marți, 26 mai 2009

Premiile Anualei de Arhitectura 2009

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România a decernat joi, 21 mai 2009, ora 18.00, la Sala Dalles, premiile Anualei de Arhitectură Bucureşti, ediţia a VII-a 2009.

Anuala de Arhitectură Bucureşti este un concurs organizat de OAR Bucureşti şi care răsplăteşte cele mai bune proiecte realizate de membrii filialei la următoarele secţiuni: "Arhitectură", "Amenajări şi design de interior", "Restaurare şi reabilitare", "Studii şi proiecte (nerealizate), concursuri de arhitectură", "Fotografie de arhitectură", "Carte de arhitectură" şi "Proiecte de diplomă". În concurs s-au înscris 137 de proiecte.

Premiul secţiunii "Arhitectură" a fost câştigat de proiectul "Clădire de apartamente, str. George Călinescu", realizat de arhitecţii Vlad Arsene, Călin Negoescu, Zzing Lee, Sânziana Nicolae, Alexandru Cutelescu. Referitor la acest proiect juriul a avut următoarele comentarii:

- este o integrare volumetrică la scara contextului;
- aduce un plus de valoare zonei în care se inserează;
- propune o arhitectură de ţinută, cu proporţii bine controlate.

Premiul secţiunii "Amenajări şi design de interior" a fost câştigat de proiectul "Clădire de birouri bd. Nicolae Grigorescu, nr 123,", realizat de arhitecţii Anca Mitrache, Georgică Mitrache, Vali Bondor Negraru şi Liviu Brad. Comentariile juriului: un proiect echilibrat, fără stridenţe, fără să transforme interiorul într-un scop în sine. Doar răspunde funcţiunii cu o cromatică stăpânită. Interiorul continuă şi arhitectura exterioară a casei.

Premiul secţiunii "Studii şi proiecte (nerealizate), concursuri de arhitectură", a fost acordat proiectului "Pavilionul României la EXPO ZARAGOZA", realizat de arhitecţii Mugur Aurelian Popescu. Comentariul juriului: demers conceptual complex, bine stăpânit, de la analiza temei până la punerea în temă.

Premiul la secţiunea "Proiecte de diplomă", a fost câştigat de lucrarea "Muzeul Vasco Da Gama", Lisabona, realizată de arh. Cristina Ioana Oltu. Comentariile juriului: un proiect inovativ încă din faza de schiţă, cu o imaginaţie finalizată coerent.

La secțiunea "Restaurare și reabilitare" nu a fost acordat niciun premiu.

La secţiunea "Fotografie de arhitectură" a fost dată doar o menţiune pentru fotografia "San Marco, Veneţia", realizată de arh. Vlad Marius Rădulescu.

La secţiunea "Carte de arhitectură" nu a fost acordat niciun premiu.

Premiul preşedintelui OAR Bucureşti a fost câştigat de proiectul: " Imobil locuinţe S+P+5E+6R, str. Căderea Bastiliei, nr. 23, Bucureşti", realizat de arh. Silvia Costescu şi Ruxandra Păiş. "Preşedintele este un arhitect la fel ca ceilalţi, iar premiul pe care-l acordă este opţiunea sa subiectivă. Nu trebuie judecat ca impunerea unui model ci ca un gest de apreciere venit din partea unui coleg ", a declarat Mircea Ochinciuc.

Premiul Opera Omnia, pentru întreaga activitate, a fost acordat în acest an d-lui arh. Dan Hanganu. "Acest premiu este o recunoaştere a activităţii mele, mult timp departe de ţară, dar pe care Ordinul Arhitecţilor a găsit de cuviinţă să mi-o acorde", a declarat Dan Hanganu.

Jurizarea

Pentru secţiunile “Arhitectură", "Amenajări şi design de interior", "Restaurare şi reabilitare", "Studii şi proiecte (nerealizate), concursuri de arhitectură" şi “Proiecte de diplomă”, juriul are următoarea componenţă:

1. prof. arh. Juhani Katainen (Finlanda), Presedinte ACE - Presedinte juriu
2. arh. Alex Florin Colpacci (Olanda)
3. arh. Ştefan Mănciulescu (Franţa)
4. arh. Ştefan Paskucz (Baia Mare)
5. arh. Ioan Străjan (Alba Iulia)

Pentru secţiunea “Fotografie de arhitectură", juriul va avea următoarea componenţă:
1. Mihai Oroveanu - Preşedinte juriu
2. arh. Mihail Moldoveanu (Franţa)
3. Şerban Bonciocat

Pentru secţiunea “Carte de arhitectură”, juriul este compus din:
• prof. dr. arh. Mihail Caffe - Preşedinte juriu
• arh. Mihaela Criticos
• arh. Radu Drăgan (Franţa)

Niciun comentariu: