joi, 19 iunie 2014

SoNoRo Conac continuă cu concertul de la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Următoarea oprire SoNoRo Conac este la Palatul Cuza de la Ruginoasa, o clădire de o mare frumuseţe, încărcată de istorie, care a fost reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza. Palatul funcţionează în prezent ca Muzeu Memorial „Alexandru Ioan Cuza” şi a fost restaurat şi redeschis publicului în februarie 2013, incluzând noi funcţiuni şi elemente interactive, precum o proiecţie holografică a Domnitorului. Concertul SoNoRo Conac din data de 21 iunie, ora 20, cuprinde piese inedite de Wolfgang Amadeus Mozart - duet pentru vioară şi violă în sol major, scris într-o noapte pentru prietenul său, Joseph Haydn, Lăutarul pentru violă solo al lui George Enescu sau minunatul Terzetto pentru două viori şi o violă al lui Antonín Dvořák. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Ruginoasa sunt Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Christian Naş (violă). 

Programul serii:
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) - Duet pentru vioară şi violă în sol major, KV 423
GEORGE ENESCU (1881-1955) - Lăutarul pentru violă solo
ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori şi violă în do major, op. 74
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară şi violă după o temă de G.F. Händel

Adresă: Ruginoasa, jud. Iaşi

Accesul se face numai pe baza de invitaţie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.


Palatul Cuza de la Ruginoasa
Satul Ruginoasa se află la o distanţă de 60 km vest de Iaşi, între Târgu Frumos şi Paşcani. Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova. Palatul, care astăzi adăposteşte Muzeul Memorial „A.I.Cuza”, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi.
În anul 1862 moşia a fost cumpărată de Alexandru Ioan Cuza. 
Devenit pentru scurt timp reşedinţa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.
Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, palatal şi-a recăpătat arhitectura şi farmecul specific după 1978, când a fost restaurat. În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”. Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” a fost închis pentru public la finele anului 2008 pană în februarie 2013, pentru restaurare.
Din dorinţa de a transforma spaţiul muzeal într-un spaţiu accesibil tuturor categoriilor de public s-au introdus noi funcţiuni şi elemente interactive: info-touch, plasme multi-touch, proiecţii video, care suplimentează informaţia vizuală clasică. În acord cu noile cerinţe, modalitatea de prezentare a informaţiilor din fiecare încăpere s-a concretizat în diagrame de sală.
Circuitul expoziţional aduce o serie de elemente noi vizitatorului, printre care amintim proiecţia holografică a Domnitorului Al. I. Cuza, în mărime naturală rostind câteva dintre celebrele sale discursuri.

 
***

Deschiderea ediţiei a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu acelaşi nume şi i-a adus un omagiu scenografului şi pictorului George baron Löwendal (1897-1964). Au urmat concertele de la Vila Dobruşa (Drăgăşani), de pe 9 iunie, concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie şi concertul de la Conacul Bellu (Urlaţi), de pe 18 iunie.
Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Braşov, Conacul Ghyka de la Coteşti şi Casa Monteoru din Bucureşti.

***

Informaţii despre proiect
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Casa Ion Mincu din Bucureşti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeş şi Portul Cetate.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Ordinul Arhitecţilor din România
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Coca-Cola HBC România, Illy, Gramma,  Monumente uitate (un proiect al Asociaţiei ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena
Fundaţia Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobruşa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bellu - Urlaţi, Societatea de concerte Bistriţa, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iaşi), Sinagoga din Bistriţa, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timişoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră (Braşov), Conacul Ghyka (Coteşti), Casa Monteoru (Bucureşti)
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews

Niciun comentariu: