vineri, 11 martie 2016

Trienala de Arhitectură East Centric / Open CALL Concurs de eseuri Discursuri Critice

București, 11 Martie 2016  Recunoscut ca unul dintre cele mai ample evenimente din regiune, Trienala de Arhitectură East Centric revine în această toamnă cu a doua ediție având ca temă centrală «Drifting». Promotorul evenimentului – Fundația Arhitext Design  și juriul prezidat de teoreticianul în arhitectură Alberto Pérez-Gómez, așteaptă înregistrările la open call-ul Concursului de eseuri Discursuri Critice (unul dintre principalele trei module ale trienalei) până pe 14 Martie a.c.

Concursul urmărește să evidențieze idei și formatori de opinie, să contureze concepte originale și provocatoare și, de asemeni, să promoveze exemplele de bună calitate în arhitectură. Concursul de eseuri își propune să stimuleze și să promoveze discursul critic în arhitectură ca o necesitate fundamentală pentru arhitectura de bună calitate și pentru deschiderea către și dialogul cu publicul larg. Acestea reprezintă, de altfel, elementele structurante ale întregii Trienale.


După înscrierea conceptului eseului prin înregistrarea la open call până la data de 14 martie, participanții pot transmite eseurile complete până pe 20 aprilie.






Eseurile nominalizate vor fi prezentate de către autorii lor în cadrul Trienalei, oferindu-li-se astfel șansa de a-și expune și de a-și susține propriile idei în cadrul primei Trienale de Arhitectură din Europa Centrală și de Est, precum și de a interacționa cu oameni de cultură, arhitecți, critici de arhitectură etc. prezenți la eveniment. Participanții pot fi studenți, critici de artă sau arhitectură, profesori, filosofi, teoreticieni, sociologi, arhitecți, urbaniști, designeri cu aplecare către teorie etc., care pot realiza un eseu critic despre arhitectura țărilor din Europa Centrală și de Est* (o țară, mai multe țări sau întreaga regiune). Nu există restricții privind vârsta, formația profesională sau naționalitatea. Participanții trebuie să fie disponibili să participe la Trienala de Arhitectură East Centric pe 1 și 2 octombrie 2016 pentru a-și susține eseurile, în situația în care se află printre nominalizați.
*Albania, Austria, Belarus, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehia, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria


Președintele juriului:  
Alberto Pérez-Gómez

Membri juriului:
Luigi Pintacuda – Italia (câștigătorul primei ediții a Trienalei)
Marko Sančanin – Croația
Arpad Zachi – România (directorul Trienalei)
Ana Maria Zahariade – România


Printre nominalizații și câștigătorii ediției anterioare a Concursului de eseuri Discursuri Critice din cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric se numără profesori, studenți, critici de artă, curatori precum:
Tomislav Pavelić – Croația / Luigi Pintacuda – Italia /  Armina Pilav – Bosnia Herțegovina / Alina Hughes – Marea Britanie / Hans Ibelings – Olanda / Katalin Tánczos – România / Dániel Vass – România / Andreea Movilă – România / Ramona Novicov – România
Eseurile lor au fost publicate într-un volum special, dedicat competiţiei.




Statement președinte juriu:
Arhitectura operează astăzi într-o lume condusă de instrumentalitatea tehnică, cea care şi-a multiplicat exponenţial posibilităţile de expresie formală. În timp ce media celebrează noutatea perpetuă, şi arhitectura supusă unor complexe geometrii de imagine ignoră în general relaţia vitală a clădirilor cu locurile şi valorile culturale. În absenţa reflectării unor asemenea valori, arhitectura apare ca solipsistă şi auto-referenţială: o formă de virtuozitate de interes numai pentru cei iniţiaţi. De aceea, cuvântul discursiv, ca formă a gândirii şi scrierii critice, ce pune mai degrabă întrebarea de ce? decât cum?, este astfel crucial în prezent pentru o practică semnificativă a arhitecturii. Aceasta nu este pur şi simplu o teorie ca metodologie, în vechiul sens, ci o reală filosofie a arhitecturii în tradiţia filosofiei practice a lui Aristotel, una care afirmă importanţa istoriei, şi care decurge din problematica, valorile şi obiceiurile care configurează mediul social.

Alberto Pérez-Gómez s-a născut în 1949 în Mexic. A absolvit Institutul Politehnic din Mexic ca inginer și arhitect și a urmat cursuri de istoria și teoria arhitecturii la Universitatea din Essex, unde a obținut doctoratul în 1979. În 1984 a câștigat premiul Alice Davis Hitchcock pentru cartea sa Architecture and the Crisis of Modern Science. A predat și a ținut conferințe la diferite școli de arhitectură din lume și a fost directorul Școlii de Arhitectură din cadrul Universității Carleton între anii 1983 și 1986. În prezent, este directorul programului de Istoria și Teoria arhitecturii la Universitatea McGill din Canada, unde este profesor de istoria și teoria arhitecturii, cu titlul Saidye Rosner Bronfman Proffesor. El este cunoscut ca un important teoretician al arhitecturii și un promotor al abordării fenomenologice în arhitectură. Împreună cu Stephen Parcell, este editorul seriei de cărți CHORA: Intervals in the Philosophy of Architecture. A publicat poezie în limba spaniolă.





Premii și recunoașteri:
Nominalizații vor primi premii în valoare totală de 2500 euro. 
Câștigătorul va primi de asemeni un premiu de 1000 euro. 
Toate eseurile selectate vor fi publicate în catalogul Trienalei.
Termenul limită pentru înscriere este 14 martie

Mai multe informații sunt disponibile pe www.east-centricarch.eu/triennale/open-call.


Trienala de Arhitectură East Centric este un proiect cultural necesar, menit să deschidă porțile pentru o colaborare cât mai strânsă între arhitecţii, teoreticienii, istoricii şi criticii de arhitectură din Europa Centrală şi de Est şi cei din întreaga lume, cu scopul prezentării și reprezentării lor publicului specializat și general. Trienala de Arhitectură East Centric susține și promovează discursul critic atât al practicienilor cât și al teoreticienilor, criticilor și istoricilor de arhitectură. Diferitele formate de acțiuni din cadrul Trienalei (expoziții, conferințe, dezbateri, competiții) conturează imaginea de ansamblu asupra multitudinii de discursuri existente în spațiul central-est european, discursuri particulare, dar cu elemente comune, care trebuie cunoscute pentru încurajarea creșterii calității arhitecturii din regiune.
Trienala de Arhitectură East Centric este structurată în trei module: Drifting Architecture (expoziție tematică de proiecte), Discursuri critice (concurs de eseuri), Premiile Arhitext East Centric (concurs de proiecte), însoţite de proiectul Agora Experiments (expoziție multimedia și workshop organizat în baza unui concurs internațional de idei).

Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” - partener strategic.

Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: www.east-centricarch.eu/triennale/
Hashtag: #ECATriennale2016

Niciun comentariu: