luni, 21 august 2017

Jurnalism de artă. Curs dedicat jurnaliştilor emergenţi din aria culturală

Cu ocazia organizării la Timişoara a celei de-a doua ediţii a Bienalei de artă Art Encounters şi în contextul câştigării de către Timişoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021, Fundaţia Art Encounters lansează un curs intensiv dedicat mecanismelor artei contemporane şi scrierii de artă.

Tema
Cursul îşi propune să analizeze modele de scriere de artă, alături de formularea unor sfaturi utile, şi să explice modul în care funcţionează scena de artă contemporană internaţională şi locală, pornind de la cea de-a doua ediţie a Bienalei de artă contemporană Art Encounters, ce poartă titlul Viaţa – mod de întrebuinţare şi care va avea loc la Timişoara între 30 septembrie şi 5 noiembrie. Cele patru zile de cursuri vor aborda subiecte precum: Cum scrii despre artă? Critica de artă şi jurnalismul de artă – „Bienalizarea” lumii artistice. Ce este o Bienală de artă? – Moduri de lucru cu arta. Ce este un curator? – Valoarea artei. Ce este piaţa de artă?, împreună cu o parte dintre protagoniştii scenei de artă contemporană din România – istorici şi critici de artă, muzeografi, curatori, galerişti şi artişti. Cursanţii vor avea ocazia să participe, de asemenea, la deschiderea oficială Art Encounters şi la turul ghidat al curatorilor acestei ediţii, Ami Barak şi Diana Marincu.

Arta contemporană are nevoie de un ochi educat, dar şi de o privire proaspătă, curioasă, atentă, fără stereotipuri, fără chei de lectură simpliste. În absenţa unui jurnalism de artă dedicat, scena de artă devine un mediu izolat, desprins de lumea reală, şi riscă să vorbească o limbă doar a ei, de neînţeles pentru restul lumii. Jurnalismul de artă înseamnă să faci arta accesibilă şi să deschizi „lumile” artiştilor pentru public.

Coordonator curs: Daria Ghiu

Perioada de desfăşurare şi condiţii de participare
Cursul va avea loc la Timişoara în perioada 29 septembrie – 2 octombrie şi include şi o vizită la Arad.
Cursul se adresează jurnaliştilor culturali care au sub 40 de ani şi recomandabil minimum 2 ani de experienţă în jurnalism.
Cursul este gratuit, cheltuielile de transport, cazarea şi 2 mese pe zi sunt asigurate de organizatori.

Procesul de aplicare
Cei interesaţi pot trimite aplicaţiile prin e-mail la adresa contact@artencounters.ro.
Fiecare aplicaţie trebuie să conţină:
- un CV actualizat
- o scrisoare de intenţie (maximum 2000 de semne cu spaţii, format pdf) despre dorinţa de a participa la acest curs şi interesele personale pentru fenomenul artei contemporane
- un articol deja publicat despre un subiect cultural (ideal, dar nu obligatoriu, artă, în format pdf).
Deadline pentru trimiterea materialelor: joi, 31 august, ora 17.00

Rezultatele vor fi anunţate luni, 4 septembrie.

Niciun comentariu: