luni, 10 august 2015

Expoziţia “This place is pretty good” – 9 abordăriarhitecturale. Ridicarea unui garaj prefabricat pe faleza Dunării atrage atenţia asupra potenţialului ascuns al realităţii urbane româneşti


În seara de luni 3 august 2015, brăilenii care s-au plimbat pe faleză înspre Moara Violatos au descoperit cu uimire o expoziţie inedită intitulată “This place is pretty good” care a prezentat 9 proiecte studenţeşti şi în cadrul căreia a fost inaugurat un pavilion pe malul Dunării. Pavilionul, un garaj prefabricat ridicat pe patru piloni, a atras atenţia trecătorilor, a născut întrebări şi a ţinut prima pagină a ziarelor locale zile la rând. Prin reutilizarea şi repoziţionarea acestui obiect construit cotidian, autorii au atras atenţia asupra valorilor ascunse ale oraşului Brăila în particular şi a oraşelor româneşti în general, conturând totodată un spaţiu nou şi deschis utilizărilor diverse şi spontane pe faleza Dunării.


Explorând potenţialul latent al situaţiilor particulare întâlnite în Brăila precum: potenţialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundenţa fondului construit neutilizatrezultată din contracţia economică şi demografică etc., un grup internaţional de studenţi şi profesori şi-a propus realizarea unei intervenţii urbane care să transpună în realitate construită relaţia controversată a sferei publice cu cea privată prin ridicarea, atât fizică, cât şi simbolică a unui garaj prefabricat din beton pe faleză. Astfel ridicat, garajul a devenit din spaţiu privat un spaţiu public, un loc al oraşului, o infrastructură pregătită pentru activităţi variate. Chiar din seara inaugurării, pavilionul din garaj a găzduit: o expoziţie despre oraş, un stand de mici şi bere, un ţarc de pepeni şi multe discuţii.


Un pavilion sau un monument? Un far sau un acoperiş? Un garaj pe o masă? Expoziţia intitulată This place is pretty good” a sărbătorit modul în care, pretutindeni în oraş, brăilenii folosesc spaţii private sau privatizate, precum garajele sau curţile blocurilor, pentru a socializa.

Apărut în anii 90, garajul prefabricat din beton a devenit loc de exprimare a iniţiativei private, prin instaurarea unui mod propriu de gospodărire a spaţiului public, evidenţiind în acest fel atât nevoia de organizare a spaţiului cât şi potenţialul creativ şi diversitatea benefică a gesturilor individuale.
Ridicat pe faleză, garajul generează un spaţiu care poate fi folosit într-un mod spontan, ca un stand de pepeni, pentru umbra pe care o lasă, poate trezi curiozitatea trecătorilor sau poate, pur şi simplu, să se piardă printre acoperişurile construcţiilor de pe faleză, devenind invizibil. 

Garajul cu numărul 11 stă pe malul Dunării la jumătatea distanţei între centrul civic (Palatul Prefecturii) şi centrul istoric (Piaţa Traian), oferă acoperiş trecătorilor şi se constituie într-un popas pe faleză.

Ne place ideea că un obiect mundan şi simplu precum garajul prefabricat din beton poate reprezenta, monumental, iniţiativa privată răspândită în spaţiile urbane periferice şi implicit a impactului social al acesteia.

Garajul ridicat spune povestea spaţiilor periferice cu centralitate socială cotidiană, valabilă pentru oraşe româneşti, articulând-o într-o discuţie globală despre iniţierea şi susţinerea de procese participative ca mod lucru în arhitectură şi urbanism.

Imaginile de la eveniment pot fi descărcate de aici.

Informaţii suplimentare despre cele 9 + 1 proiecte pot fi descărcate de aici.
___________________________________________________________________________________
Expoziţia “This place isprettygood” – Brăila – 9 abordări arhitecturale a fost concepută de o echipă internaţională de îndrumători şi studenţi de la Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila în cadrul atelierului de vară desfăşurat la Brăila în perioada 22 iulie – 5 august 2015. După (1) o scurtă cercetare şi curs de master la Bergen, acest (2) atelier de vară condus de BAS este o a doua etapă a proiectului“LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)” care abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru oraşele europene plecând de la înţelegerea contextului local - Brăila, oraş care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic şi demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit şi pus în valoare. Proiectul va continua cu (3) ateliere de toamnă conduse de UAUIM, (4) masă rotundă internaţională cu expoziţie şi (5) publicaţia proiectului. Toate activităţile sunt deschise studenţilor BAS şi UAUIM de la urbanism, peisagistică şi arhitectură şi vor implica experţi recunoscuţi în domeniu. Mai multe informaţii despre proiect, în curând, pe www.urbanmarkers.ro

Proiect finanţat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.
___________________________________________________________________________________
Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost înfiinţată în 1986 ca alternativă la şcolile publice de arhitectură din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educaţie în arhitectură cu orientare socială, devenit tradiţional, orientat spre producţia spaţială prin abordări experimentale, practice şi colaborative ale realităţii. Această abordare este, adesea, influenţată de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia şi ecologia. Multiple cursuri, ateliere şi evenimente găzduite de-a lungul anilor în Norvegia şi în ţări din lumea întreagă, au constituit baza dezvoltării unei relaţii deschise între educaţia şi practica de arhitectură simultan în societatea locală şi globală contemporană. www.bas.org

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) este cea mai veche şi cea mai importantă instituţie academică de profil din România. Aceasta continuă o lungă tradiţie în învăţământul superior de arhitectură, instituirea ei, în cea de-a două jumătate a secolului al XIX-lea, fiind puternic legată de dezvoltarea României moderne şi de organizarea noilor sale structuri culturale. De 16 ani Facultatea de Urbanism din cadrul UAUIM îşi asumă susţinerea unui contact permanent cu realitatea urbană românească prin implicarea directă atât în viaţa urbană cât şi în cooperarea academică internaţională. www.uauim.ro

Niciun comentariu: