joi, 6 aprilie 2017

Cea de-a V-a ediţie SoNoRo Conac lansează SOS Conac




Cea de-a V-a ediţie SoNoRo Conac debutează anul acesta încă din luna aprilie şi oferă până în septembrie cel mai bun motiv a descoperi clădiri de patrimoniu, conace, palate, biserici, la care nu avem acces direct şi pe care iniţiativa Conac îşi propune să le readucă în atenţia publicului.











Anul acesta este lansată şi iniţiativa SOS Conac, prin care SoNoRo îşi propune să tragă un semnal de alarmă pentru câteva dintre cladirile cu valoare arhitecturală mare, aflate într-o stare avansată de degradare şi în pericol de dispariţie, precum Conacul Neamţu din Olari, judeţul Olt, şi Conacul Marghiloman, de la Hagieşti, judeţul Ialomiţa. SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor şi Institutul Naţional al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
“Ideea ce a stat la baza SoNoRo Conac a fost tocmai această dorinţă de a salva clădiri ce au intrat în peisajul cenuşiu cotidian sau care nu sunt deloc cunoscute, de a le deschide uşile, folosindu-ne de invitaţia la concert, pentru a le spune povestea şi a le salva de la uitare şi distrugere. Anul acesta ducem ideea mai departe şi includem în circuitul Conac clăriri care au foarte mare nevoie să fie restaurate şi propunem publicului un exerciţiu de imaginaţie, cel în care aceste clădiri îşi reiau locul în cultura noastră, pentru a continua să-şi spună frumoasa poveste fără de care patrimoniul arhitectural românesc ar fi mai sărac”, declară Răzvan Popovici, iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului Sonoro.
Primul concert al ediţiei a V-a SoNoRo Conac va avea loc pe 7 aprilie, la Palatul Marincu, Muzeul de Artă Calafat, judeţul Dolj, iar duminică, 9 aprilie, cel de-al doilea, la Palatul Brâncovenesc, de la Potlogi. Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar, în interpretarea artiştilor Anton Martynov (vioară), Răzvan Popovici (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) şi a bursierilor SoNoRo Interferenţe.



Palatul Marincu, actualul Muzeu de Artă din Calafat, îşi datorează existenţa lui Ștefan Marincu, un personaj cult, fondator al Băncii Calafatului şi primar al oraşului la începutul secolului XX, dar a pornit de o poveste tristă, clădirea fiind ridicată în memoria fiicei sale.
Arhitectul francez Paul Gottereau, cel care a realizat şi Palatul Cotroceni,  şi inginerul constructor Pietro Adotti (responsabil de decoraţiunile exterioare şi interioare, alături de o echipă de italieni) au fost cei care au imprimat clădirii stilul eclectic al vremii, un neoclasicism francez, cu accente de baroc şi rococo.  Cu nu mai puţin de 48 de încăperi, construcţia a costat un milion de lei în epocă, în monede de aur, iar aspectul fastuos l-a predestinat unor petreceri elegante şi unor mari reuniuni politice. Schimbările politice îl transformă în şcoală, iar din anii 60 aici funcţionează Muzeul de Artă Calafat.



Palatul de la Potlogi, o reşedinţă domnească somptuoasă, face parte din complexul brâncovenesc, considerat monument istoric de importanţă naţională. Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost construită în 1698 şi cuprindea palatul, locuinţele slujitorilor, cuhnia, o casă boierească şi o droşcărie (atelier de reparat trăsuri).
Cea mai importantă clădire şi unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură civilă românească medievală, palatul a devenit o ruină după moartea voievodului Constantin Brâncoveanu, în 1714. Abia peste două secole s-au făcut primele lucrări de restaurare ale clădirii reprezentative pentru arhitectura rezidenţială a sfârşitului de secol XVII. Dar a trebuit să mai treacă ani pentru a-l revedea în forma iniţială, de abia în 2015 fiind finalizate lucrările de renovare ale palatului.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2017, în următoarele clădiri de patrimoniu:
Palatul Culturii, Iaşi, judeţul Iaşi
Castelul Kalnoky, Micloşoara, judeţul Covasna
Castelul Daniel, Tălişoara, judeţul Covasna
Biserica Fortificată, Cincşor, judeţul Braşov
Carul cu Bere, Bucureşti
Conacul Marghiloman, Buzău, Judeţul Buzău
Castelul Sturdza, Miclăuşeni, judeţul Iaşi
Casa Nicapetre, Brăila, judeţul Brăila
Şcoala Centrală, Bucureşti
Conacul de la Otomani, judeţul Bihor
Cetatea din Oradea, judeţul Bihor
Vila Oromolu, Bucureşti
Conacul Neamţu, Olari, judeţul Olt

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: IQOS
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Asociaţia Arché, Ordinul Arhitecţilor din România, Institutul Naţional al Patrimoniului, Illy, Avincis, Media Image, Palatul Culturii din Iaşi, Castelul Kalnoky de la Micloşoara, Castelul Daniel din Tălişoara, Biserica Fortificată din Cincşor, Carul cu Bere Bucureşti, Conacul Marghiloman din Buzău, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Casa Nicapetre din Brăila, Conacul de la Otomani, Cetatea din Oradea, Conacul Neamţu din Olari, Vila Oromolu şi Școala Centrală, Bucureşti.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Casa Lux, Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, Alist Magazine, The Institute, designist.ro, dreamingof.net,  visuell.ro.

Pentru acreditări şi mai multe informaţii despre SoNoRo Conac:
Mihaela Mureşanu Tăut
mihaela@whitewords.ro
0751 078 152

Niciun comentariu: