vineri, 18 martie 2016

Nedespărțite Daruri – Arhitectură. Desen. Pictură


Ion Mincu, Horia Creangă, Gheorghe Simotta, Henrieta Delavrancea-Gibory, George Matei Cantacuzino, Octav Doicescu, Nicolae Lupu, Nicolae Cucu, Ioana Grigorescu, Laurențiu Vasilescu, Paul Bortnovski, Bogdan Gheorghiu, Sebastian Moraru, Alesandru Tirziu, Militza Sion, Vasile Marcu, Radu Șerban, Daniela Tutunea, Victor Moraru, Adrian Spirescu, Sever Mitrache, Răzvan Luscov, Marius Pandele.

Marcel Iancu, Sorin Ionescu, Aurel Cojan, Horia Damian, Dragoș Morărescu, Horia Bernea

„Deoarece nu mi-a fost dat să fiu poet, totuși am simțit nevoia de a mărturisi acele armonii, care nu se puteau fixa în cadențele dure ale spațialității arhitecturale, am cerut picturii posibilități de exprimare care, paralel cu nevoia de a construi în funcția austerității canoanelor stricte, mă lăsau să trăiesc mai departe în acele paradisuri pe care lenea, din copilărie chiar, îmi prilejuise descoperirea.” arh. G.M. Cantacuzino
  
Expoziția intitulată poetic de domnul Paul Gherasim: Nedespărțite Daruri, conține lucrări de desen, acuarelă, pictură, realizate de arhitecți din toate generațiile, pornind de la Ion Mincu.

Știința desenului a fost considerată totdeauna importantă pentru educația preciziei ochiului, simțului proporțiilor, vederii în spațiu - calități necesare în profesarea arhitecturii.

Acest proiect expozițional constituie și o pledoarie în favoarea exprimării prin desen în concepția arhitecturală, astăzi, când aproape s-a renunțat la această disciplină în învățământul de arhitectură.

Criteriul principal de selecție al celor mai mulți expozanți a fost alegerea  arhitecților care au profesat sau profesează și au fost preocupați permanent în paralel de desen și pictură, model reprezentat de George Matei Cantacuzino.

În expoziție sunt prezenți câțiva pictori importanți care au urmat studii de arhitectură și pe care le-au abandonat ulterior în favoarea picturii: Horia Bernea, Horia Damian, Aurel Cojan, Dragoș Morărescu și Sorin Ionescu. Alături de ei, este expus Marcel Iancu, pictor și arhitect în egală măsură.

Sperăm ca expoziția Nedespărțite Daruri să înfățișeze studiul prin desen și pictură ca o completare firească a profesării în arhitectură.

Expoziție îngrijită de: Paul Gherasim, Militza Sion, Marius Pandele
Vernisajul are loc marți, 22 martie, la ora 18.30, la Galeria Romană, în Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, (Piața Romană), Bucureşti.
Expoziţia este deschisă în perioada 22 martie – 9 aprilie 2016.
Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10.00 - 18.00 şi sâmbăta între 10.00 - 15.00.

Niciun comentariu: