marți, 24 mai 2016

YPLAN – UN PROIECT PENTRU SPAŢIILE PUBLICE DIN BUCUREŞTI



Asociaţia Urban 2020 derulează, în parteneriat cu Centrul de Excelenţă în Urbanism – „Ion Mincu” Centre of Excellence in Planning şi cu partenerul elveţian IRAP Institut für Raumentwicklung - HSR Hochschule für Technik Rapperswil (Institutul pentru Dezvoltare Spaţială - Universitatea de Ştiinţe Aplicate Rapperswil), proiectul YPLAN – Young Placemakers Initiative: Co-designing Public Space.

Proiectul YPLAN doreşte să dezvolte percepţia asupra problemelor spaţiilor publice din oraşele României, ţinând cont de modul în care calitatea spaţiului public influenţează calitatea mediului şi bunăstarea socială şi economică în zonele urbane. Obiectivele specifice ale proiectului sunt conştientizarea importanţei spaţiilor publice în rândul a 7 000 de elevi de liceu din Municipiul Bucureşti, creşterea capacităţii în ceea ce priveşte planificarea participativă şi procesele de design în rândul unui grup pilot de 30 de elevi şi asigurarea implementării pe situri reale a patru proiecte realizate de elevi. Pe termen lung, este urmărită posibilitatea de a reproduce experienţa YPLAN în alte oraşe, garantând astfel un impact de durată al iniţiativei.

În prezent, proiectul se află în faza derulării atelierelor de lucru și a plimbărilor urbane, prin intermediul cărora elevii își dezvoltă capacitatea de a înțelege spațiul urban, de a discuta cu reprezentanți ai comunităților locale și ai autorităților publice și de a schița, în final, propuneri pentru amenajarea unor spații publice. Zonele de intervenție vizate sunt Vasile Lascăr – Str. Viitorului și Orzari – Frunzei – Țepeș Vodă – Popa Nan, ambele situate în sectorul 2 al capitalei.

Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă (www.swiss-contribution.ro).


Niciun comentariu: