luni, 25 februarie 2013

22 februarie 2013, Bucuresti Primul eveniment de anvergura dedicat designului parametric din Romania -Conferinta Breathing Prototypes-






Marti, 19 februarie 2013, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” a avut loc conferinta Breathing Prototypes, primul eveniment de anvergura in domeniul designului parametric din Romania. Breathing Prototypes este organizat de Parametrica [Digi Fab School] si face parte dintr-o serie evenimente dedicate designului parametric. Invitatul special al lunii iulie a acestui an va fi Patrick Schumacher, Partener Zaha Hadid, promotor renumit al domeniului.

Evenimentului a fost deschis printr-un discurs sustinut de Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, SERBAN TIGANAS, care a subliniat importanta educatiei continue in domeniul arhitecturii, invitand toti colegii de breasla sa invete despre noile tehnologii si concepte.

Discursurile invitatilor speciali, tutori cu experienta internationala, au pus accent atat pe logica si conceptele care au stat la baza designului parametric, cat si pe exemplele practice si inovatiile rezultate.
Prima parte, reprezentand introducerea in istoria conceptului, a fost sustinuta de MAITE BRAVO, Arhitect si Profesor Institute for Advanced Architecture of Catalunya. Ideea principala subliniata de Bravo a fost urmatoarea: “uneltele sunt importante pentru a ne ajuta in a descoperi noi logici de design si productie.

Plecand de la exemple din istorie, care prezentau logici similare celor de azi, dar implementate prin metodele vremurilor in care au fost produse, a definit designul computational ca fiind “o logica de design si nu o disciplina dependenta de tehnologie”.

In acelasi timp, Maite Bravo a subliniat conceptul de subiectivitate, in sensul unicitatii fiecarei perspective, fiecare context influentand designul, iar lucrurile trebuie gandite individualizat, asa cum este fiecare om: unic. 

THEO SPYROPOULOS, Key Lecturer Breathing Prototypes, Arhitect si Director Design Research Lab din cadrul Architectural Association Londra, a continuat printr-o prezentare practica, construita in jurul arhitecturii interactive si a evidentiat proiecte concrete ale laboratorului pe care il conduce, DRL, din cadrul AA, experimente de descoperire a capacitatilor formei prin procese generative[1].

Theo Spyropoulos pune accent pe feluri diferite de a gandi despre design si sustine ca arhitectectura este foarte importanta in felul in care noi vedem lumea din jurul nostru: “designul este o modalitate de a privi cunoasterea, iar tehnologia un aspect natural in procesul de evolutie”.



Informatii detaliate gasiti pe www.breathingprototypes.ro/ www.parametrica.ro sau pe pagina oficiala de facebook ww.facebook.com/parametrica.ro.

Breathing Prototypes este sustinut de El-Mont, Carpet & More si RoboFun si este realizat in parteneriat cu Institute, The Café, Biblioteca Centrala Universitara, Infopress Group, Simbio, Modern, DonCafe, Platforma Experimentalist.ro, Domeniile Samburesti si Aqua Carpatica.

Partenerii educationali sunt Ordinul Arhitectilor din Romania, Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu”, Rhinoceros, IaaC, FabLab si ASAI Iasi.

Partenerii media sunt Radio Guerrilla, Zeppelin, Igloo, Arhitectura, Arhitext, Atelierul de Proiectare, All Hollow, Elle Decoration, BeWhere, platformele online Archdaily.com, Modernism.ro, Designist.ro, Arhimania.ro, TheVandallist.com, Arhiforum.ro si Bucharest Design Center.

Parametrica [digi fab school] este o organizatie educationala privata romaneasca ce organizeaza cursuri si workshopuri de design computational cu aplicatii in diverse domenii precum arhitectura, urbanism, design interior, design de produs, etc.. Tutorii scolii sunt Arian Hakimi Nejad (M. Arch, On-A Barcelona & Parametrica) si Diana Nitreanu (M. Arch, Laboratorul de Arhitectura & Parametrica).

Laboratorul de Arhitectura creeaza forme concept personalizate in functie de spatiu si client. Serviciile oferite se construiesc in jurul unui respect pentru forma, geometrie, evolutie, oameni, filosofie, lumina, spatiu.

Pentru informatii detaliate: Elena Paslaru, elena@thecover.ro, 0741137891




[1] Procesele generative sunt procese care evolueaza prin invatarea/integrarea in sistem de reactii noi la mediul natural si artificial, reactii care nu sunt definite anterior.

Niciun comentariu: