miercuri, 18 iunie 2014

Arhitectura Europei Centrale si de Est la ClujExpoziţia de arhitectură Trans(a)parenţe vine şi la Cluj. Fundaţia Arhitext design a realizat în 2013 expoziţia tematică Trans(a)parenţe, expoziţie care a reprezentat elementul central al Trienalei de Arhitectură East Centric 2013 care a avut această temă, cea a trans(a)parenţelor şi care s-a desfăşurat la Bucureşti între 10 şi 27 octombrie.

În perioada 20 iunie - 6 iulie, Fundaţia Arhitext design în parteneriat cu Ordinului Arhitecţilor din România filiala Transilvania aduc în atenţia publicului clujean o selecţie de 98 de proiecte de arhitectură, de la case unifamiliale şi până la centre culturale şi intervenţii urbane, din 20 de ţări ale regiunii Europei Centrale şi de Est.

Vernisajul Expoziţiei Trans(a)parenţe va avea loc vineri 20 iunie, la ora 16:00 în incinta Polus Center din Cluj. La eveniment vor lua parte arh. Arpad Zachi, directorul Fundaţiei Arhitext design şi director al Trienalei de Arhitectură East-Centric, precum şi arh. Katalin Moscu si arh. Daniela Maier din partea Ordinului Arhitecţilor din România filiala Transilvania.

 
Moştenind o istorie comună, arhitectura regiuni Europei Centrale şi de Est, pe care Expoziţia Trans(a)parenţe o prezintă, îşi defineşte astăzi identitatea prin revalorizarea resurselor locale şi prin raportare critică la tendinţele internaţionale mainstream.
Expoziţia a luat naştere:
-         Ca exercițiu de articulare a unui demers critic privind fenomenul arhitectural contemporan din regiune.
-         Cu scopul de a (i)lumina, a face vizibile și lizibile, liniile de fugă / forță atât a discursului la nivelul obiectelor de arhitectură cât şi la nivelul abordărilor teoretice și critice.
-         Pentru identificarea unor demersuri şi discursuri cu particularităţile, nuanţele şi specificităţile locale / regionale, care ne-ar permite o mai uşoară / echilibrată comparaţie cu fenomenele arhitecturale de la nivel mondial.
-         Pentru identificarea, verificarea şi validarea unor răspunsuri / soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice timpului şi contextului local / regional.
Expoziţia este bilingvă (română-engleză) şi prezintă o selecţie de 98 de proiecte realizate în Europa Centrală şi de Est în ultimii 6 ani. 22 dintre proiectele expuse sunt din România, regăsindu-se în parcursul expoziţiei alături de proiecte din alte 19 tări din regiune. Proiectele au fost selectate de board-ul curatorial din mai bine de 200 de proiecte primite în urma unui open call public.
Proiectele, prezentate în mod complementar şi în catalogul expoziţiei, care poartă acelaşi nume, sunt însoţite şi de texte critice şi teoretice semnate de Sabin Borş, Ionuţ Butu, Mălina Conţu, Bogdan Ghiu, Augustin Ioan, Andreea Livia Ivanovici, Marko Sancanin, Dana Vais şi Arpad Zachi. Volumul este bilingv, română-engleză, şi are 248 pagini.

Organizator: Fundaţia Arhitext design


Cu sprijinul:
OAR, AFCN, OAR Filiala Transilvania     
Parteneri strategici:
Mons Medius, Polus Center Cluj
Parteneri media:
Arhitext, Arhitectura, Igloo, Zeppelin, Arhiforum, Architravel, Scena Urbana              

Niciun comentariu: