miercuri, 19 noiembrie 2014

Urbanism, antropologie urbană, animaţie socio-educativă şi arhitectură pentru 75 de elevi bucureşteni

Asociaţia Komunitas anunţă desfăşurarea componentei de educaţie urbană din cadrul proiectului ”Spaţii urbane în acţiune”, care se desfăşoară în 5 instituţii de învăţământ din cartierele bucureştene Tei,Tineretului și Timpuri Noi.

Disciplina numită generic educaţie urbană/pedagogie urbană a fost concepută de membrii Asociației Komunitas în decursul ultimilor 4 ani și se bazează pe elemente interdisciplinare specifice mai multor domenii: antropologie urbană, urbanism, educație civică, arhitectură.



Scopul educației urbane este de a le dezvolta tinerilor curiozitatea față de oraș, de a le stimula ”privirea urbană” și o mai bună înțelegere a spațiului urban, a relațiilor sociale dintr-un oraș, de a încuraja implicarea civică, protejarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

Istoria educației urbane în România începe în 2009, o dată cu primele proiecte experimentale ale Asociației Komunitas, adresate elevilor de școală generală și de liceu. Un moment important în derularea acestor inițiative îl reprezintă prima conferință de educației urbană pentru copii și adolescenți derulată în România, în anul 2011, sub coordonarea Asociației Komunitas.

Metodele de educație urbană și modulele prevăzute în cadrul proiectului ”Spaţii urbane în acţiune” sunt utilizate pe durata unui an școlar (octombrie 2014 – iunie 2015), fiind compuse din ateliere non-formale de lucru cu durata de 90 de minute. Atelierele sunt structurate în 4 module principale de lucru:

Instituţiile de învăţământ în care se desfăşoară atelierele de educaţie urbană sunt: Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Petru Rareş, Şcoala Generală Nr. 100 Andrei Șaguna, Şcoala Gimnazială Nr. 31, Şcoala Gimnazială Nr. 79.
·        Modul de antropologie și observație urbană
·        Modul de urbanism participativ
·        Modul de participare activă, prin realizarea unei intervenții de îmbunătățire a spațiului din curtea școlii/liceului
·        Modul de anti-discriminare și animație socio-educativă

Componenta educațională vizează următoarele obiective specifice:

·      implicarea activă a 75 de tineri în viața comunității (15 din fiecare școală / liceu selectate);
·      crearea de unelte pentru ”empowermentul” elevilor în școala/comunitate/societate;
·      implicarea elevilor într-un proces de redescoperire a cartierelor și reactivare a spiritului comunitar;
·      aplicarea practică a noțiunilor de urbanism participativ, dezvoltare comunitară, educație civică.

Proiectul ”Spații urbane în acțiune” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro


Detalii suplimentare pe pagina de Facebook a proiectului si pe site:
www.spatii-urbane.ro


Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători sociologi și antropologi, având la baza conceptul de ştiinţe sociale și educaționale aplicate. Proiectele noastre se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg.

Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta persoanele responsabile de proiect:

Miruna Tîrcă - manager proiect  
email:
educatie.urbana@gmail.com

Roxana Maria Popescu - responsabil PR
m: +40729066789 /email: spatii.urbane@gmail.com
           
WEB :      http://spatii-urbane.ro/

Niciun comentariu: