miercuri, 18 iunie 2014

Seria de concerte SoNoRo Conac iunie 2014 continuă la Conacul Bellu din Urlaţi


Al treilea concert SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 18 iunie la Conacul Bellu din Urlaţi, monument istoric de o mare frumuseţe, care a aparţinut familiei Bellu şi este situat în apropierea Bucureştiului. Conacul se află în prezent în componenţa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti) şi a fost restaurat în 2004. Concertul SoNoRo va începe la ora 19, cu un program muzical compus din piese ale compozitorilor Jean-Marie Leclair, Zoltán Kodály, Antonín  Dvořák şi Johann Halvorsen. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Conacul Bellu sunt Răzvan Popovici (violă), Christian Naş (violă) şi Alexandra Bobeico (vioară).Programul serii:
JEAN-MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2
ZOLT
ÁN KODÁLY (1922-1967) - Serenadă pentru două viori şi violă, op. 21
ANTONÍN DVO
ŘÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori şi violă în do major, op. 74
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară şi violă după o temă de G.F. Händel


Muzeul Conacul Bellu se află pe str. Orzoaia de Sus, nr.2, iar accesul se face prin şoseaua Ploieşti – Urlaţi.
Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iaşi), Sinagoga din Bistriţa, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) şi încheie luna la Conacul Hodoni (Timişoara), pe 27 iunie. 
Accesul se face numai pe baza de invitaţie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

*** 
Deschiderea ediţiei a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu acelaşi nume şi i-a adus un omagiu scenografului şi pictorului George baron Löwendal (1897-1964). A urmat concertul de la Vila Dobruşa (Drăgăşani), de pe 9 iunie şi concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie.

Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:
·         Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iaşi), 21 iunie
·         Sinagoga din Bistriţa, monument istoric, 24 iunie
·         Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
·         Conacul Hodoni (Timişoara), 27 iunie
Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naş (violă) şi bursierii programului SoNoRo Interferenţe.
Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Braşov, Conacul Ghyka de la Coteşti şi Casa Monteoru din Bucureşti.

***

Conacul Bellu 
Conacul Bellu este construit în stil arhitectonic vechi românesc şi datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Amestecul de rafinament şi desăvârşită frumuseţe îl recomandă ca fiind cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească. „Casa mică”, cum era denumită, era locuinţa familiei baron Alexandru Bellu, care făcea parte dintr-un complex arhitectonic de clădiri care au înfruntat cele două războaie mondiale şi cutremurele din 1940, 1977, 1984 şi 1990.

În 1926, familia Bellu a donat Academiei Române întreg complexul de clădiri aflat la Urlaţi. În 1953 complexul a intrat în patrimoniul muzeal, iar din 1954 a funcţionat ca muzeu regional. Din 1990 este în componenţa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Muzeul adăposteşte un patrimoniu mixt de artă plastică şi decorativă, etnografie (ceramică, ţesături, unelte, covoare româneşti din sec. al XIX-lea), coloane şi capiteluri, chenare de uşi şi ferestre sculptate în piatră din veacurile al XVII-lea, al XVIII-lea, cărţi rare în ediţii de lux, picturi din sec. al XIX-lea, faianţă, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală şi extrem-orientală (vase şi stampe japoneze, vase de aramă, mobilier), icoane şi arme din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea.
Mobilierul a aparţinut aproape în totalitate familiei Bellu: scaunele din sufragerie, salon şi dormitor, scaunele cu spătar de pânză care se strâng din două părţi, scaunul cu tapiţerie din piele în formă de tron, masa mare din sufragerie, din dormitor, măsuţele de toaletă, de ceai sau turceşti încrustate cu sidef, biblioteca cu vitrină, dulapul de haine, comoda, scrinul cu sertare sau patul cu baldachin. Tot din colecţia Bellu sunt tablourile: „Portret de bărbat” de Pavel Dincovici, „Ţărancă” de Eugen Maximovici, „Bătrân cerşetor” de Theodor Aman, icoanele, candelabrele, sfeşnicele, stampele japoneze şi vasele orientale, precum şi valoroase litografii realizate de Carol Papp de Szathmary la jumătatea secolului al XIX-lea.
În ultimii ani s-au efectuat mai multe intervenţii de restaurare a conacului, în 1994, 1995 şi 1997; demersurile de salvare a conacului au continuat şi în martie 2004, când clădirea a intrat într-un amplu şi complex proces de restaurare capitală.

Conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III şi alte utilaje şi vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri şi până azi.

***

Informaţii despre proiect
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Casa Ion Mincu din Bucureşti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeş şi Portul Cetate.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Ordinul Arhitecţilor din România
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Coca-Cola HBC România, Illy, Cramele Rotenberg,  Monumente uitate (un proiect al Asociaţiei ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena
Fundaţia Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobruşa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bellu - Urlaţi, Societatea de concerte Bistriţa, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iaşi), Sinagoga din Bistriţa, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timişoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră (Braşov), Conacul Ghyka (Coteşti), Casa Monteoru (Bucureşti)
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews

Niciun comentariu: