marți, 16 octombrie 2012

Echipa din România câştigă mențiune dintr-un total de 983 de proiecte înscrise la Concursul „International VELUX Award 2012” pentru studenţii arhitecţi









Echipa de studenți arhitecți formata din Ovidiu Mihuțescu, Andrei Lazar, Radu Dorgo și Adrian Mihai, îndrumați de către arh. Bogdan Demetrescu, Universitatea Politehnică din Timișoara, a câștigat mențiune la concursul IVA 2012 cu proiectul „Interactive Natural Light Source”.

Proiectul de iluminat natural se adresează scărilor întunecoase din majoritatea blocurilor de locuit. Peste 40% din populația Timișoarei locuiește în clădiri rezidențiale de acest tip. Soluția propusă este alcătuită dintr-un dispozitiv exterior, care urmărește și concentrează razele solare, și un tub care distribuie lumina naturală în interiorul scării. Locatarii acestor blocuri pot interacționa direct cu tubul de lumină, iar prin atingerea acestuia se modifică distribuția și cantitatea de lumină naturală din spațiul interior. 

Juriul a remarcat principalele teme importante abordate de cele 983 de proiecte din 59 de ţări, care au ridicat multe întrebări semnificative legate de rolul luminii în arhitectură.
„În calitate de membri ai juriului, avem şansa de a vedea acest concurs ca pe un mare forum internaţional în care se dezbat idei importante despre lumină, din punct de vedere al arhitectului dar şi al omului de rând, deoarece lumina naturală este un element fundamental al vieţii. Cred că inventarea, reinventarea şi regândirea rolului luminii demonstrate de sutele de proiecte înscrise reprezintă cel mai interesant aspect al acestui concurs”, a declarat Brigitte Shim, preşedinta juriului.
O echipă formată din doi tineri chinezi, studenţi arhitecţi de la ETHZ din Zurich, Elveţia, a câştigat premiul întâi pentru proiectul lor poetic "rezonanță, memorie".

Conform studen
ților câștigători, conceptul proiectului lor a apărut dintr-o puternică dorință de a trece arhitectura dincolo de lumea fizică pentru a trezi emoții. Inspirat din multele drumeții de care cei doi studenți din China s-au bucurat în timpul studiilor lor la ETHZ, proiectul se bazează pe ideea unei ipotetice alunecări de teren în Alpii Elvețieni, ce ar fi îngropat un sat. Proiectul lucrează cu coloane de termoplastic transparent plantate în pământ ca o reprezentare metaforica satului îngropat. Lumina soarelui este transmisă în interior reamintind de încăperile caselor acoperite de noroi.
„Tot mai mulţi arhitecţi încearcă să găsească în prezent soluţii şi idei cât mai originale şi mai neconvenţionale, dar tema acestui premiu este potrivită pentru a ne sugera să ne întoarcem la ideile de bază. Cred că pe măsură ce lumea care ne înconjoară devine tot mai artificială, suntem atraşi înapoi la natură. Aşa că, după părerea mea, tema „Lumina viitorului” ne reaminteşte de faptul că putem combina lumina artificială şi cea naturală în proiecte comune”, declară  Bo Li, cel care a dezvoltat proiectul câştigător împreună cu colegul său Ge Men.
„Proiectul care a câştigat marele premiu este impresionant pentru că abordează trei scale diferite într-un mod elocvent, foarte pregnant şi mult mai uşor de înţeles decât toate celelalte proiecte participante. Totodată ne readuce în memorie lucruri dispărute. Ideea de memorie şi subconştient sunt incluse în acest proiect”, spune preşedinta juriului, Brigitte Shim în argumentarea acordării premiului.
Studenţi din Coreea, Polonia şi China primesc premiile al doilea şi al treilea
O echipă de proiect alcătuită din cinci studenţi coreeni de la Universitatea Inje a câştigat premiul al doilea cu o idee extrem de inovativă şi plină de imaginaţie intitulată „Sămânţa de păpădie mongolă impregnată cu lumină”.
Echipa de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cracovia, Polonia, a obţinut al treilea premiul pentru proiectul „Lumina, instrument de fărâmiţare a structurii”. Au împărţit al treilea premiu cu o echipă de la Universitatea Tongji din China al cărei proiect a analizat interacţiunea dintre oameni şi lumină în interiorul clădirilor şi a fost intitulat „Privatizarea luminii naturale”.
Pe lângă cele patru premii, juriul a acordat şi zece menţiuni speciale Chinei (4 proiecte), Belgiei (2 proiecte), Portugaliei (1 proiect), Spaniei (1 proiect), României (1 proiect) şi Danemarcei (1 proiect).
Selectarea câştigătorilor premiilor şi menţiunilor a fost făcută în mod unanim de către membrii juriului.
Reprezentanţii grupului VELUX, organizatorii acestui concurs, sunt foarte mulţumiţi de calitatea generală ridicată a proiectelor.

„Studenţii au capacitatea de a gândi creativ. Ei au posibilitatea de a experimenta şi de a lucra liber cu tema „Lumina viitorului”. Şi, cu certitudine, am văzut nişte experimente şi nişte explorări extraordinare, dacă ne uităm la proiecte; o sursă nemaipomenită de inspiraţie pentru viitor”, a spus Per Arnold Andersen, arhitect şi director al departamentului Daylight, Energy and Indoor Climate din VELUX, membru al juriului din partea organizatorilor.

Concursul International VELUX Awards îi provoacă pe studenţii arhitecţi să exploreze tema luminii naturale şi să cerceteze în amănunt această importantă sursă de lumină şi energie. Concursul se organizează la fiecare doi ani susţinând proiecte care excelează în a promova studii detaliate şi complete de toate dimensiunile cu caracter experimental sau abstract. Acest concurs îşi propune să identifice aspecte provocatoare ale viitorului luminii naturale într-un mediu al construcțiilor păstrându-se o abordare cât mai deschisă şi fără restricţionarea utilizării produselor VELUX.

Desfăşurarea acestui concurs din doi în doi ani este o invitaţie pentru studenţii arhitecţi din întreaga lume de a explora tema luminii naturale. Concursul oferă recunoaşterea excelenţei proiectelor premiate atât pentru studenţi cât şi pentru profesorii îndrumători.

Grupul VELUX organizează acest concurs de arhitectură pentru a susţine rolul folosirii luminii naturale în design-ul clădirilor ceea ce este în acord cu viziunea companiei de a promova lumina naturală, aerul proaspăt şi un stil de viaţă durabil.

Concursul International VELUX Award pentru studenţii arhitecţi se organizează la fiecare doi ani, următoarea ediţie fiind cea din 2014. Toate proiectele câştigătoare sunt incluse în albumul anual, iar cele 983 de proiecte înscrise sunt prezentate pe pagina oficială a concursului.

Mai multe informaţii despre câştigători, fotografii şi elemente grafice vă stau la dispoziţie şi pot fi descărcate de pe secţiunea de presă a paginii iva.velux.com

  
Despre grupul VELUX
Compania VELUX contribuie la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. Programul de produse VELUX cuprinde o gamă largă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, panouri solare termice, produse de instalare şi izolare termică, dispozitive de comandă şi control. Cu centre de producţie în 11 ţări şi sedii comerciale în aproape 40 de ţări, VELUX reprezintă una dintre cele mai puternice mărci de materiale de construcţii, iar produsele sale sunt vândute în majoritatea zonelor de pe glob. Grupul VELUX are în total aproximativ 10000 de angajaţi şi este proprietate a VKR Holding A/S, o companie deţinută în totalitate de fundaţii şi familie. Pentru mai multe informaţii, accesaţi
www.velux.com

Contact
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:
Mădălina Petrescu, Marketing & Design Manager
Telefon: + 40 268 42 55 77
E-mail: madalina.petrescu@velux.com
Website: www.velux.ro

Niciun comentariu: