vineri, 25 septembrie 2015

Expoziţie de fotografie "Gustave Marissiaux. O poetică a privirii" la MNAR între 1 octombrie 2015 şi 31 ianuarie 2016

Conferinţa de presă: miercuri, 30 septembrie 2015, orele 11.00

Vernisaj: miercuri, 30 septembrie 2015, orele 18.30

Durata: 1 octombrie 2015 – 31 ianuarie 2016

Locaţie: Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

























Muzeul Naţional de Artă al României, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia au plăcerea să vă invite miercuri, 30 septembrie 2015, orele 11.00 la conferinţa de presă a expoziţiei de fotografie GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii.

Conferinţa de presă are loc în prezenţa dnei Stéphanie Bliard, Colaborator ştiinţific la Muzeul Fotografiei din Charleroi şi totodată unul dintre curatorii expoziţiei, a dlui Eric Poppe, Delegat al Valoniei-Bruxelles la Bucureşti şi a dnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României.

Presa interesată de acest eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la adresa comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Accesul la vernisaj se face pe bază de invitaţie.

Expoziţia GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii aduce în faţa publicului o serie de fotografii datorate unei personalităţi artistice complexe. Gustave Marissiaux (1872 - 1929) este un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană.

Prin creaţia sa, Gustave Marissiaux a contribuit la transformarea radicală a fotografiei şi a modului în care imaginea fotografică a fost percepută ulterior. Subiectele abordate de către Marissiaux (portrete feminine, peisaje din Italia şi Belgia, scene din bazinele de extracţie a huilei din zona Liège) au o notă comună: estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionistă franceză şi de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calităţi plastice. De fapt, preocupările sale sunt cele ale unui pictor, culoarea având un rol esenţial chiar şi în fotografiile alb-negru. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux că este un artist fotograf şi un fotograf artist.

Expoziţia GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii marchează o frumoasă şi îndelungată colaborare dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, începută în anul 2002. De atunci, MNAR a găzduit cu regularitate expoziţii care pun în valoare bogăţia creatoare a artiştilor din Valonia şi din Bruxelles.

                                  

Parteneri media:

Niciun comentariu: