luni, 12 octombrie 2015

Colecţia Monografiile Arhitext în secţiunea shop a site-ului nostru


Fiecare apariţie din această colecţie este dedicată exclusiv unui birou de arhitectură autohton, expunându-se amănunţit proiectele acestora. Puteţi alege din monografiile unor arhitecţi precum Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi, Vlad Arsene şi Westfourth Architecture, Mario Kuibuş şi Re-Act Now Studio sau Radu Mihăilescu.

Cărţile din colecţia "Monografiile Arhitext" pot fi achiziţionate de aici.




Radu Mihăilescu - Farmecul discret al arhitecturii

Monografia poate fi comandată de aici.


«Arhitectul Radu Mihailescu nu are atelier. Şi totuşi are o arhitectură consistentă. Nu lucrează pe calculator. Deloc. Şi totuşi arhitectura sa e modernă. Lucrarile lui pot fi cel mai bine caracterizate ca discrete. Dar în detaliu sunt foarte provocatoare. Nu dă interviuri. Nu se explică. Evită vizibilitatea. Şi totuşi este autorul celei mai «vizibile», mediatizate şi explicate case din România ultimului deceniu. Dispreţuieşte comercialul. Dar s-a lasat angajat de cea mai prolifică firmă de mall-uri din România. E evident indiferent la succes; şi are succes.» (Dana Vais)


Din cuprins:
Casa Herczeg, Timişoara
Casa «La Melci», Timişoara
Biserica catolică franciscană, Vucova
Centrul Comercial Iulius Mall, Timişoara


Vlad Arsene şi Westfourth Architecture - Provocările modernităţii târzii
Monografia poate fi comandată de aici.

Prezenţa W4th Architecture în Bucureşti apare mai puţin enigmatică având în vedere povestea arhitectului Vlad Arsene, fondatorul W4th. Absolvent al Şcolii de Arhitectură «Ion Mincu», Arsene se stabileşte la New York şi, după o serie de colaborari (Gruzen Samton, Steinglass, Grad Associates), îşi iniţiazaă propriul birou de arhitectură. Succesul profesional de peste ocean îl încurajează să se întoarcă în Bucureşti pentru a se lansa, pentru început, pe o piaţă de arhitectură subdezvoltată în România – şi anume piaţa imobilelor de birouri sau clasa clădirilor cu funcţiune comercială. (Silvia Gugu)

Din cuprins:
Ambasada Canadei la Bucureşti
Charles de Gaulle Plaza
Cathedral Plaza
Asmita Gardens

Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi - Discursurile (post)moderne ale arhitecturii
Monografia poate fi comandată de aici.

Monografia prezinta pe larg, în cele 214 pagini color, peste 20 de proiecte realizate în comun sau separat de cei doi arhitecţi. «Firma Andreescu şi Gaivoronschi este un reper pe care te poţi baza atunci când vrei să defineşti ceva categoric reprezentativ pentru arhitectura românească de azi, sau pentru un mediu arhitectural local remarcabil – Timişoara. Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi ocupă de aproape două decenii o poziţie de autoritate certă şi continuă să nu o dezmintă.» (Dana Vais)

Din cuprins:
Casa Jumanca
Casa Ionescu
Hotel Savoy
City Business Centre



Mario Kuibuş şi Re-Act Now Studio - Organisme Reactive
Monografia poate fi comandată de aici.

„În arhitectura contemporană din România, Mario Kuibuş deţine o poziţie extremă: e un agent militant al occidentalizării urgente, indiscutabile, fără rest. Asta îl face însă mai degraba un marginal. Recunoaşte şi singur: el nu e tipic sau reprezentativ. Marginalitatea sa ar putea părea paradoxală, căci MK este foarte activ şi vizibil pe scena locală, pe de o parte, iar pe de altă parte, această scena locală însăşi este de fapt obsedată de occident. Aparent, MK este în ton cu linia generală: şi el consideră Vestul ca model, şi el admiră interbelicul modernist. Dar el refuză să privească înapoi ori în jos, la vreun reper al tradiţiei istorice sau locale. El respinge orice încercare de a produce ceva specific mediului românesc, nu numai ca stil sau limbaj, dar nici măcar ca temă generică. Ce să găseşti în specific? Identitatea comunitară tradusă în maniera stilistică, sau obsesia pentru ortodoxism, spune el, sunt «religii culturale proaste, nişte forţări, nişte închistări mentale, care de fapt încearcă în mod artificial sa te bage într-o zonă care nu are voie să fie relevantă». De ce să tot reinventăm noi roata, ca să vedem ca nu ne iese?!?” (Dana Vais)

Din cuprins:
Casa «Ou»
Locuinţa Aleea Alexandru
Reabilitare «Bursa de mărfuri» Rahova
Ansamblul rezidenţial «Spectrum» Constanţa

Niciun comentariu: