sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Expoziţia “Locul acesta este chiar bun. Brăila - 10 abordări arhitecturale” între 3 și 4 decembrie în holul central al Universităţii „Ion Mincu”





Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM-FU), în parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) și cu sprijnul Primăriei Brăila, au plăcerea de a vă invita în perioada 3-4 Decembrie 2015 în holul central  al Universităţii „Ion Mincu” unde va avea loc vernisajul expoziţiei “Locul acesta este chiar bun. Brăila - 10 abordări arhitecturale”.  Expoziţia reiterează rezultatele atelierului de vară condus de BAS, finalizat printr-un eveniment public de activare urbană și dezbatere publică, susținut cu ajutorul unui obiect-simbol re-interpretat- (deja celebrul) garaj - pavilion instalat pe faleza Dunării.

Urmând o logică similară, expoziţia care va avea loc în holul UAUIM va cuprinde rezultatele studiului echipei de studenți masteranzi și coordonatori ai Școlii de Arhitectură din Bergen, privitor atât la potențialul ignorat al orașului Braila, cât și la diversele modalități arhitecturale de abordare a dezvoltării urbane pornind de la realitățile imediate ale sitului, utilizând resursele locale ieftine și creativitatea locuitorilor.

Totodată, în data de 4 Decembrie 2015,  între orele 12:30-16:30, în Sala de Consiliu a UAUIM sunteţi invitaţi la seminarul deschis cu tema "Good Places in Shrinking Cities", ce va lansa workshopul studențesc exploratoriu organizat pentru studentii UAUIM în specializările urbanism, arhitectură și peisagistică. Seminarul își propune să dezbată modul în care poate fi exploatat potențialul urban local din orașe care se confruntă cu situații de declin demografic, sărăcie și periferizare.

Acest eveniment face parte din proiectul “LABORATOR  BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)”, din cadrul programului PA17RO13 - Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE - 2009-2014. Proiectul abordează într-o manieră interdisciplinară probleme foarte actuale ale orașelor contemporane europene - declinul demografic, stagnarea sau descreșterea economică, periferizarea și abandonul locurilor, ignorarea și pierderea resurselor locale de dezvoltare. Luând ca studiu de caz orașul Brăila, proiectul discută întregul act de planificare spațială, mizând în primul rand pe deschiderea culturală, pe experiența si cunoașterea oferite de locuitori, pe capacitatea de re-activare a interesului acestora pentru transformarea în bine a propriului oraș. Prin metode alternative și neconvenţionale, proiectul încurajează explorarea și exploatarea spontană a acelui potenţial aparent nesemnificativ, camuflat în activitatile cotidiene, precum și valorificarea capacității locurilor periferice de a cataliza dezvoltarea locală.


Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București este cea mai prestigioasă instituţie de învăţămând superior de profil din România (înfiinţată în anul 1892). Totodată, aceasta este singura Universitate din ţară care are în componenţa sa o Facultate de Urbanism (începând cu anul 1997), propunându-și încă de la înfiinţarea sa menţinerea unui contact permanent cu realitatea urbană și implicit cu toti vectorii care o compun: sociali, economic, culturali, istorici ș.a.m.d.
Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost înființată în 1986 ca alternativă la școlile publice de arhitectură din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educație în arhitectură cu orientare socială, devenit tradițional, orientat spre producția spațială prin abordări experimentale, practice și colaborative ale realității. Această abordare este, adesea, influențată de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia și ecologia. Multiple cursuri, ateliere și evenimente găzduite de-a lungul anilor în Norvegia și în țări din lumea întreagă, au constituit baza dezvoltării unei relații deschise între educația și practica de arhitectură simultan în societatea locală și globală contemporană.

Proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

ECHIPA DE MANAGEMENT:
Angelica Stan (UAUIM) – conf. univ. dr.arh. Titular al cursurilor „Dinamica periferiilor urbane” si „Morfologie urbana” - Facultatea de urbanism a UAUIM, manager de proiect
Andreea Acasandre (UAUIM) – urbanist dr. sociolog interesat de investigarea comunităţilor locale și dezvoltarea metodelor de cunoaștere știinţifică prin intermediul locuitorilor, asistent manager proiect
(†Cătălina Ioniță (UAUIM)  - dr. arh. interesat de procese organice de evoluție urbană)
Cristian Ștefănescu (BAS) – coordonator Master BAS, asistent manager proiect (Norvegia)
Irina Pața (UAUIM) – dr. peisag interesat de investigarea peisajului prin mijloace video, secretar de proiect
Afrodita Someșan (UAUIM) – ing., responsabil tehnic

Durata de implementare a  proiectului: 30 aprilie 2015 - 30 aprilie 2016
Mai multe informații pe website-ul proiectului: www.urbanmarkers.ro 
Mai multe informații despre sursa de finanțare: http://www.fonduri-diversitate.ro/ctg_14_proiecte-mari_pg_0.htm

Partener: Cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila

Niciun comentariu: