vineri, 9 septembrie 2011

Cum poate arhitectura imbunatati spatiul public urban din Romania? Prin intermediul proiectelor castigatoare Arhetipuri 2011.



 Concursul International Arhetipuri 2011 s-a desfasurat in perioada 15 iunie – 3 septembrie.  Cei peste 800 de participanti din Austria, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Elveția, Franța, Germania, Moldova, Olanda, România, Serbia și Spania au depus 121 de proiecte. Cea de-a doua editie a concursului Arhetipuri si-a desemnat castigatorii, iar gala de premiere a avut loc pe 3 septembrie, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.

Cateva evenimente de exceptie au marcat incheierea competitiei. Conferinta de arhitectura sustenabila a inaugurat seria acestor manifestari. Aceasta s-a desfasurat  in data de 3 septembrie, incepand cu ora 16:00, in sala Aula Magna a Palatului Patriarhiei si a avut ca protagonisti speakeri de calibru mondial: Robert Kronenburg (Marea Britanie), Jacques Allard (Belgia), Kai Uwe Bergmann (Danemarca) si Carlos Jimenez (Statele Unite). In prelegerile lor, vorbitorii au abordat subiecte actuale ale arhitecturii mondiale, au prezentat studii de caz din Europa, Asia si Statele Unite si au expus perspective inedite asupra sustenabilitatatii in arhitectura.

Conferinta a fost urmata de Gala de Premiere Arhetipuri 2011. Proiectele castigatoare ale celei de-a doua  editii a concursului sunt:

Locul I – proiectul Vallum (autori Cristina Constantin si Cosmin Pavel) realizat pentru piata George Enescu din Bucuresti. Lucrarea a fost apreciata in unanimitate de catre juriu pentru ideile arhitecturale de impact aflate in deplina concordanta cu cerintele concursului si pentru perspectivele inedite de utilizare a  spatiului public.
Locul II - proiectul The Moon, realizat pentru Podul Calicilor din Bucuresti (autori Cristina Barna si Sorin Diaconescu). Proiectul propune o solutie ingenioasa de conectare a doua zone din oras cu impact pe termen lung in viata comunitatii locale.
Locul III - proiectul Chair Bridge, realizat pentru Podul Calicilor din Bucuresti (autori Sandra Maria Petrusca si Tudor Alexandru Gherman). Proiectul se remarca prin invitatia subtila la contemplare, dar prin maniera jucausa de valorificare a spatiului urban, care poate stimula interactiunea membrilor comunitatii.
Premiul de popularitate – proiectul Liberum Libri, realizat pentru Rapa Galbena din Iasi (autori Filip Gavril si Vlad Ionut Gorgan), lucrare care a obtinut cele mai multe voturi online.
Premii speciale: proiectele Babel (autori Oana Cucoranu si Bogdan Tanase-Marinescu), destinat Pietei George Enescu din Bucurest si Roppe Bridge (Szende Szentesi si Andrei Nejur), realizat pentru Podul Calicilor, din capitala.

Concursul s-a incheiat printr-un closing party care a avut loc la Atelierul de productie din Bucuresti, de la ora 22:00. Participantii, membrii juriului si organizatorii s-au delectat urmarind un vernisaj al proiectelor finaliste, concertul sustinut de Norzeatic si Khidja si setul lui Charlie Dundeen.

Arhetipuri multumeste tuturor celor implicati in desfasurarea competitiei. Eforturile conjugate ale participantilor si ale sustinatorilor Arhetipuri 2011 au facut posibila concretizarea unei initiative unice, menite sa creasca interesul pentru imbunatatirea spatiului public urban din Romania.

Arhetipuri 2011 este un concurs international de arhitectura pentru spatiul public urban, din Romania.

Partener oficial: Raiffeisen Bank
Parteneri principali: Hewlett Packard, Cosmote, Apanova, Loteria Română şi Villeroy&Boch
 Parteneri: Sika, Lafarge, Abzac, Ytong, Velux, Apolodor, Holver, Class Living, Audi, Rompetrol

Mai multe informatii, imagini si comentarii despre proiectele castigatoare ale acestei editii ale concursului Arhetipuri se gasesc pe www.arhetipuri.ro.

Niciun comentariu: