vineri, 27 noiembrie 2015

Vernisajul expoziţiei Capitala liniilor de fuga la Suceava

În aceasta seară va avea loc vernisajul expoziţiei Capitala liniilor de fuga în Suceava la Centrul de Cultură Arhitecturală, Urbană şi Peisaj «Uzina de apă» la ora 17.00. Expoziţia va fi deschisă în perioada 24 noiembrie – 15 decembrie.




Proiectul «Bucureşti: Capitala liniilor de fugă» a urmărit identificarea unor direcţii şi discursuri în arhitectura bucureşteană a anilor 1990–2014, printr-o expoziţie eveniment ce a pornit de la explorarea mediului construit al oraşului, pentru a deschide noi perspective de activare a potenţialului cultural al urbei. În acest sens, ne-am focalizat asupra celor mai bune proiecte ale perioadei, utilizând, în acest scop, resursele semnificative reprezentate de arhiva Premiilor Arhitext Design, a festivalului de arhitectură Fluenţe şi a primei ediţii ale Trienalei de Arhitectură EastCentric.
Din 1990 şi până astăzi, arhitectura Bucureștiului se reinventează şi se transformă, odată cu societatea şi oraşul. Între radicalitatea noului început şi miza culturală majoră a proiectelor importante ale prezentului, cei 25 de ani sunt traversaţi de multiple fascicule tematice, mereu ramificate şi reunite, intersectate sau suprapuse.
În tot acest timp, revista Arhitext şi evenimentele organizate de Fundația Arhitext Design explorează realitatea, provoacă la dezbateri şi construiesc atitudini critice faţă de fenomenul arhitectural. Ducând mai departe acest demers, expoziţia «Bucureşti: Capitala liniilor de fugă» propune o lectură deschisă a celor mai interesante proiecte ale perioadei. Istoria acestor ani este cea a unei fertile tensiuni între stabilitatea recursului la modelul modernist interbelic şi căutarea unor moduri alternative de a imagina arhitectura. Dar această istorie este, deopotrivă, şi cea a unei curajoase încercări: aceea de a aduce la lumină vocaţia urbană şi publică a creaţiei arhitecturale, în interiorul unei comenzi în mare măsură private.
Multiplicând planurile tematice şi grilele de interpretare, privirea noastră înapoi îndeamnă la reflecţie, la stabilirea de noi conexiuni şi afinităţi. Istoria devine aici un mod de a ne imagina şi de a construi viitorul.

Expoziţia cuprinde 77 lucrări de arhitectură (clădiri rezidenţiale, clădiri publice, design interior, amenajări exterioare, regenerare) realizate de 45 arhitecţi şi birouri de arhitectură. Majoritatea lucrărilor au fost publicate de-a lungul timpului în revista Arhitext, multe dintre ele fiind nominalizate şi premiate în cadrul concursurilor organizate de Fundaţia Arhitext design.

Niciun comentariu: