vineri, 25 aprilie 2008

Build Green CEE: Energy Efficient and Ecological Design for the Region


SOPOLEC - cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile - a gazduit miercuri si joi prima editie a conferintei Build Green CEE, analizand oportunitatile pentru afaceri si economie existente pe piata constructiilor sustenabile. La conferinta Build Green CEE – ce a durat o zi si jumatate – au participat peste 200 de persoane, printre care dezvoltatori imobiliari, arhitecti, companii de constructii, furnizori de tehnologii, consultanti imobiliari, studenti si reprezentanti ai mediului academic, membri ai ministerelor si reprezentanti ai presei. EcoNavitas si-a anuntat intentia de a forma un “Romanian Green Building Council” (Consiliul Roman pentru Constructii Verzi) – o asociatie orientata catre sectorul privat si avand scopul de a “transforma piata actuala intr-una eficienta si competitiva pentru tehnologii verzi, expertiza si materiale de constructie necesare crearii noii generatii de cladiri verzi de inalta performanta”. Reprezentanti ai Sonae Sierra, Bovis Lend Lease, AIG Lincoln si BRE Global au prezentat proiecte de constructii verzi implementate/in curs de implementare in Europa Centrala si de Est, inclusiv cateva din Romania. DuPont, Philips si Lafarge au adus in discutie tehnologiile si materialele necesare imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor si reducerii impactului acestora asupra mediului. Reprezentati ai F&C Asset Management, United Nations Environment Program Finance Initiative si EcoNavitas au sustinut prezentari pe tema finantarii si evaluarii constructiilor verzi, precum si a celor mai bune metode de project management integrat.

Detaliile obligativitatii referitoare la Directiva 91/2002 privind Eficienta Energetica in Cladiri au fost prezentate de Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania. Schoenherr & Asociatii au explicat reducerea riscurilor legale prin construirea de cladiri verzi.

Horia Irimia – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Florin Andrei – Secretarul General Adjunct din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au prezentat sprijinul celor doua ministere pentru construirea de cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si cu impact scazut asupra mediului. Mai mult, acest lucru a fost intarit de prezentarile a sapte reprezentanti ai celor doua ministere si ai Agentiei Nationale pentru Locuinte prin subiectele abordate: de la stimulente financiare la planuri de promovare a constructiilor si planificarii urbane sustenabile.

Guvernul ceh a fost reprezentat de Directoarea Departamentului de Energie si Energie Regenerabila din cadrul Ministerului Mediului, ce a prezentat experienta lor in implementarea directivei privind performanta energetica a cladirilor si politicile pentru promovarea constructiilor verzi. Un reprezentant al Ambasadei Norvegiei a adus in discutie granturile existente pentru proiecte cu componente de eficienta energetica. Sustainable Energy Europe a prezentat campania lor pentru promovarea utilizarii responsabile si a generarii de energie.


Mai mult, au fost oferite si detalii despre constructia unei cladiri cu “zero emisii carbon” in Ungaria pentru Regional Environmental Center. Conferinta s-a incheiat cu prezentari ale arhitectilor locali pentru proiectarea si construirea de cladiri verzi.

Companiile sau organizatiile interesate sa afle mai multe informatii despre infiintarea Romanian Green Building Council sau care doresc sa urmareasca prezentarile video ale conferintei pot vizita website-ul evenimentului – www.BuildGreenCEE.com .


Persoane de Contact:


Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Iulia Degeratu, iulia.degeratu@mmediu.ro
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - Bogdan Puscas, bogdan.puscas@mdlpl.ro

SOPOLEC - Laura Nemoianu, laura.nemoianu@sopolec.com

Niciun comentariu: