marți, 26 februarie 2013

Balul Arhitecţilor din România - Sâmbătă, 2 Martie 2013, Timişoara



Pentru arhitecţi balul înseamnă să celebrăm faptul că suntem împreună şi sărbătorim public înfiinţarea primei Societăţi a Arhitecţilor Români. Ne întâlnim la începutul primăverii, ca într-o renaştere, înaintea Paştelui. Balul arhitecţilor face parte din ritmurile noastre. Pentru cei care au numărat multe baluri, el nu mai poate să lipsească în niciun an. Călătoresc cu el, întâlnindu-se când în Bucureşti, când la Sibiu, Cluj, Braşov, Sinaia sau Timişoara. Pentru cei mai tineri, balul poate însemna curiozitate, dar mai ales o provocare pentru a îl desena altfel, pentru a îi modifica parametrica. De câţiva ani balurile noastre sunt precedate de conferinţe în care discutăm despre ceea ce contează, patrimoniul construit, modul în care se dezvoltă oraşul şi satul, spaţiul public, calitatea şi banii, toate în raporturi cu profesia noastră. Nu o facem singuri, doar între noi arhitecţii, ci ne dorim să discutăm deschis cu oameni care gândesc şi încearcă, care ne sunt prin aceasta parteneri şi clienţi în acelaşi timp. Ne întâlnim în locuri frumoase, în case făcute pentru ca oamenii să se întâlnească. Anul acesta ne primesc şi ne găzduiesc arhitecţii din Timişoara şi prietenii lor. (Șerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România)
Timişoara – oraşul gazdă
Oraşul a fost şi este cel mai puternic centru cultural din vestul României, fiind situată la mai puţin de 700 km distanţă faţă de 13 capitale europene, ceea ce a permis de-a lungul timpului o conectare continuă la valorile culturii europene.
Opera Naţională Română din Timişoara
Opera Naţională Română din Timişoara funcţionează în Palatul Culturii, alături de alte trei instituţii de artă - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" - un caz unic în lume.
Construcţia Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecţilor vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa Centrală şi de Est) şi a fost finalizată în 1875. Reconstrucţia, în urma a două incendii de proporţii, s-a realizat după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original doar la faţadele laterale în timp ce faţada principală şi sala de spectacole au îmbrăcat stilul neobizantin. (mai multe informaţii la: www.ort.ro)
Conferinţa Arhitectura şi banii
Sâmbătă, 2 Martie 2013, Hotel Timişoara, 10.00 – 16.00
În contextul evoluţiei economiei globale, piaţa construcţiilor şi, odată cu ea, piaţa serviciilor de arhitectură s-au modificat substanţial. Între 2008 şi 2012, în România, acestea s-au contractat cu jumătate din valoarea iniţială. Însă, dincolo de contractarea sau expansiunea acestui domeniu, în ecosistemul financiar se află valoarea generată sau irosită în exercitarea zilnică a profesiei de arhitect.
Cuantumul potenţial sau real al pieţei serviciilor de arhitectură depinde de ceea ce cred investitorul şi clientul, pe de o parte, şi administraţia publică, pe de alta, că merită investit în arhitectură. Măsura în care permitem arhitecturii să genereze plusvaloare depinde de locul pe care i-l acordăm pe scara de valori comună şi de rezultatul urmărit: creşterea profitului, creşterea calităţii vieţii, creşterea productivităţii angajaţilor, diminuarea costurilor pe termen lung, salvarea mediului, educaţia copiilor, valorificarea patrimoniului natural şi construit.
Despre valoarea adăugată pe care o poate genera arhitectura, despre efortul necesar în acest sens şi rezultatul dorit vă invităm să discutăm în cadrul conferinţei profesionale "Arhitectura şi banii", alături de invitaţii noştri: arh. Şerban Sturdza, vicepreşedinte OAR, Bucureşti, Ioana Iordache, Bucureşti, arh. Klara L. Veer, VK design+architecture, Cluj, Cristian Rusu, Fabrica de Pensule, Cluj, Miki Branişte, Fabrica de Pensule, Cluj, arh. Vlad Gaivoronschi, preşedinte, filiala Tm-CS a OAR, Timişoara, Ovidiu Şandor, Modatim CBC, Timişoara, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, antropolog, Bucureşti.



Balul Arhitecţilor din România, Timişoara 2013
Program

1 Martie 2013

19:30   Vernisajul expoziţiei de fotografie Ion Mincu – un secol înainte
            Locaţie: Centrul de Artă şi Arhitectură din cadrul Bastionului Terezia

2 Martie 2013

09:30   Expoziţie cu proiecte premiate la Concursurile de arhitectură pentru Spaţiul Public - inaugurare
            Locaţie: Piaţa Victoriei, in faţa Operei Române din Timişoara
10:00   Conferinţa profesională Arhitectura si banii
Invitaţi: arh. Şerban Sturdza (vicepreşedinte OAR, Bucureşti), Ioana Iordache (Bucureşti), arh. Klara L. Veer (VK design+architecture, Cluj), Cristian Rusu (Fabrica de Pensule, Cluj), Miki Branişte (Fabrica de Pensule, Cluj), arh. Vlad Gaivoronschi (preşedinte, filiala TM-CS a OAR, Timişoara), Ovidiu Şandor (Modatim CBC, Timişoara), prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Universitatea Bucureşti).

19:30   Balul Arhitecţilor - seara festivă
            Videowall: Spaţii în aşteptare - proiecţii video realizate de h.arta si Simultan.
Incanto Quartetto
Nuevo Tango Quintet & Tango Timişoara
Lost End Found - proiect URMA, realizat în colaborare cu Fundaţia Pro Patrimonio şi O.A.R. 
Emy Drăgoi & Band

3 Martie 2013

11:00   Turul centrului istoric al Timişoarei:
Sinagoga, Bastionul Terezia, expoziţia de fotografie Ion Mincu - un secol înainte



Niciun comentariu: