joi, 5 martie 2015

Au început înscrierile pentru cea de a IV-a ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”


Dedicată excelenţei editoriale, Gala „Bun  de Tipar” îşi propune să contribuie deopotrivă la promovarea celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti, cât şi la profesionalizarea celor din industria de carte şi la creşterea sentimentului de breaslă în rândul profesioniştilor.
 10 premii de excelenţă, stabilite în urma unui proces de jurizare în 3 etape şi un premiu ales online, de cititori, pe galabundetipar.ro, dedicat celei mai eficiente platforme de promovare a cărţilor.
 Sponsor principal al evenimentului: Banca Transilvania.

La data de 3 martie 2015 au debutat înscrierile la cea de a IV-a ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărtii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialişti în vânzări, marketing şi comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale. 

La cea de a patra ediţie, intră în concurs produsele editoriale ale anului 2014. Sunt invitate să participe toate editurile care sunt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone, librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online înregistrate ca firme româneşti, plus platformele online dedicate promovării cărţilor.
Înscrierea proiectelor în competiţie are loc în perioada 3-29 martie 2015, iar spectacolul de decernare a premiilor este plănuit pentru data de joi, 14 mai, începând cu ora 18.00, evenimentul fiind înregistrat de TVR 1.

„Gala Industriei de Carte din România se doreşte a fi un mesaj încurajator, pe o piaţă de carte, precum e cea autohtonă, confruntată cu dificultăţi tot mai pronunţate. Ajuns la cea de a IV a ediţie, proiectul nostru sperăm să convinga definitiv, atât publicul larg dar mai ales profesioniştii cărţii, de utilitatea şi oportunitatea sa. Piaţa de carte românescă are nevoie de confirmarea valorii produselor sale şi, mai ales, de solidaritatea tuturor celor care contribuie la consolidarea ei.” (Organizatorii)

Din juriul celei de a IV-a editii fac parte: MIRCEA VASILESCU (preşedinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultatii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, redactor-şef al săptămânalului Dilema Veche; SIMONA KESSLER – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; COSMIN CIOTLOŞ – critic literar (România literară), asistent dr. al Facultatii de Litere a Universităţii din Bucureşti; LUCA NICULESCU – unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti români de astăzi, redactor-şef al RFI România; OANA-VALENTINA SUCIU – lector dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, membră a echipei ICR; VICTORIA PĂTRAŞCU – autoare de cărţi pentru copii, foarte activă în promovarea lecturii în rândul şcolarilor, preocupată să susţină ilustraţia de carte românească; CARMEN APETREI – lector univ. dr, director Departament Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti; CRISTINA FOARFĂ – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digitală şi TUDOR CREŢU – directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, scriitor.

Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociaţia Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER) şi, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Co-producător: TVR 1. Sponsorul principal al evenimentului, la ediţia din 2015, este Banca Transilvania.
Cocktailul din seara decernarii premiilor este susţinut de Sâmbureşti şi Aqua Carpatica, iar materialele promoţionale sunt asigurate de Printescu. 

Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate.

Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

Gala „Bun de Tipar” este un proiect care a debutat în forţă şi care a crescut spectaculos, ediţia a III-a a Galei (2014) înregistrând o creştere semnificativa faţă de ediţia a II-a: cu 20% mai multe proiecte înscrise în competiţie (peste 120 de instituţii şi peste 700 de proiecte; la ediţia a III-a au fost acordate, în total, 23 de premii şi 6 menţiuni speciale, precum şi 3 premii speciale).

Printre aceste premii s-a numărat şi cel pentru Cea mai frumoasă concepţie graficăobţinut de Catalogul Trans(a)pareţe editat de Fundaţia Arhitext design.


Calendarul ediţiei a IV-a:

  • 3-29 martie: înscrierea în concurs
  • 30-31 martie: sortarea cărţilor de către organizatori
  • 1-5 aprilie: juriul analizează proiectele înscrise în concurs, prima etapă de jurizare
  • 14-19 aprilie: a doua etapă de jurizare
  • 27 aprilie-3 mai: a treia etapă de jurizare, alegerea câştigătorilor
  • 14 mai, ora 18.00: spectacolul de decernare a premiilor Galei Industriei de Carte, ediţia a IV-a 

Regulamentul, precum şi orice alte informatii despre ediţia din acest an a Galei Industriei de Carte din România, pegalabundetipar.ro

Niciun comentariu: