marți, 23 iunie 2015

Utilizări inovative ale sticlei, prezentate la INGLASS Bucureşti 2015 de arhitecţi şi designeri de prestigiu din Europa

Expo conferinţa INGLASS  dedicată utilizărilor inovative ale sticlei în mediul construit şi ingineriei sticlei va avea loc pe 24 iunie 2015, la Crowne Plaza Hotel Bucureşti, fiind organizată de Asociaţia culturală PRO Event, ABplus Events şi Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectura şi Urbanism "Ion Mincu" şi cu susţinerea Ambasadei Olandei la Bucureşti şi a Institutului Polonez Bucureşti.

INGLASS Bucureşti prezintă arhitectura recentă a sticlei, exemple de bună practică în arhitectură şi proiecte apreciate la nivel internaţional, ce evidenţiază importanţa utilizării sticlei, interpretări ale sticlei în mediul construit şi calităţile sale materiale şi imateriale. Expo conferinţa INGLASS face parte dintr-un program european derulat în 2015 la nivel european, ce are ca tematică sticla şi clădirile de sticlă, arhitectura şi ingineria sticlei, faţade de sticlă şi construcţiile eficiente energetic şi sustenabile. Evenimentul este dedicat arhitecţilor, inginerilor, procesatorilor de sticlă şi clienţilor acestora.

Invitatul special al ediţiei din acest an este arh. Peter van der Toorn Vrijthoff, director al studioului de design şi arhitectură olandez multiplu premiat ALLDESIGN. El va prezenta construcţia noii sere, proiect realizat în cadrul refacerii Grădinei Botanice Wisley din Surrey, inaugurată în 2007 de Maiestatea Sa Regina Elizabeta a Marii Britanii, construcţie pentru care a câştigat Heritage and Environment Award pentru New Building Design. Dintre proiectele sale câştigătoare reamintim Muzeul Ecologic din Oman pentru care a câştigat EcOman Green Award în 2012 şi recent realizarea Grădinilor Botanice din Kuwait, tot din sticla temperată, dar folosind alte metode pentru a asigura rezistenţa construcţiei la mediul înconjurător.

Primul masterclass susţinut de arh. Peter van der Toorn Vrijthoff în Romania va avea loc pe 24 iunie, la Bucureşti, în cadrul expo conferinţei INGLASS, denumit “Glass in architecture”, ce va trata subiectul diverselor utilizări ale sticlei în cadrul mai  multor proiecte realizate la nivel internaţional. Master class-ul este organizat de Asociaţia PRO Event cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucureşti.

Keynote speaker în acest an este arh. Krzysztof Ingarden, preşedintele companiei Ingarden & Ewý Architects din Polonia şi profesor la Universitatea AFM din Cracovia, în cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Arte Frumoase. Dl. Arh. Ingarden şi-a început cariera la Tokyo, unde a lucrat pentru mai mulţi ani, mutându-se apoi la New York şi revenind la începutul anilor 2000 în Polonia pentru a forma propriul său studio de arhitectură împreună cu Jacek Ewý. În decursul a mai bine de un deceniu, a susţinut numeroase conferinţe şi workshop-uri în universităţi din Europa, Asia şi Australia, subliniind mereu importanţa bunelor practici în lucrul cu sticla în arhitectură. Arh. Krzysztof Ingarden este de asemenea consul onorific general al Japoniei în Cracovia din anul 2002.

Ingarden & Ewý Architects este unul dintre cele mai importante birouri de arhitectură din Cracovia, cu o echipă ce împinge mereu limitele arhitecturii în căutarea de noi materiale şi tehnnici de construire. Pentru abordarea lor inovatoare asupra arhitecturii biroul au primit în 2009 premiul onorific din partea Asociaţiei Architecţilor Polonezi. Printre priectele lor câştigătoare amintim UIA Medal – Friendly Spaces of UIA, Durban – Africa de Sud (2014); A-Design Platinum Award, Italia (2014); Iconic Award de la Consiliul German de Design (2013); Architizer A+ Popular Choice Award din partea Architizer, New York – SUA (2013); Maciej Nowicki Award pentru soluţii inovative în architectura poloneză şi medalia SARP în 2001 pentru Ambasada Poloniei din Tokio.

  

Krzysztof Ingarden va prezenta la INGLASS Bucureşti două proiecte premiate internaţional: ICE Krakow Congress Center din Cracovia, premiat în 2015 cu A-Design Platinum Award la Como în Italia şi Malopolska Garden of Arts, nominalizat în 2014 pentru prestigiosul Mies van der Rohe Award şi premiat cu A-Design Platinum Award în Italia în 2014.

Un alt invitat de onoare al conferinţei este arh. Andrzej Bulanda, partener la Bulanda & Mucha Architects, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură din Polonia. Educat în Polonia, a studiat la Harvard University şi a fost visiting profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Experienta profesionala a fost dezvoltata în cadrul mai multor birouri de arhitectură renumite la nivel internaţional din Berlin, Boston, New York şi Grenoble.

Împreună cu Włodzimierz Mucha sunt creatorii mai multor proiecte multiplu premiate precum: clădirea băncii BRE din Bydgoszcz, Old Paper Mill şi Sports Hall în Konstacin-Jeziorna, Cameratta Complex din Eko-Park, Varşovia, Prudential Tower şi Complexul Koneser din Varşovia,  Kazimierz Pułaski Museum din Warka. El va prezenta în cadrul conferinţei clădirea de birourilor Chmielna 25 din Varşovia, o construcţie inovatoare din sticlă.

Proiectul Ministerului Transporturilor, Afacerilor Maritime şi Comunicaţiilor din Turcia, proiect câştigător al competiţiei Chicago Athenaeum - Green Good Design Award 2014, finalist în 2014 la WAN AWARDS-Glass in architecture, va fi prezentat la INGLASS Bucuresti de arh. Gül Güven. Premiile Wan Awards primesc nominalizări din 72 de ţări, fiind evidenţiate proiecte ce subliniază avantajele utilizării sticlei în arhitectura contemporană, inovaţii tehnologice şi inovaţii în materie de design în proiecte în care este integrată sticla. Proiectul prezentat de arh. Gül Güven reprezintă expresia designului de calitate în domeniul clădirilor publice, o dată finalizat fiind cea mai eco-friendly clădire din Turcia. Faţada de sticlă şi spaţiile interioare luminoase sunt proiectate pentru a reprezenta transparenţa şi valorile democraţiei. De asemenea, proiectul a fost finalist în 2013 în competiţia internaţională World Architecture Festival (WAF) - categoriile Proiect viitor/ Clădire de birouri.

Preşedintele OAR Nord-Vest (Maramureş) arh. Constantin Gorcea va vorbi despre mai multe proiecte recente din portofoliul său, printre care şi realizarea Centrului de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj ”Uzina de Apă” din Suceava, arhitecţii Alexandru Călin şi Vlad Drăghescu de la biroul Zebra 3 & Point Zero îşi vor arăta proiectul ”CDSA Siriului – centru pentru susţinerea afacerilor în Bucureşti” aflat pe strada Siriului, iar arhitecţii Liviu Marian Fabian şi Marius Luţă vor prezenta împreună remodelarea unui imobil multifuncţional din Bucureşti, proiect realizat de studioul de arhitectură LTFB.

Ediţia 2015 a Expo Conferinţei INGLASS este prezidată în calitate de Chairman de arh. Șerban Țigănaş, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).  De asemenea, dl. Arh. Șerban Sturdza, Preşedinte al OAR Filiala Bucureşti, va susţine o prezentare în cadrul sesiunii plenare a expo conferinţei INGLASS.

INGLASS Bucureşti (tematica: utilizările şi ingineria sticlei) face parte dintr-o serie de expo conferinţe internaţionale dedicate arhitecturii ce se desfăşoară în România, Polonia şi Ungaria, alături de LAUD (landscape architecture, urban design, heritage), RIFF (Roofs, Insulations, Façades) şi GIS (Interior architecture & Interior design), parte din reţeaua de evenimente creată de organizatorul profesionist ABplus Events.

Sponsori: AGC Glass Unlimited, Trakya Cam Sanayii.

Arhitecţii membri ai Ordinului Arhitecţilor din România ce profesează în cadrul birourilor de arhitectură beneficiază de participarea la eveniment fără taxă de participare.


Înregistrarea la conferinţă se face pe site-ul evenimentului: www.ieglass.eu

Niciun comentariu: