marți, 1 martie 2011

SPIRITUL OLIMPIC LONDONEZ AJUNGE LA BUCUREŞTI

Ambasada Marii Britanii a lansat oficial un proiect de arhitectură pentru amenajarea zonei adiacente Stadionului Naţional ‘Lia Manoliu’.

Pornind de la succesul construcţiei Parcului Olimpic de la Londra – cel mai vast proiect de regenerare urbană din Europa – ‘Urban ID’ este un concurs de idei al cărui mare premiu constă într-o vizită în capitala britanică, care include și un tur al Parcului. Câştigătorul competiţiei va fi selectat pe 15 martie, iar propunerea sa va fi analizată de Primăria Municipiului Bucureşti şi de cea a sectorului 2 pentru implementare.

Premiul doi va fi un Program de Certificare şi Training ‘Romania Green Building Professional’ oferit de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Premiul trei constă într-o placă video performantă.

Ambasadorul britanic Martin Harris, gazda evenimentului de lansare, a remarcat: „Este important ca cel mai mare stadion din România să aibă un caracter multifuncţional şi o identitate urbană pe măsură!”

Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, sportivi români de talie internaţională precum Ionela Țârlea şi Ivan Patzaichin, precum și oameni de afaceri şi specialişti în regenerare urbană.

Note pentru editori:

Organizarea evenimentului “Londra 2012” este echivalentă cu desfășurarea simultană a campionatelor mondiale la 26 de discipline olimpice şi 20 paralimpice.

În cifre:
• Investiţie de peste 8 miliarde de lire sterline
• Aproximativ 14700 de participanţi
• 120 de lideri de stat
• 22000 de jurnaliști
• Se aşteaptă ca media vizitatorilor străini în Marea Britanie să crească cu 320000
• Audienţă TV posibilă de 4 miliarde de telespectatori
• Olimpiada ajută la transformarea uneia dintre cele mai sărace zone ale Londrei, 75% din sumele cheltuite pentru dezvoltarea Parcului Olimpic fiind redirecţionate către regenerarea unui cartier în zona de est a capitalei britanice
• În timpul Jocurilor vor fi consumate 232 de tone de cartofi şi 330 de tone de fructe şi legume.

Despre Stadionul Olimpic: ştiați că…?
• Stadionul va avea o capacitate de 80000 de locuri pe perioada Jocurilor și de doar 25000 de locuri ulterior, când va găzdui diverse evenimente sportive, culturale și sociale. 55000 de locuri vor dispărea prin dezasamblarea structurii superioare a construcției. Acest concept architectural este unic în lume.
• Un vultur numit “Salcia” va veghea stadionul pentru a împiedica porumbeii să își facă cuib în zonă.
• Peste 30 de clădiri au fost demolate pentru a face loc acestei construcții.

Pentru imagini oficiale ale Parcului Olimpic în construcție, accesați http://mm.gettyimages.com/mm/nicePath/locog?nav=pr147209810
Pentru informaţii despre concurs vizitaţi www.ukinromania.fco.gov.uk

Niciun comentariu: