luni, 9 august 2010

SĂ CONSTRUIM ECOLOGIC ÎNVĂŢÂND DE LA ARHITECTURA TRADIŢIONALĂ

Atelier Meşendorf (Braşov) – 23-28 august 2010
Ediţia a II-a

Atelierul de arhitectură tradiţională va avea loc în satul Meşendorf (la aproximativ 90 km de Braşov, la graniţa judeţelor Braşov şi Mureş) şi urmăreşte să ofere participanţilor ocazia de a se implica în acţiuni practice, dându-le şansa de a construi „cu mâinile lor”, de a învăţa mai multe despre tehnici şi materiale de construcţie tradiţionale, despre arhitectura naturala.

Participanţii vor lucra cot la cot cu meşteri zidari, dulgheri, tâmplari – mare parte dintre aceştia specializaţi în domeniul restaurării arhitecturale – participând astfel atât la lucrări de consolidare, reparaţii şi întreţinere cât şi la construcţii noi, în cadrul unui proiect de reabilitare a două gospodării săseşti din satul Meşendorf.

Referindu-se la acţiunea similară de anul trecut, Rozina Dragomir, studentă în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, spunea că: “A fost o experienţă de neuitat, un eveniment care mi-a schimbat, si cred că nu numai mie, optica în ceea de priveşte arhitectura, din perspectiva asumării moştenirii culturale, a ceea ce înseamnă pentru noi arhitecţii trecutul cu realizarile sale excepţionale.

Îmbinarea utilului cu plăcutul duce întotdeauna la realizarea unor lucruri de calitate. Pasiunea ta şi a oamenilor cu care am interacţionat timp de o săptămâna pentru conservare şi pentru arhitectura ecologică a fost o sursă de inspiraţie pentru mine. Am avut ocazia pe parcursul acestui workshop să studiez la faţa locului obiecte de arhitectură remarcabile.”

Meşendorf este un mic sat, odinioară populat în majoritate de saşi, situat la marginea judeţului Braşov, cândva în fostul comitat al Târnavei Mari. Exodul populaţiei săseşti din Transilvania precum şi izolarea dată de poziţionarea satului în afara oricărui drum principal au dus treptat la depopularea acestei pitoresti asezari cu o biserică-cetate de o frumuseţe arhitecturală remarcabilă. Astăzi, cunoscut poate doar datorită vecinătăţii sale cu mai celebrul Viscri sau datorită fermei ecologice de bivoliţe, Meşendorful este ceea ce printr-un clişeu am putea numi “o comoară ascunsă a Transilvaniei”. La doar 6 km distanţă de E60 (şoseaua care leagă Braşovul de Târgu Mureş), pe un drum proaspăt asfaltat, veţi descoperi un sat cu case trainice, vechi, arhitectură tipică satelor săseşti din Transilvania, dar cu puţini oameni pe străzi.

Aici, Silvia Demeter-Lowe, o arhitectă braşoveană, cu o mare pasiune pentru păstrarea şi promovarea arhitecturii tradiţionale transilvane, a iniţiat în anul 2009 Atelierul Meşendorf. Prima ediţie, desfăşurată în luna septembrie 2009, a strâns 27 de participanţi, studenţi şi arhitecţi din România, Belgia, Anglia, Germania şi Canada.

Ediţia de anul acesta va avea loc între 23 şi 28 august şi va include, pe lângă atelierul cu tema “Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională”, o serie de evenimente – „Petreceri in ograda”, ce includ participarea: trupei “The Swiss Trapeze School” din Barcelona, unor muzicieni membri ai Filarmonicii din Braşov, unor elevi ai Liceului de Muzica din Braşov si unor artişti plastici din Braşov. Totodată, atât participanţii la atelier, dar şi turiştii aflaţi în zona Braşov-Sighişoara se vor putea bucura de brunch-ul de sâmbătă cand mai mulţi mici producători alimentari din zonă vor oferi tot ceea ce se găseşte mai bun în zona Rupea-Sighişoara.

“Alegerea satului Mesendorf ca locatie pentru desfasurarea atelierului nu este una intamplatoare. Asezarile sasesti transilvanene reprezinta un model de autonomie in subsistenta -„self-sufficiency”, o ilustare perfecta pentru un habitat unde mediul construit si mediul natural au coexistat in armonie de-alungul a opt sute de ani.

Dupa un secol de modernitate, timp in care in arhitectură functionalitatea a prevalat in defavoarea durabilitatii si frumusetii si cand progresul a implicat in principal negarea traditiei, consider ca este timpul sa ne aplecam asupra patrimoniului construit, patrunzand in intelepciunea traditiilor si redescoperind demnitatea vechilor mestesuguri, pentru a ne recapata competenta de a edifica, de construi sanatos.”.

Evenimentul “Atelier Meşendorf” este organizat de Fundaţia ProPatrimonio şi se bucură de sprijinul Fundaţiei Raţiu, al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, al Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Braşov-Harghita-Covasna, precum şi de sprijinul unor companii private - Mikim, Frizart, Inside Communication.

Taxa de înscriere la atelier este de 500 lei/persoană şi include masa şi cazarea participanţilor pe toată durata atelierului.
Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare, puteţi trimite un email la urmatoarea adresă: contextarchitecture@gmail.com sau sunaţi la numărul de telefon 0727.204949, arh. Silvia Demeter-Lowe.


Pentru mai multe informaţii de presă: Marian Tita - 0722.223063, marian.tita@insidecom.ro.

Niciun comentariu: