miercuri, 19 decembrie 2007

Festivalul Filmului German: Un Studio cu caldura nemteasca

Pentru mine Festivalul Filmului german de la Cinema Studio a fost un regal. Recunosc, am avut o experienta trunchiata a festivalului, pentru simplul motiv ca n-am ajuns decat la doua dintre filme: Wer frueher stirbt ist laenger tot (Cine moare mai repede e mort pentru mai mult timp) care a rulat in prima seara si Ein Freund von mir din ultima seara. Indraznesc sa spun ca desi incompleta, experienta mea a fost totusi armonioasa: am avut norocul sa vad doua comedii spumoase, cu actori sarmanti, replici inteligente si pofta de viata. Ambele filme au fost aplaudate la final. La ambele filme sala a ras pe saturate.

Wer frueher stirbt ist laenger tot (2006) este un film despre un baietel poznas, cu gura prea sloboda, cu vise inchizitoriale in care ii sunt numerate pacatele. Avem o drama in surdina (mama baiatului a murit la nasterea lui) si o idila care se infiripa intre tatal baiatului si profesoara acestuia. Filmul mai este asezonat si cu muzica rock, putina magie, spiritism potentat de undele radio, povestiri de groaza scornite la masa, sfaturi despre viata ale unor actori amatori. Pe scurt, scene simpatice din viata unui sat german cu personaje pitoresti.

Recunosc ca m-a atras titlul filmului (Cine moare mai devreme e mort pentru mai mult timp), in care ironia, logica si umorul sunt impecabil dozate. Iar pelicula a fost pe masura asteptarilor sugerate de titlu.

Ein Freund von mir (2006) este povestea a doi barbati foarte diferiti ca stil de viata care se imprietenesc. Karl este cel mai bun de la firma, dar nu este fericit. Hans e un tip simplu, care debordeaza de fericire. Care ii este secretul?

Hans stie cum si de ce zboara un avion; stie ca poti naviga impotriva curentului; stie si ca Pamantul nu este rotund. Nu este un geniu, ci un barbat pasionat de viata, curios ca un copil si foarte vorbaret. Hans m-a cucerit pentru ca e un inventator de cafea, pentru ca e independent si nonconformist.... continuare

Ioana Muntenescu

Niciun comentariu: