joi, 24 iunie 2010

Concursul national de arhitectura Arhetipuri si-a desemnat finalistii!

Dintre cele 219 proiecte inscrise juriul a stabilit cele 8 echipe finaliste ale Concursului national de arhitectura pentru spatiul public urban. Fiecare proiect finalist va primi un premiu in valoare de 1.500 Euro si intra in cursa pentru marele premiu in valoare totala de 11.500 Euro. Echipele finaliste vor fi premiate in 27 iunie in cadrul Galei de premiere la Palatul Patriarhal din Bucuresti.

Organizatorii precizeaza faptul ca aceste proiecte finaliste sunt egale dpdv al organizatorilor si nu am dori ca unele sa beneficieze de o promovare mai intensa decat altele. Toate cele 8 proiecte sunt finaliste si fiecare dintre ele au aceleasi sanse de a castiga premiul cel mare.

Proiectele finaliste in ordinea numerelor de concurs sunt:
Proiect finalist 1 - numar concurs 206
Locatie Parcul I.L.Caragiale - Cluj
Echipa:
Autori principali: SC MCUB SRL: Voicu Bozac, arhitect cu drept de semnatura telefon fix0364103579; telefon mobil: 0745648140 si Mircea Munteanu, arhitect cu drept de samnatura telefon fix: 0364713860; telefon mobil: 0744709325; str. 13 Septembrie nr. 5, ap. 4; e-mail: office@mcub.ro
Colaborator iluminare: ing. Marilena Maierean;
Colaborator structura: ing. Gabriel Urian;
Colaborator vizualizare 3d: arh. Catalin Trandafir.

Aprecieri juriu:
Acest proiect are valoare clară de arhetip, respectând atât situl, cât şi natura. Reprezintă idealul pavilionului clasic de parc, mergând înapoi până la înţelesul antic grecesc pentru astfel de structuri. Funcţionează nu doar ca o destinaţie plăcută pe timp de zi, în timpul nopţii acoperişul, o structură ultrauşoară din PVC ce poate fi luminată din interior, oferind un element luminos neaşteptat parcului din Cluj-Napoca

Proiect finalist 2 - numar concurs 261
Locatie Piata Victoriei - Bucuresti

Echipa:
Simionescu Oana, student architect (coordinator echipa) 0040 723 163249, str. Mures 133B, 300778 Timisoara, oana.a.simionescu@gmail.com
Balaj Alin, student architect,
Cozma Alexandru, student architect,
Fratila Iulia, student architect,
Patroi Andreea, student architect.

Aprecieri juriu:
Denumit “pădurea de stâlpi” de către unul din membrii juriului, proiectul prezintă 303 stâlpi înalţi de 4 metri, cu diametre diferite, pe terenul delimitat din Piaţa Victoriei. Conceptul este universal şi poate fi folosit oriunde. Foloseşte mijloace minime pentru a crea un “loc” dintr-un câmp de asfalt. Juriul a apreciat şi potenţialul de atractor social al acestei propuneri minimale. Este fezabil din punct de vedere tehnic. Plantele conferă o dimensiune şi textură adiţională proiectului, dar nu îi sunt esenţiale.

Proiect finalist 3 - numar concurs 275

Locatie B-dul Republicii - Ploiesti
Echipa: Autor principal: Liviu Pruna, arhitect cu drept de semnatura, telefon 0722858323, e-mail. liviupruna@yahoo.com
Coautor: Anamaria Thiu, arhitect cu drept de semnatura; telefon 0722468026, e-mail. anathiu@yahoo.co.uk
Aprecieri juriu:
Situat lângă bulevardul principal din Ploieşti, acest proiect simplu şi în acelaşi timp puternic este unul dintre cele care dovedesc cel mai mult respect pentru sit şi un raport foarte reuşit între construit şi mediul natural. Folosind mijloace minimale, proiectul dă un exemplu cum arhitectura, chiar şi la un nivel “primar”, poate să îmbunătăţească un sit fără pretenţii. Tehnic este o structura simplă care creează o semnificaţie majoră utilizând mijloace foarte simple.

Proiect finalist 4 - numar concurs 285

Locatie Parcul Herastrau - Bucuresti
Echipa: ENE+ENE Arhitectura SRL
Autor principal: Ene Mihai tel.02161912319, 0213119885, 0723437417, Bucuresti, sect. 2, str. Cercului nr.6, bl.5/7, sc. A, et.7, ap.32
Coautor: Ene Adela
Coautor: Cristescu Stefan
Aprecieri juriu:
Juriul a apreciat faptul că pavilionul a fost imaginat ca “înveliş” al unei colecţii de fotografie istorică de amator. Pavilionul adăposteşte colecţia de fotografie şi, în acelaşi timp, oferă un punct de belvedere în Parcul Herăstrău din Bucureşti. Elementele verticale reiau ritmul colonadei. Deşi juriul nu a considerat proiectul ca fiind un exemplu dinamic de arhitectură, a fost apreciată preocuparea concurentului pentru reutilizarea componentelor pavilionului după demontare.
Proiect finalist 5 - numar concurs 311

Locatie Parcul Herastrau - Bucuresti

Echipa:
Simionescu Oana, student architect (coordinator echipa) 0040 723 163249, str. Mures 133B, 300778 Timisoara, oana.a.simionescu@gmail.com
Balaj Alin, student architect,
Cozma Alexandru, student architect,
Fratila Iulia, student architect,
Patroi Andreea, student architect.

Aprecieri juriu:
Aceasta este o propunere contemporană care îşi doreşte să fie cât de multifuncţională se poate: un podium simplu care poate fi ridicat sau coborât după necesitate. Din nou un proiect care se poate construi aproape oriunde, dar care foloseşte din plin potenţialul locului (Parcul Herăstrău din Bucureşti). “Este timpul să ne oprim din a ne întreba ce este arhitectura şi ce poate ea face” (citat din Interactive Architecture de Michael Fox şi Miles Camp). Tema a cerut un atractor social şi acest proiect răspunde cerinţei. Juriul a apreciat faptul că propunerea s-a născut ca un răspuns la problemele pe care concurentul le-a decelat în societatea românească de astăzi: a identificat anumite probleme şi le-a răspuns cu o soluţie simplă, dar în acelaşi timp puternică. Rămâne totuşi o lentilă şi nu este un obiect agresiv.

Proiect finalist 6 - numar concurs 323
Locatie Platforma sah - Brasov
Echipa:
Autor principal: Cristian Mihai Oprea - architect diplomat, telefon: 0741 156796
Str. Victoriei nr. 3, bl. 39, sc. A, ap. 9, Brasov
Coautori: Vlad Alexandru Slavic - architect diplomat
Liviu Creosteanu - architect diplomat

Aprecieri juriu:
Propunând pentru Parcul central din Braşov o serie minimalistă de porţi ce formează un coridor, acest proiect aparent simplu creează o delimitare pentru un spaţiu cu un mare număr de posibilităţi. Un pavilion are întotdeauna un mesaj, iar aici mesajul este unul provocator: să nu accepţi lucrurile aşa cum sunt, sa încalci regulile proiectelor existente. Arhitectul ar dori sa agite un pic lucrurile şi a ales sa facă asta într-un sit bine constituit folosindu-se de o eleganţă structura filigranată.

Proiect finalist 7 - numar concurs 326
Locatie Baza hipica - Sibiu
Echipa:
Autor principal: Arh. Octav Silviu Olanescu, tel. 0747 221045, Sibiu, str. Barsei, nr. 10, ap.82
Coautor: Arh. Anamaria Cornelia Popa

Aprecieri juriu:
Oraşul Sibiu este cunoscut pentru centrul său medieval, dar acest proiect este amplasat într-un cartier dormitor de tip comunist, la marginea oraşului. Forma arhetipală de casă are un înţeles mai puternic într-un loc în care ideea de locuinţă a fost atât de abuzată. Obiectul propune un substitut “conceptual” pentru lipsa de calitate a locuinţelor din jur. Vorbeşte despre relaţia dintre individ şi uniformitatea care îl înconjoară. Făcând referire la o supraetajare recentă realizată la unul din blocurile din apropiere, proiectul face o importantă critică socială ce dovedeşte un simţ special al umorului.

Proiect finalist 8 - numar concurs 366
Locatie Piata Victoriei - Bucuresti
Echipa: Arh. Irina Bancescu, telefon 0722477874, e-mail: bancescuirina@gmail.com
Aprecieri:
“Casa grădinii” este un proiect atractiv, un concept poetic cu un potenţial imens de atractor social pentru Piaţa Victoriei din Bucureşti. Proiectul oferă bucurie trecătorilor şi cere implicarea locuitorilor. Aminteşte de fostele grădini ale oraşului într-o zonă care în acest moment este profund urbană. Mai mult de atât, impresionează alegerea materialelor (ferestre reciclate) care îşi aduc propriile lor poveşti. Într-o zonă instituţionalizată, povestea individului este rememorată.

Niciun comentariu: