miercuri, 19 decembrie 2007

Inchiderea Festivalului de Film Francez: Popcorn si Agatha Christie

Duminica seara (2 dec), la orele 8 trecute fix, Cinema Pro a gazduit ‘festivitatea’ de inchiderea a Festivalului Filmului Francez, editia 2007. M-a uimit de la intrarea in foaier coada care se forma la popcorn si Coca-Cola. M-am gandit ca daca n-ar fi existat oferta de la intrare, nici musafirii nu ar fi simtit nevoia sa-si acompanieze vizionarea filmului cu trasul din pai si crantanitul floricelelor. Dar n-am vrut sa fiu carcotasa, si am preferat sa ma bucur ca sala a fost plina, asa cum ne-am obisnuit la fiecare editie a Festivalului filmului francez.

Ce a avut special editia din aceasta toamna? O oferta generoasa de peste 35 de filme, din care 20 au fost in premiera in Romania, o ampla retrospectiva Olivier Assayas, Noaptea Alba organizata la Institutul Francez, prilejul intalnirii cu sase critici de film romani, precum si o noua sectiune intitulata “Formidable!” (in cadrul careia noi am avut norocul sa vedem Jardins en automne de Otar Iosseliani si apoi sa scriem despre el).

Dupa aceasta scurta trecere in revista a editiei din acest an, prezentatorul ne-a anunt numele filmului francez care a cucerit publicul anul acesta la Bucuresti: Moliere (2007), o comedie spumoasa in regia lui Laurent Tirard a castigat Premiul publicului, cu o medie de voturi de 4,72.

Apoi “maestrul de ceremonii” a tras la sorti dintre biletele completate de cei care au votat filmele, numele castigatorului unui weekend la Paris pentru 2 persoane. (Nu am retinut fericita castigatoare, dar ii urez distractie placuta).

Invitatii de onoare ai serii au fost Pascal Thomas, regizorul filmului L’Heure Zero care a incheiat Festivalul, scenarista si scriitoarea Clemence De Bieville, si Excelenta sa Ambasadorul Frantei la Bucuresti, domnul Henri Paul. El a multumit calduros institutiilor si sponsorilor (mecenas) care au sustinut Festivalul, a complimentat invitatii de onoare de pe scena..... continuare

Ioana Muntenescu

Niciun comentariu: