marți, 26 iulie 2016

Juhani Pallasmaa - Privirea care atinge: arhitectura şi simţurile


Misiunea atemporala a arhitecturii este să creeze metafore existenţiale ale trupului si experienţei care concretizează si structurează prezenţa noastră in lume. Arhitectura reflectă, materializează si imortalizează idei şi imagini din viaţa  ideală. Clădirile si oraşele ne ajută sa structurăm, să inţelegem şi să memorăm fluxul amorf al realităţii şi, in ultimă instanţă, să recunoaştem şi să ne amintim cine suntem. Arhitectura ne ajută sa percepem şi să înţelegem dialectica permanenţei şi a schimbării, să ne regăsim locul în lume şi să ne poziţionăm în continuumul culturii şi timpului.

Atingerea este modalitatea senzorială care integrează experienţa asupra  lumii şi asupra noastră. Chiar şi percepţiile vizuale sunt inlănţuite şi integrate în continuumul haptic al sinelui; Corpul meu este intr-adevăr vasul lumii mele, nu ca punct de observaţie al perspectivei centrale, dar ca locus al referinţei, memoriei, imaginaţiei si integrării.

Cuvânt introductiv la a treia ediţie: 
<Micul meu studiu Privirea care atinge.«Arhitectura şi simţurile» a fost publicat pentru întâia dată in 1996 in cadrul seriei londoneze Academy Editions Polemics. Editorii seriei m-au invitat să scriu un eseu mai amplu de 32 de pagini pe un subiect pe care îl consideram pertinent pentru discursul architectural al vremurilor acelora.

A doua parte a manuscrisului a preluat ideile de bază din eseul intitulat « O arhitectura a celor şapte simţuri», publicat în numărul special din iulie 1994 al revistei A+U, numit  «Întrebări despre percepţie », un număr despre opera arhitecturală a lui Steven Holl care includea, de asemenea, eseuri de Steven Holl si Alberto Pérez-Gomez.[…]

Spre suprinderea mea, modesta mea scriere a avut parte de o primire călduroasă, devenind o lectură necesară pentru cursurile de teorie arhitecturală din numeroase şcoli de arhitectură din intreaga lume.> (extras din cuvântul introductiv scris de Juhani Pallasmaa)

Prefaţa carţii, «Pe gheaţă subţire», este scrisă de Steven Holl. 

Din Cuprins:

Partea I
  • Vederea şi cunoaşterea
  • Critica Ocularcentrismului
Partea a II-a

  • Importanţa umbrei
  • Mimesisul corpului
  • O arhitectura a simţurilor

Cartea o puteţi achiziţiona de aici 

Niciun comentariu: