vineri, 15 iulie 2016

Casa cu Blazoane găzduiește SoNoRo Conac

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din patrimoniul românesc, Casa cu Blazoane, din Chiojdu, va găzdui cel de-al doilea concert SoNoRo Conac al lunii iulie. Evenimentul va avea loc duminică, 24 iulie, de la ora 19.00.
Stilul arhitectonic al Casei cu Blazoane este reprezentativ pentru stilul românesc, clădirea fiind construită acum mai bine de două secole de moșnenii izbași, tărani liberi ce stăpâneau domenii întinse, un lucru nemaîntâlnit în Europa acelor timpuri. Casa este un simbol al stilului arhitectonic românesc și în această postură a fost reprezentată pe bancnota de 10 lei.
După o istorie zbuciumată, similară cu a multor construcții din patrimoniul românesc, clădirea a fost preluată în anul 2008 de Uniunea Arhitecților din România și restaurată complet, respectându-se elementele arhitectonice originale în cel mai mic detaliu.

Este renumită pentru casele muntenești de epocă, în special numeroase așezări moșnenești în Evul Mediu. Însă Casa cu Blazoane se remarcă prin câteva elemente constructive inedite, cum ar fi cele trei blazoane de deasupra intrării principale, care îi dau numele. Unul dintre ele reprezintă vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor.  Alte elemente arhitectonice reprezentative sunt : aşa-numita „decoraţie în stucatură“,  respectiv un amestec de pastă de var, nisip şi fibre vegetale, unică în Europa, şi elementele de lemn ale foişorului, executate după modele străvechi, folosindu-se simboluri ce amintesc de civilizaţia neolitică, unul dintre acestea fiind motivul coarnelor de berbec.

Acest cadru spectaculos arhitectonic și încărcat de istorie, auditoriul este invitat să-l descopere în acorduri de Ludwig van Beethoven, Zoltán Kodály, Jean Sibelius și Edward Elgar, în interpretarea lui de Răzvan Popovici (violă) și Erik Schumann (vioară) și Jan-Erik Gustafsson (violoncel).
Concertul va fi urmat de un cocktail.
.
Până la finalul verii, vor mai avea loc concerte SoNoRo Conac în următoarele clădiri de patrimoniu:

- Conacul Domniței Ralu, Chițorani, județul Prahova (25 iulie 2016)
- Biserica Fortificată, Ilieni, județul Covasna (29 iulie 2016)
- Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, județul Covasna (6 august 2016)

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.


Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arché

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Illy, Avincis, AQUA Carpatica, Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Muzeul de Artă din Craiova, Biserica Foritficată și Casa Kraus din Criț, Conacul Domniței Ralu din Chițorani, Biserica Fortificată din Ilieni, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului, Casa cu Blazoane din Chiojdu, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România din Cisnădioara,  Cetatea Făgăraș.

Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar , Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, Bucharest Gentleman, Alist, Academia Cațavencu, Visuell.ro, The Institute.


Pentru acreditări și mai multe informații despre SoNoRo Conac:
Mihaela Mureșanu

mihaela@whitewords.ro 

Niciun comentariu: