miercuri, 1 august 2012

Ada Kaleh. Insula din suflet 3 – 19 august 2012, Sala Foaier Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 2 august, ora 17.00 la vernisajul expozitiei Ada Kaleh. Insula din suflet. Expozitia face parte dintr-un proiect finantat de AFCN si va fi itinerata ulterior la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (14 – 28 septembrie 2012) si la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).
Va invitam sa deschideti o pagina de istorie din trecutul recent al Romaniei. Vom rememora impreuna destinul tragic al micutei insule de pe Dunare, in aval de Orsova veche, disparuta impreuna cu aceasta in apele involburate ale fluviului, in momentul in care s-a incheiat – la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut – constructia Hidrocentralei Portile de Fier I.
N-am reconstituit fidel stilul de viata aparte, specific comunitatii insulare preponderent de etnie turca – de altfel imposibil de redat veridic intr-o expunere temporara. Am cautat doar ca prin crearea unei atmosfere speciale sa sugeram – atat cat se poate – unicitatea unui spatiu exotic, pierdut pentru totdeauna.
Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite mai cu seama din arhivele personale ale fostilor insulari, din carti postale si ilustrate din perioada de glorie a insulei, din harti vechi si din relatari pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei. Obiecte provenite din Ada Kaleh (atatea cate s-au mai pastrat), dar si altele, cu valoare de simbol, vor intregi un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator si-l va contura din informatii disparate si subiective. Este singura perspectiva posibila astazi asupra unui spatiu considerat de localnici un paradis pamantesc, pe cale sa devina mitologie.
Dupa vernisaj, va invitam la o calatorie in timp prin intermediul camerei de filmat, oferindu-va o proiectie de filme documentare realizate in si despre Ada Kaleh la sfarsitul deceniului 6 de catre studioul Sahia Film. Acestora li se va adauga filmul Ada Kaleh Stories de Ismet Arasan (Turcia, 2009).
Expozitia Ada Kaleh. Insula din suflet este deschisa la sala Foaier pana pe 19 august 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00. Intrarea este libera.

Curatori: Rodica Marinescu, Carmen Mihalache
Coordonatorul proiectului: Magda Andreescu

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro.

Niciun comentariu: