marți, 14 mai 2013

ASR Principele Radu al Romaniei la cea mai ampla reuniune a arhitectilor din Romania



Continuand traditia instaurata in anul precedent de a sustine si a motiva arhitectii de a comunica si de a se individualiza ca breasla, ASR Principele Radu al Romaniei va fi prezent si in 2013 la a doua Editie a Conventiei Romane de Arhitectura si Design (ROCAD) ce se va desfasura in perioada 15-17 mai la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Pentru al doilea an consecutiv ROCAD se va concretiza in cea mai ampla reuniune de arhitecti si designeri din tara.
Pe 10 mai 2013 a fost fixata ultima bucata din varful noului World Trade Center. La nici 4 zile de la acest eveniment simbolic, autorul masterplanului pentru noua zona World Trade Center vine la Bucuresti pentru a primi Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti si pentru a raspunde intrebarilor arhitectilor din Romania.
Un alt nume de referinta in arhitectura mondiala contemporana – arhitectul francez Dominique Perrault – castigator al Premiului Uniunii Europene pentru arhitectura „Mies van der Rohe” in 1996 si autor al celebrei cladiri a Bibliotecii Nationale Franceze va primi si el acest titlu ca recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea arhitecturii internationale.
Masayuki Kurokawa – cel mai important reper al designului de produs din Japonia – va sustine in dimineata zilei de 16 mai o conferinta dedicata nu numai temei centrale a evenimentului, ci si sustenabilitatiii si capacitatii designerului de a anima obiectele pe care le creeaza.
Sesiunile de conferinte si dezbateri pe tema: „Experiente si competitii in arhitectura” au ca invitati speciali pe (in ordine alfabetica): Peter Blundell Jones (Marea Britanie) – profesor la Universitatea din Sheffield, Dan Sergiu Hanganu (Canada) – cel mai important arhitect canadian de origine romana, Masayuki Kurokawa (Japonia), Daniel Libeskind (SUA), Marvin Malecha (SUA) – profesor la Universitatea din North Carolina, Dominique Perrault (Franta), Brian Spencer (SUA) – membru al Institutului American de Arhitectura, Benedetta Tagliabue (Spania) – castigatoare a Premiului Institutului Regal de Arhitectura din Londra pentru proiectarea cladirii Parlamentului Scotian, Keisuke Toyoda (Japonia) – ucenic al celebrului Tadao Ando, Arturo Vittori (Italia) si Andreas Vogler (Elvetia) – membri ai Institutului American de Aeronautica si Astronautica. Ariile acestora de expertiza variaza de la curente in voga precum arhitectura organica, la directii ultra moderne precum arhitectura aerospatiala sau designul parametric.
La ROCAD vor avea loc vernisajele unor expozitii de arhitectura care au generat curente in domeniu si care sunt prezentate pentru prima oara in Europa de Sud-Est: "The Heritage of Frank Lloyd Wright" – curator: arh. Brian Spencer (SUA); "From Pyramids to Spacecrafts" – curatori: Andreas Vogler (Elvetia) si Arturo Vittori (Italia).
ROCAD de asemenea inseamna expozitii-spectacol ale companiilor lideri din domeniile: urbanism, materiale de constructii, design de exterior, mobila, iluminat, materiale si textile, baie si bucatarie, ecodesign, retail si domenii conexe;  boutique-uri tematice si degustari.
ROCAD reprezinta mai presus de toate un exercitiu amplu de comunicare: arhitectul si designerul cu beneficiarul, discipolul cu mentorul, furnizorul cu distribuitorul. Conferintele din cadrul ROCAD sunt sustinute de arhitecti si designeri cu o reputatie internationala deosebita, insa ei vin la Bucuresti, nu pentru a enumera detalii tehnice, ci pentru a impartasi experiente majore ale lor in participarea la competitii de alocare a unui proiect, in crearea unei lucrari dificile, in depasirea momentelor esentiale creatiei.
In demersul organizatorilor de a face cunoscut rolul arhitectilor ca formatori de gusturi in constructii si al importantei fundamentale pe care o reprezinta exemplele internationale, Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman si Institutul Francez s-au alaturat ca Parteneri si au contribuit vital la construirea unei imagini impecabile a arhitecturii romanesti peste hotare.
Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti a sarbatorit in 2012 cea de-a 120-a sa aniversare intr-o celebrare care a accentuat atat traditia, performanta, cat si inovatia Scolii de Arhitectura Romaneasca. Evenimentul cel mai amplu in care aceasta sarbatoare si-a gasit manifestarea s-a numit Romanian Convention of Architecture and Design (ROCAD), organizat impreuna cu DK EVENTS, si a avut loc in perioada 16-18 mai 2012 la Palatul Parlamentului din Bucuresti. La ROCAD au participat peste 1600 de arhitecti, designeri si studenti care au venit sa ii asculte pe cei 16 lectori de peste hotare – arhitecti multipremiati, creatori ai unor cladiri emblematice sau teoreticieni de referinta pentru domeniul arhitecturii. Printre acestia se numara: Eduardo Souto de Moura, detinator al prestigiosului Premiu Pritzker (echivalentul Premiului Nobel) in 2011; Gottfried Bohm, detinator al Premiului Pritzker in 1986; Mario Botta – unul din specialistii de referinta in arhitectura contemporana; Carlos Ott – "arhitectul Lumii Noi" din Dubai si Abu Dhabi;  Gaetano Pesce – "copilul teribil al designului" contemporan etc.
- // -
Persoana de contact: GABRIELA Marinas, Director Departament Comunicare DK EVENTS, E-mail: gabriela@dkevents.ro, Tel: 021.231.27.36, Fax: 021.231.91.84, Mobil: 0723.199.232

Niciun comentariu: