marți, 11 aprilie 2017

Conferinţa „De-a arhitectura TALKS” şi Gala Voluntarilor De-a arhitectura

 Pe 1 aprilie 2017 a avut loc la Palatul Universul – Talent Garden din Bucureşti cea de-a treia ediţie a conferinţelor „De-a arhitectura Talks” şi prima ediţie a Galei Voluntarilor De-a arhitectura.

120 de arhitecţi, urbanişti, profesionişti ai mediului construit, alături de cadre didactice, cercetători în ştiinţele educaţiei şi reprezentanţi ai unor companii, toţi interesaţi de educaţia de mediu construit, au fost invitaţi să ia parte la o discuţie între oameni „mari” despre cum se formează, prin arhitectură, cei „mici”, ca buni locuitori ai oraşelor de azi şi de mâine, în cadrul Conferinţei internaţionale De-a arhitectura TALKS III.

Invitaţi din România, Germania, Finlanda şi Japonia şi-au prezentat motivaţiile şi experienţele de lucru, exemple de bună practică în contextul definit de politici publice de arhitectură şi de educaţie, pentru a înţelege împreună de ce este atât de important să investim resurse, creativitate, pasiune, energie, timp, în educaţia în arhitectură.
Pe lângă prezentarea unor proiecte de cercetare sau de implicare directă prin acţiuni, invitaţii au descris contextul în care lucrează: cadrul general pentru educaţie în Finlanda sau România, promovarea calităţii mediului construit şi a cetăţeniei active în relaţie cu spaţiul de viață în Germania, Finlanda, Japonia sau România.

Invitaţii prezenţi la conferinţă – Junko Taguchi, Atelierul Rocket Arch Design din cadrul Centrului de cercetare avansată în ştiinţă şi tehnologie (RCAST) al Universităţii din Tokyo, Japonia, Jaana Rasanen, Centrul de Informare despre Arhitectură din Finlanda, Angela Million Uttke, Asociaţia JAS (Jugend Architektur Stadt) din Germania, Pihla Meskanen, ARKKI, Finlanda, Bogdan Zaim, HOLVER, România, Irina Meliţă şi Ştefan Simion, POSTER, România, despre participarea la programul „De-a Arhitectura Povestită” susţinut de YTONG, Cătălina Ulrich, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Bucureşti, Brînduşa Raluca Havaşi şi Eugenia Drăgoi-Banciu, „De-a arhitectura în şcoala mea”, Florin Enache, #better, România – au avut parcursuri profesionale foarte diferite şi au oferit nu numai perspectiva asupra temei alese, ci şi ilustrarea diverselor moduri de a lucra în acest domeniu: în laboratoare de cercetare, în sistemul de învăţământ public sau privat clasic, în şcoli private de arhitectură, în mediul asociativ, etc.

 Gala Voluntarilor De-a arhitectura a marcat 5 ani de existenţă a Asociaţiei De-a Arhitectura, ediţia acestui an fiind o premieră absolută în care Asociaţia a avut ocazia să mulţumească şi să premieze munca arhitecţilor din marea echipă de îndrumători, care, săptămână de săptămână, 5 ani de zile, au făcut voluntariat la şcoli sau în activităţile de organizare ale Asociaţiei. Sunt arhitecţii care au pus multă pasiune în joc, multă creativitate, au stimulat copiii să îşi dezvolte imaginaţia, au sădit seminţe ale cunoşterii, care în timp vor înflori.

Vera Marin, membru fondator De-a Arhitectura: „Mulţumim celor peste 250 arhitecţi din toată ţara, fără de care nu reuşeam să ducem arhitectura în şcoli şi să construim prin educaţie! Prin parteneriatul cu peste 500 de profesori, joaca, experimentul şi creativitatea au fost luate în serios. Le mulţumim tuturor!


Alături de De-a Arhitectura, cele două evenimente au fost suţinute de partenerii: Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Antonescu PR & Consulting şi de sponsorii: Gold – Ytong şi Holver, Silver – Tecon.

Niciun comentariu: