vineri, 25 februarie 2011

Fonduri structurale pentru cultură - o investiţie necesară campanie de informare pentru operatorii culturali

25 Februarie 2011, Bucuresti: Banipentruarte în parteneriat cu Art Act Magazine a lansat marţi, 22 februarie 2011, campania de informare ,,Fonduri structurale pentru cultură - o investiţie necesară”. Prin prezentarea oportunităţilor disponibile, ilustrate prin proiecte desfăşurate în România şi în alte state membre ale UE, campania va atrage atenţia asupra scopului acestor surse de finanţare, provocările pe care le ridică şi impactul pe care îl pot avea pentru organizaţii, sectorul cultural şi dezvoltarea locală şi regională.

Textele vor apărea bilunar în perioada 22 februarie – 22 mai pe situl revistei Art Act Magazine la adresa: http://www.artactmagazine.ro/fonduri-pentru-cultura.html

Este prea puţin cunoscut că, pe lângă fondurile explicit dedicate sectorului cultural prin Programul Operaţional Regional pentru reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului, operatorii culturali pot obţine sume semnificative prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi Programele de Cooperare Transfrontalieră.

Condiţiile de acces la fonduri, fluxul banilor dinspre finanţator către beneficiar şi birocraţia cererii de finanţare şi a administrării proiectului dezarmează multe organizaţii, însă nu pe toate. Care sunt acele organizaţii care au reuşit să obţină astfel de fonduri de la lansarea cererilor de proiecte şi până în prezent? Cum au reuşit să îşi asigure co-finanţarea în proiect? Ce fel de proiecte au fost sprijinite financiar? Care este impactul proiectului pentru beneficiari, scena culturală sau dezvoltarea locală sau regională? Cum pot fi îmbunătăţite condiţiile de acces la aceste fonduri şi relaţia cu finanţatorul?

Campania iniţiată de banipentruarte îşi propune să identifice importanţa obiectivelor programelor operaţionale pentru domeniul culturii şi modalitatea prin care acestea pot fi valorificate de către operatorii culturali. Prin intermediul fondurilor structurale, organizaţiile şi instituţiile publice pot beneficia de fonduri pentru investiţii în infrastructură, profesionalizarea capitalului uman (artişti, manageri, tehnicieni etc.), valorificarea potenţialului turistic al obiectivelor culturale, tehnologia informaţiei, cercetare şi cooperarea între oameni, comunităţi şi instituţii în zona de graniţă. Vor fi prezentate cazuri concrete de proiecte contractate în România sau în alte țări europene, individual sau faţă în faţă cu iniţiative din alte state membre ale Uniunii Europene, informaţii despre procedura de depunere a cererilor de finanţare şi scopul fiecărei finanţări.

“Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”
Campania este realizată voluntar, în spiritul Anului European al Voluntariatului.
Ne dorim ca iniţiativa să informeze şi să încurajeze organizaţii culturale din România să acceseze fondurile structurale. În acelaşi timp, sperăm ca Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, care are resursele de a derula un program consistent de promovare a acestor generoase oportunităţi de finanţare şi de a pune în evidenţă proiectele contractate, va acorda subiectului atenţia necesară. Este important ca discuţiile pentru viitorul cadru de accesare a fondurilor structurale, 2014-2020, să înceapă cât mai curând.



Mai multe informaţii despre proiectul Banipentruarte:
http://banipentruarte.wordpress.com şi banipentruarte@gmail.com.
Identitatea vizuală a banipentruarte: Bogdan S. Popescu
Bannerul campaniei: AdEvolution


Conact pentru presa:
Daniela Stefanescu
E-mail: stefanescudani@gmail.com
Mob: 0758.797.484

Niciun comentariu: