joi, 14 aprilie 2011

Lumina naturală într-o perspectivă umană. Specialiştii atrag atenţia asupra nevoii de lumină naturală în spaţiile interioare

Oamenii petrec astăzi aproape 90% din timpul lor la interior. O serie de studii de specialitate arată însă că lipsa expunerii la lumină naturală poate cauza probleme de sănătate, stări de depresie şi oboseală, tulburări ale somnului, scăderea productivităţii şi dificultăţi de concentare. 300 de participanţi din peste 20 de ţări se vor reuni în cadrul celei de-a patra ediţii a Daylight Symposium, organizate de grupul VELUX, pentru a analiza efectele benefice pe care le are lumina naturală asupra oamenilor.

Timp de secole, lumina naturală a fost utilizată în construcţii pentru a asigura sarcinile vizuale – vederea de zi . În ultimii ani, specialiştii au acordat o atenţie sporită cercetării efectelor pozitive pe care lumina naturală le are asupra sarcinilor de reglare a ritmului biologic.

Anul acesta, actori cheie din domeniul cercetării, arhitectură şi design, consultanţă pe probleme de iluminat, profesori, legislatori din peste 20 de ţări se vor reuni în perioada 3-5 mai la Lausanne, în Elveţia, în cadrul unei noi ediţii Daylight Symposium, pentru a dezbate şi identifica soluţiile practice prin care lumina naturală devine factor de potenţare a calităţii vieţii. Simpozionul este organizat la fiecare doi ani, iar tema discuţiilor acestei ediţii este “Lumina naturală într-o perspectivă umană”.

"În zilele noastre, putem defini cu precizie cantitatea de lumină naturală dintr-o încăpere, dar nu ştim, cu acelaşi grad de certitudine, de câtă lumină avem nevoie pentru a regla ritmul activităţii de zi cu zi şi pentru a proteja sănătatea şi starea de bine a rezidenţilor. În cadrul Daylight Symposium, Grupul VELUX încearcă să împărtăşească cele mai noi descoperiri şi soluţii din domeniu” afirmă Per Arnold Andersen, arhitect şi coordonator al departamentului Lumină naturală, energie şi climat interior, din cadrul Companiei VELUX.

Lumina naturală şi sănătatea
Tema centrală a simpozionului este “Lumina naturală într-o perspectivă umană”. Experţi de renume vor prezenta actualizări ştiinţifice cu privire la eforturile internaţionale care sunt făcute pentru a determina efectele luminii naturale asupra utilizatorilor spaţiilor construite şi asupra dozajului necesar pentru satisfacerea sarcinilor biologice. Vor fi prezentate exemple de arhitectură şi studii de caz cu privire la modul în care utilizatorii experiementează arhitectura, sub aspectul luminii naturale.

"Este foarte clar faptul că arhitecţii şi inginerii trebuie să ia în considerare la modul cel mai serios potenţialul luminii naturale încă din stadiul incipient al procesului de planificare şi să abordeze lumina naturală ca un element cu rol principal în proiectare, asemenea instalaţiilor tehnice", adaugă Per Arnold Andersen.

Noul standard european pentru iluminatul natural
Ȋn prezent, la nivel european, nu există nicio lege care să reglementeze standardele pentru iluminat natural în construcţii. O serie de experţi tehnici, printre care şi un reprezentant VELUX Group, sunt implicaţi în elaborarea primului text de lege prin care să se stabileasca normele privind iluminatul natural. Aceştia vor participa la simpozion iar Peter Raynham, preşedintele grupului de lucru al UE, va vorbi despre aşteptările faţă de conţinutul noului standard în construcţii, programat să fie gata pentru publicare în 2013, şi va organiza un workshop pe această temă.

“Ca producător de ferestre de mansardă, activitatea noastră, a celor din Grupul VELUX, este strâns legată de proiectarea şi construirea arhitecturii contemporane. Ne dorim foarte mult să dăm un impuls benefic pentru dezvoltarea de spaţii de locuit mai bune, cu lumină naturală, aer curat şi un climat interior confortabil", spune Alexandra Maier, arhitect VELUX România.

Pentru prima dată, studenţii sunt invitaţi să participe la Daylight Symposium
Pentru prima dată, mai mult de 30 de doctoranzi din toată Europa se vor aduna pentru a lua parte la Forumul Academic din cadrul simpozionului. Forumul va funcţiona ca o platformă dedicată studenţilor prin care aceştia pot face schimb de experienţă, împărtăşi cunoştinţe din domeniul iluminatului natural sau obţine informaţii despre cele mai recente studii şi cercetări.

Forumul Academic pentru doctoranzi este parte a activităţii grupului VELUX în relaţia cu mediul academic internaţional. Un alt exemplu este International VELUX Award (IVA), dedicat studenţilor la arhitectură din întreaga lume, eveniment organizat la fiecare doi ani, începând cu 2004.

Daylight Symposium are loc în fiecare al doilea an, cu scopul de a stabili o platformă internaţională care să susţină dezvoltarea cunoştinţelor, opiniilor şi viziunilor în arhitectură. Evenimentul este parte a viziunii grupului VELUX de a participa activ la o dezbatere continuă între profesionişti privind calitatea luminii naturale în clădiri.
Mai multe informaţii despre eveniment şi temele de dezbatere ale ediţiei 2011, pot fi găsite pe: www.thedaylightsite.com.



Despre compania VELUX
Prin produsele inventate şi dezvoltate de aproape 70 de ani de către fondatorul companiei VELUX, Villum Kann Rasmussen, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. Prezenţi pe piaţa din România de 13 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor tip terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, produse de instalare şi izolare termică, dispozitive de comandă şi control.

La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile - cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur.

Grupul VELUX deţine fabrici în 11 tări şi companii de vȃnzări în 40 de ţări. In lume, VELUX este unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcţii. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajaţi şi este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu răspundere limitată, deţinută de către familia fondatoare şi fundaţii. Grupul VELUX este prezent în Romȃnia din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX Romȃnia S.R.L.

Mai multe informaţii, pe www.velux.ro.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:


Alexandra Maier Madalina Harbuz

Arhitect Echipa de PR
VELUX România S.R.L

Telefon: +40 268 40 27 44 Telefon: +40 21 230 08 50
Mobil: +40 720 10 05 46 Mobil: +40 755 12 98 52
E-mail: alexandra.maier@velux.com E-mail: madalina@echipapr.ro

Niciun comentariu: