luni, 9 martie 2015

Asociaţia ARCHÉ a lansat Castle Break – prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural

După ce în ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România, ARCHÉ propune o iniţiativă care să aducă mai aproape aceste reşedinţe mai puţin cunoscute ale elitelor de altădată de cei care vor să le descopere. Castle Break este o cupolă pentru o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României. Acestea includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi de oraşe, degustări de produse tradiţionale şi, desigur, vizite la castele şi conace.

Anul acesta au fost plănuite 7 trasee ce cuprind peste 20 de castele şi conace din toate regiunile României. Printre obiectivele incluse se numără Castelul Corvinilor, Castelul Károlyi din Carei, Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Castelul Teleki din Gorneşti, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara. Cei interesaţi sunt invitaţi să afle mai multe pe site-ul oficial, proaspăt lansat: pe www.castlebreak.ro.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel încât vizitatorii vor afla poveşti inedite şi vor avea ocazia de a dialoga cu cei ce s-au dedicat salvării acestor monumente.

Tururile au loc în perioada 1 mai – 4 octombrie iar înscrierile sunt deja deschise. Costul unui tur variază între 325 şi 415 lei, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind păstrarea unui tarif accesibil. Activitatea echipei noastre se bazează pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca aceste castele şi conace să fie vizitate de cât mai mulţi turişti.


„În ultimii ani, din ce în ce mai multe castele şi conace se redeschid publicului, după decenii de proastă întreţinere şi abandon. Devastate de comunişti şi ignorate după anii ’90, ele încep să îşi recapete strălucirea de altădată, în mâinile unor echipe dedicate şi ambiţioase. Bineînţeles, este un parcurs plin de provocări, dar care trebuie încurajat. Turismul este o şansă reală pentru această categorie a patrimoniului şi care, pe lângă contribuţia financiară pe care o aduce lucrărilor de restaurare, ne ajută să ne descoperim istoria şi rădăcinile.”, a declarat drd. arh Anca Majaru, preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ.


Carmen Vasile
Coordonator Castle Break
E-mail: carmen.vasile@arche.ro
www.castlebreak.ro

2 comentarii:

Mara Popa spunea...

Excelente postări. V-aș ruga, dacă se poate, să setați sub fiecare postare butoanele pentru distribuire (facebook, twitter etc) - e păcat să nu fie popularizate. Mulțumesc

arhitext spunea...

Mulţumim pentru sugestie! Am modificat layout-ul postărilor.