S-a lansat rba.spațiulconstruit.ro, linia de înscriere online a proiectelor pentru RBA – Romanian Building Awards - Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit. Arhitecți, constructori și beneficiari ai proiectelor de arhitectură, peisagistică, infrastructură urbană și design pot înregistra proiecte în perioada 1 septembrie – 15 octombrie. Nominalizările vor fi anunțate de boardul RBA pe 20 octombrie, urmând ca juriul să declare câștigătorii în urma a două etape de analiză: evaluarea online, în perioada 21-28 octombrie, și evaluarea prin vizualizarea proiectelor din expoziția RBA, în perioada 29-30 octombrie.
Romanian Building Awards celebrează spațiul construit ca o componentă fundamentală a vieții, premierea fiind realizată în cadrul unei gale organizate în București pe 31 octombrie. Proiectele câștigătoare, mențiunile speciale și finaliștii vor fi prezentați în Romanian Building Awards BOOK editat de Igloo, pe platforma online Romanian Building Awards de pe spațiulconstruit.ro și în Expoziția Itinerantă Romanian Building Awards din centrele universitare din Romania. Laureații vor primi o diplomă, un certificat semnat de către membrii juriului și o placă onorifică.
Romanian Building Awards promovează exemple pentru edificarea unei culturi a spațiului construit în România, fiind apreciate public calitatea proiectării, designului, execuției și preocuparea pentru îmbunătățirea calității vieții pentru beneficiari și comunitate.
„Romanian Building Awards își propune să aducă la un nivel superior colaborarea dintre creatorii de proiecte, reprezentanții industriei de profil și beneficiari. Aceste premii evidențiază trio-ul creativ arhitect, constructor, beneficiar și evaluează impactul social, cultural, economic al proiectelor asupra calității vieții, în plus față de criteriile estetice și tehnice”, a declarat Florin Mindirigiu, președinte Asociația culturală ProEvent.
O nouă perspectivă în evaluarea proiectelor
Înscrierile la RBA – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit sunt supervizate de un board format din personalități ale mediului academic, cultural și antreprenorial din România.
Componența Boardului RBA: : arh. Șerban ȚIGĂNAȘ, Președintele Ordinului Arhitecților din România; prof.dr. arh. Marian MOICEANU, Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București; prof.dr. Sorin CÎMPEANU, Rector al Universității de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor; dr. ing. Cristian Romeo ERBAȘU, Președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC); Florin MINDIRIGIU, președinte al Asociației Pro Event, cu o experiență de 20 de ani în dezvoltarea de evenimente de amploare în arhitectură și construcții; prof.dr. Vintilă MIHAILESCU, antropolog, director al Departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA; prof.dr. Victor NEUMANN, istoric și filosof al culturii, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara; Marian POPA, Manager al Deutsche Bank Global Technology; Dan PASCARIU, Președintele Consiliului de Administrație UniCredit Bank România; Ioana CIOLACU, arhitect, fashion designer; Nicolas TRIBOI, peisagist, născut în Franța;
De asemenea, o nouă perspectivă în evaluare proiectelor înscrise pentru premii este adusă de un juriu internațional. Aceste luări de poziție și perspective diverse asupra spațiului construit din România constituie premisele pentru jurizarea proiectelor de referință.
Juriul RBA-Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit este constituit din experți independenți din sectorul arhitecturii și domeniul mass-media. Printre aceștia se află:
Ewa P. Porębska - arhitect și critic de arhitectură, editor-șef al revistei Architektura-murator din Polonia. A făcut parte din juriul unor renumite competiții, printre care: Premiul European pentru Spațiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 și World Architecture Festival (WAF) edițiile 2008 și 2010; Erika Katalina Pásztor - editor-șef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate portaluri de arhitectură din Ungaria. În calitate de designer a contribuit în multiple proiecte din spațiul audio-vizual, a publicat articole, studii și interviuri și a ținut prelegeri despre arta contemporană media și arhitectură; Bruno Andreșoiu - Director General al IGLOO, revista parteneră RBA - arhitect din 1996 și editor de publicații de arhitectură din 2001, în calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design și Igloo Architecture; arh. Anssi Lassila - Fondator OOPEAA, onorat în 2015 cu premiul Asociației arhitecților din Finlanda, membru al jurului Competiției internaționale Guggenheim Helsinki Design Competition. Finalist în 2016 la Archdaily Building of the Year Award și nominalizat în 2012 și 2013 la premiul „Mies van der Rohe” ; dr. arh. Paula Cadima, director executiv al Architectural Association School of Architecture din Londra, cu o experiență de mai bine de 25 de ani în domeniul arhitecturii și studiul ambientului. Predă și la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Lisabona, unde a creat programul de master despre Arhitectura Bioclimatică. Președinte al asociației PLEA (Passive Low Energy Architecture and Sustainable Urban Design) din 2011 și fost Președinte al Grupului de Lucru Environment & Sustainable Architecture din cadrul Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE).
Condițiile de participare, regulamentul și calendarul ROMANIAN BUILDING AWARDS (RBA) - Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit dar și principiile de evaluare a proiectelor sunt disponibile pe site-ul rba.spațiulconstruit.ro
Mai multe detalii pe rba.share-architects.com. Informații pot fi solicitate prin email la adresa: rba@share-architects.com
Urmăriți cele mai noi știri și pe platforma de comunicare online www.share-architects.com
Inițiatori și organizatori: Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația ProEvent.
RBA – Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit se bucură de sprijinul partenerilor care susțin spațiul construit din România:
Producător: ABplus Events- agenție de comunicare, creatorul rețelei de expoziții naționale de construcții CAMEX și Conferințelor Internaționale de arhitectură RIFF, LAUD, INGLASS, GIS, Conferințelor Internaționale de Constructii și Instalații CONTRACTOR și Forumurilor Internaționale de Arhitectură SHARE organizate în Romania, Polonia și Ungaria.
Partener Oficial: Saint-Gobain România
Partener Principal: Titan Mar
Sponsor: Alukonigstahl
Asociații Partenere: Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri – AICPS, Patronatul din Industria Cimentului și altor Produse Minerale pentru Construcții din România – CIROM, Patronatul Societăților din Construcții – PSC, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă – PPTT, Registrul Urbaniștilor din România– RUR, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România – APUR, Asociația Antreprenorilor de Peisagistică din România – AAPR, Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice, Asociația Peisagiștilor din România – ASOP, Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții -APMCR, Associația Producătorilor de Polistiren Expandat din România - ROMEPS și Asociația Inginerilor de Instalații din România – AIIR.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu