luni, 7 mai 2012

BEST OF: ARCHITECTURA SI DESIGN – ROCAD 2012




Conventia Romana de Arhitectura si Design/Romanian Convention of Architecture and Design (ROCAD 2012) este un eveniment organizat in perioada 16-18 mai 2012 la Palatul Parlamentului din Bucuresti dedicat arhitectilor, designerilor si tuturor oamenilor de cultura din Romania - jurnalisti, artisti plastici, muzicieni, compozitori, artisti de teatru, sculptori etc. Accesul la eveniment este liber.

Simbol al excelentei in educatie si purtator al traditiei arhitecturale romanesti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti sarbatoreste celebrarea a 120 de  ani de la infiintarea scolii de arhitectura romanesti  prin Conventia Romana de Arhitectura si Design (ROCAD 2012), eveniment cultural  unic in Europa de Sud-Est.
Conventia Romana de Arhitectura si Design (ROCAD) vine sa celebreze  frumosul,  inspiratia si comunicarea intre domenii care definesc esteticul. De aceea, evenimentul este dedicat arhitectilor, designerilor si tuturor oamenilor de cultura din Romania: jurnalisti, artisti plastici, muzicieni, compozitori, artisti de teatru, sculptori,  etc.
Invitatii ROCAD – castigatori ai celor mai prestigioase premii internationale din domeniu – nu vor expune detalii tehnice accesibile doar specialistilor. Veritabile genii in viata, acestia vor vorbi la ROCAD pe subiecte legate de frumos, confort, inspiratie si creatie.
Unii  dintre invitatii la eveniment vin pentru prima data in Europa Centrala si de Est. Vorbitorii la ROCAD 2012 si-au pus amprenta asupra unei intregi generatii de arhitecti si sunt autorii unor cladiri emblematice in tarile in care acestea au fost construite. Gottfried Bohm –  premiat Pritzker in anul 1986 (echivalentul Premiului Nobel in arhitectura) – a ajutat la reconstructia Germaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si a influentat prin munca sa generatia de arhitecti de dupa 1960. Carlos Ott este autorul a numeroase proiecte din Abu Dhabi si Dubai si a fost castigator al  concursului  din 1983 cand proiectul sau pentru Opera de la Bastille din Paris a fost aleasa in mod surprinzator de insusi presedintele de atunci al Frantei – Francois Mitterand.
La ROCAD 2012 personalitati precum premiatul Pritzker in 2011, Eduardo Souto de Moura, Esteve Bonell - castigator al Premiului Mies van der Rohe in anul 1992, Mario Botta, Gaetano Pesce,  vor prezenta lucrarile lor reprezentative si filosofiile lor creatoare in fata publicului roman creator de estetic. ROCAD va fi marcat de 2 ceremonii speciale: Premiatul Pritzker in anul 2011 - Eduardo Souto de Moura si Gottfried Bohm –  premiat Pritzker in anul 1986 vor primi la ROCAD distinctia de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, iar ceremonia de deschidere a ROCAD 2012 va beneficia de participarea extraordinara a Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.
La ROCAD mai prezinta: Peter Böhm, Mathias del Campo, René Davids, Antón García Abril, Sandra Manninger, Pierre von Meiss,  Antonino Saggio, Kostas Terzidis, Maria Voyatzaki si Elia Zenghelis.
Romania va fi reprezentata de arhitecti de referinta precum: Emil Barbu Popescu, Dorin Stefan, Zeno Bogdanescu,  Vlad Gaivoronschi.
Expozitiile ROCAD completeaza conferintele prin sarbatoarea calitatii estetice si a creativitatii,  ilustrata prin cele mai interesante produse de design ale companiilor de top din domenii precum: iluminat, mobilier, accesorii de interior, baie si bucatarie, design de exterior, ecodesign si retail. Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti va prezenta cele mai reusite lucrari tematice in expozitiile  ce cuprind: proiecte de arhitectura ale studentilor - Expozitia „Golden Students”, explorari ale materialelor alternative in cultura urbana  -   Expozitia „EcoLounge”,  costume  inspirate din creatia lui Ion Mincu - Expozitia „Neoromanesc  Reloaded”.

Accesul la ROCAD este liber. Participarea la conferintele ROCAD se face pe baza inscrierii prealabile pe www.rocad.org.ro, la telefon: 021.231.91.84, mobil: 0723.199.232 sau prin fax la: 021.231.27.36. Informatii complete despre Conventia Romana de Arhitectura si Design (ROCAD 2012) sunt disponibile pe www.rocad.org.ro.

Niciun comentariu: