miercuri, 27 iulie 2016

Restituţii: oraşe la începuturile evului mediu românesc


Provenind dintr-un domeniu mai degrabă tehnic, arhitecţii Bica şi Gheorghiu respectă standardele academice de compunere a unui text istoriografic. Scrisul este o conversaţie subtilă cu cititorul, pe alocuri cu note personale, fără ca autorii să renunţe la analiza lucidă, impersonală a convenţiei istoriografice. Într-o istoriografie care deseori confundă eseul personal cu lucrarea academică, respectul pentru numele mari ale domeniului cu plagiarismul şi capacitatea de argumentare cu retorica, Bica şi Gheorghiu propun o cercetare originală, bazată pe analiza hărţilor şi planurilor vechi, a numeroase documente medievale şi a literaturii secundare. De altfel, dialogul permanent cu alţi cercetători ai domeniului reflectă atât respectul pentru munca de cercetare a colegilor, cât şi o critică atentă a studiilor acestora, în ciuda faptului (menţionat şi de autori) că multă literatură de specialitate refuză cu încăpăţânare luarea în consideraţie a unor metode propuse de alte categorii de profesionişti şi concluzii ale acestora. Analiza istorică atent compusă, trădând un îndelung exerciţiu de analiză şi publicistică, defineşte o lucrare coerentă, cu argumente şi concluzii, motivaţie intrinsec legată de dorinţa de a pune de acord informaţia istorică şi arheologică cu cea cartografică.


< Teodor Octavian Gheorghiu este arhitect, absolvent al Institutului de Arhitectură  «Ion Mincu» din Bucureşti in anul 1973. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1993, cu tema «Elemente de structură urbană tradiţională românească in context central şi est-european (defensiva si determinantele sale)», publicată de editura Simetria în 2000 sub titlul «Cetăţile oraşelor – Apărarea urbană în centrul şi estul Europei în Evul Mediu»(«Fortified Towns – Urban Defense in Medieval Central and Eastern Europe») şi care a obţinut premiul pentru cartea de stiinţă la Târgul de carte internaţional «Bookarest 2001» şi medalia «Bienalei de arhitectură», Bucureşti, 2002.> (text extras din Curriculum Vitae Teodor Octavian Gheorghiu)



< Smaranda Maria Bica este arhitect, absolvent al Institului de Arhitectura  «Ion Mincu» din Bucuresti in anul 1975. Si-a sustinut teza de doctorat in 1998, cu tema «Relatia dintre expresivitatea arhitecturală şi sistemul constructiv al edificiilor de cult creştin», publicată de editura Simetria în 2000 sub titlul «Cer-Cupola».> (text extras din Curriculum Vitae Smaranda Maria Bica)


Din cuprins:



Introducere

  • Cronologie şi promotori în urbanistica medievală din spaţiul românesc

Studii de caz

  • Enisala

  • Cetatea Albă

  • Suceaca 

  • Soroca 

Cartea poate fi comandată de aici



Niciun comentariu: