joi, 21 iulie 2016

SoNoRo Conac concertează în Biserica Fortificată din Ilieni

Ultimul concert SoNoRo Conac al lunii iulie va avea loc în Biserica Fortificată din Ilieni. Evenimentul va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 19.00. Accesul publicului la eveniment este liber.

Biserica catolică din Ilieni a fost construită în 1443 în cinstea Sfântului Ilie, sfântul patron al aşezării, de la care îi provine şi numele. Din vechea cetate au rămas însă doar câteva vestigii, cutremurul din 1977 distrugând-o aproape în totalitate. Între anii 1991-1992 biserica a fost reconstruită, iar lângă clopotniţă mai pot fi văzute încă urme ale celei vechi.
Biserica este înconjurată de o cetate pentagonală, iar intrarea se face pe poarta cea mare de lemn a bastionului central. După reformare a devenit biserică protestantă, fapt ce i-a influenţat şi forma şi stilul arhitectonic, unul simplu, explicat prin contrareforma iniţiată de Maria Tereza, în urma căreia în bisericile reformate se regăsesc mai puţine elemente arhitecturale. Dintre elementele decorative se remarca tavanul din lemn pe care sunt inscripţionate cele 12 zodii, simbol al cerului, precum şi stema Transilvaniei şi alte simboluri secuieşti.
Programul muzical al concertului va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart și György Ligeti, interpretate de Răzvan Popovici (violă), Erik Schumann (vioară) și Liisa Randalu (violă).
Concertul va fi urmat de un cocktail.
 Ultimele concerte SoNoRo Conac ale acestui an vor avea loc în următoarele clădiri de patrimoniu: 
- Casa de Oaspeţi a Prinţului de Wales, Valea Zălanului, judeţul Covasna (6 august 2016) 
- Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016) 
- Cetatea Făgăraş, jud. Făgăraş (15 septembrie 2016) 

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro  

Despre SoNoRo Conac 

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac - , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. 
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. 

SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecţilor din România, Asociația Arché

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Illy, Avincis, Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Muzeul de Artă din Craiova, Biserica Foritficată şi Casa Kraus din Criţ, Conacul Domniţei Ralu din Chiţorani, Biserica Fortificată din Ilieni, Casa de Oaspeţi a Prinţului de Wales din Valea Zălanului, Casa cu Blazoane din Chiojdu, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România din Cisnădioara,  Cetatea Făgăraş.

Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar , Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, Bucharest Gentleman, Alist, Academia Cațavencu, Visuell.ro, The Institute.

Pentru acreditări şi mai multe informaţii despre SoNoRo Conac:
Mihaela Mureşanu
mihaela@whitewords.ro

Niciun comentariu: