luni, 21 august 2017

Expoziţie eveniment: „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) vă invită miercuri, 23 august, ora 18.00 la vernisajul expoziţiei „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”, la parterul Galeriei Naţionale.
Expoziţia-eveniment „Atelier de front.Artişti români în Marele Război” marchează contribuţia artiştilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial. Creaţiile unei întregi pleiade de artişti mobilizaţi depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneităţii imediate, directe, şi participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile şi desenele realizate de aceştia fiind menite unui viitor Muzeu Militar. Ele consemnează viaţa de pe front şi din spatele frontului în scene de un tragism adesea conţinut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul „Expoziţiei Artiştilor Mobilizaţi de Marele Cartier General al Armatei”.
O scenografie sugestivă, inspirată de structura tranşeelor şi a liniilor de front, recreează atmosferă traumatizantă a războiului şi accentuează emoţional mesajul celorpeste 120 de lucrări ale artiştilor mobilizaţi, printre care îi regăsim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu,Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.
Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări şi documente împrumutate cu generozitate de Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti, Complexul Muzeal „Moldova” din Iaşi şi Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti.
O selecţie din expoziţia de faţă va fi itinerată ulterior la Roma în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului.
Curator: Alina Petrescu

Muzeul Naţional de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Galeria Naţională (parter)
Perioada: 23 august 2017 – 28 ianuarie 2018
Program de vizitare: miercuri - duminică, 11.00-19.00 (până la 30 septembrie) / 10.00-18.00  (octombrie - decembrie)
Bilet de intrare:  10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Niciun comentariu: