Zilele Arhitecturii - este o manifestare menită să promoveze importanţa arhitecturii în viaţa de zi cu zi facând posibil ca ea să fie cunoscută şi asumată de reprezentaţi din cele mai diverse domenii precum şi de publicul larg, cetăţeni ai oraşului de toate vârstele şi specializările. Ediţia 2015 a Zilelor Arhitecturii se va desfăşura în perioada 11-17 mai 2015, fiind parte din programul Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului 2015. Prin cele 4 secţiuni: Conferinţe, Ateliere, Expoziţii şi Strada, proiectul îşi propune să aducă în discuţie, să informeze şi să acţioneze asupra problemelor din sfera arhitecturii, la nivel de oraş, implicând mediul academic, arhitecţi, ingineri, designeri dar şi publicul general.
Cercul de Arhitectura – Atelier in cadrul Zilelor Arhitecturii
Acest proiect se desfăşoară de-a lungul a 6 luni de zile, respectiv Ianuarie 2015 –Iunie 2015. Se adresează studenţilor activi în facultăţile din domeniul artelor şi a celor adiacente (Arhitectură, Arte şi Design, Peisagistică, Construcţii, Inginerie, etc.). Sunt implicate toate facultăţile de arhitectură din România, precum şi cele din Ungaria, Austria, Olanda, Belgia, Anglia.
Întregul proiect este dedicat reculturalizării şi aducerii în prim plan a evenimentelor arhitecturale tuturor oamenilor, indiferent de profesie sau vârstă. Evenimentele de arhitectură aduc idei noi în comunitate, dezbat probleme existente la nivel urban naţional sau local, propun modificări în spaţiul construit în care trăim. Totodată, presupune organizarea oamenilor pentru a reuşi să facă schimbările necesare, de aceea acest proiect nu se adresează doar persoanelor din domeniu, ci şi comunităţii.
Tema principală a acestui proiect este revitalizarea şi reabilitarea spaţiului cinema-ului Arta, pentru a putea fi folosit în cadrul unui cerc de arhitectură pentru copii, în cadrul unor expoziţii organizate de facultăţile menţionate şi nu în ultimul rând pentru găzduirea conferinţelor din cadrul ZA 2015. Toate aceste evenimente vor fi deschise publicului larg.
Întregul proiect presupune 2 etape:
1. Revitalizarea şi reabilitarea spaţiului cinema-ului Arta.
Pentru această etapă se va organiza în luna ianuarie un workshop împreună cu cei de la Atelier MASS care se va termina într-un concurs de idei, iar la final va urma implementarea proiectului/proiectelor alese. Workshop-ul se adresează nu numai studenţilor din cadrul FAU, dar şi celor din domeniile anexe (Peisagistică, Construcţii, Inginerie, etc.) Durata: ianuarie-februarie
2. Cerc de arhitectură pentru copii
Presupune crearea unui modul de arhitectură pentru copii. Săptămânal, vom avea şedinţe cu copii cu vârste cuprinse între 7-14 ani în care le vom explica, cât putem, ce înseamnă arhitectură. Acţiunea se va desfăşura în incinta cinema-ului Arta.
Tot în spaţiul cinema-ului Arta vor avea loc şi Conferinţele ZA2015: Acestea reprezintă evenimentul ce îţi oferă oportunitatea de a intra în contact cu oameni şi idei revoluţionare în domeniul arhitecturii, realizând o punte de legătură între concepţia locală despre arhitectură şi cea globală, pentru a susţine dezvoltarea cunoştinţelor.
Proiectul cuprinde o serie de prezentări şi dezbateri ce se vor dezvolta în concordanţă cu temele ediţiei ZA2015, ce se vor desfăşura pe întreaga perioadă a Zilelor Arhitecturii. Sunt propuse trei teme de bază care vor fi subîmpărţite, pentru crearea unor abordări specifice fiecăreia în parte.
1. Ecologia habitatului
- Urban-ISM: Ce este oraşul ecologic. Rolul arhitecturii pentru evoluţia coerentă a societăţii. Implicaţii şi consecinţe.
- Tehnologie, economie şi ecologie: Materiale. Performanţa în proiectare. Performanţa în executare. Performanţa în utilizare. Amprenta ecologică a unei clădiri. Evaluarea şi certificarea clădirilor sustenabile.
- Post-ecologism: Utopia oraşului verde. Un manifest pentru a susţine viziunea critică asupra cadrului social şi urban.
2. Valorile oraşului, entitatea arhitectului: Dezbateri 1:1
3. Proiectul de diplomă – dezvoltarea unei noi abordări: Propunerea ce vine din partea studenţilor Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism Cluj-Napoca, în ceea ce priveşte modul de realizare al proiectului de diplomă, ne-a determinat să ducem mai departe această idee, prin prezentarea comparativă între facultăţile străine a modului de concepere a primei piese oficiale din viaţa viitorului architect. Modul de desfăşurare va fi prin discuţii moderate şi o serie de expoziţii şi vernisaje cu proiecte ale studenţilor.
Prin adresarea catre publicul larg şi prin adaptarea la contextul actual, ca proces participativ al comunităţii locale, împreună cu arhitecţi, urbanişti şi profesionişti din diverse domenii, proiectul propune înţelegerea şi asumarea societăţii ce urmează a se dezvolta, dorind să ofere noi soluţionări pentru folosirea spaţiului public urban.
Conferenţiari : Mischa Witzmann , Sebastien Penfornis, Christian Muller, Leon van Broeck , Craig McCormack, Teun Van den Ende, Petar Zaklanovici, Eliza Yokina, Miranda Nieboer, Robert Neumayr , Benedikt Boucsein, Darko Reba
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu