joi, 2 februarie 2017

Sheila Sri Prakash, arhitecta pionier a Indiei, la SHARE Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie București 2017

Primul eveniment SHARE Forumul internaţional de arhitectură şi inginerie din Bucureşti va avea loc în perioada 21-22 martie 2017. Aici publicul va avea onoarea să o vadă pe arhitecta Sheila Sri Prakash, invitatul special al evenimentului.





Fiind una dintre primele femei din India care şi-a înfiinţat propriul studio de arhitectură, Shilpa Arhitects, în Chennai în 1979, Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscută la nivel mondial, un lider global în ceea ce priveşte arhitectura sustenabilă, abordând un proces de design adaptat la factorii de mediu şi elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.

Arhitecta a profitat de bogăţia fondului tradiţional Indian, stabilind prin cercetările sale relaţii de reciprocitate între proiectarea şi planificarea spaţială şi societate. Domeniul de cercetare pe care l-a fundamentat astfel pune în legătură felul în care înţelegem spaţiul construit şi practica arhitecturală şi cum ne dezvoltăm într-un astfel de mediu, într-o lume globală. În perioada în care a activat în cadrul Global Agenda Council for Design Innovation la World Economic Forum, aceasta a formulat recomandările Reciprocal Design Index – matrice a sustenabilităţii care formulează parametrii şi unităţile proiectării sustenabile prin prisma impactului sociologic, economic şi asupra mediului. Ulterior, în spaţiul public al Chennaiului şi în Banglaore, Sheila Sri Prakash completează aceasta iniţiativă prin lansarea activităţilor în cadrul Reciprocity Wave – o mişcare artistică atrăgând atenţia asupra unor probleme presante de natură socială şi ecologică.

“Efortul nostru este acela de a încuraja tinerii prin artă, design şi sculptură să adopte un comportament sustenabil. Exerciţiul de a crea cu ei instalaţii şi sculpturi din conserve, sticle şi frunze uscate a fost un element revelator pentru cei care vizitează parcul. Mai multe evenimente de acest gen sunt planificate.”

Experienţa de 35 de ani a arhitectei se traduce astăzi prin The Muse, studioul de design global al biroului său Shilpa Architects Planners and Designers. “Spaţiul poate influenţa calitatea vieţii. Designul indo-central evoluează din înţelegerea empirică a culturii noastre, a valorilor noastre familiale şi a modului nostru de viaţă. Aplecarea la ethosul local este foarte importantă în proiectarea unor spaţii care să comunice mai departe cu utilizatorii. Este nevoie să reintegrăm într-un mod original tehnicile vernaculare de construcţie, materialele locale şi munca artizanilor în felul contemporan de a proiecta şi în tehnologia modernă fără a crea însă o pastişă a trecutului.”


Sheila Sri Prakash a participat ca speaker în cadrul Conferinţei Bloomberg’s Brainstorm Green şi la Global Green Summit în Singapore, la Design Summit în Milano, la Design Forumul din Kuala Lumpur, la Tokyo Chapter al Institutului American al Arhitecţilor şi la 361 Degrees în Mumbai. Fiind invitată de Primul Ministru al Marii Britanii David Cameron, eforturile acesteia s-au concentrat spre a spori gradul de sustenabilitate al infrastructurii Olimpiadei din Londra din 2012. A condus  de asemenea o comisie de experţi internaţionali formulând recomandările pentru Summitul UN Rio+20 în Brazilia.
Mai mult de atât, arhitectei i-a fost oferit premiul Honorable Architect de către Institutul Indial al Arhitecţilor (IIA). Aceasta a fost inclusă în Top 50 al celor mai influente nume in arhitectură şi design de către revista Architectural Digest pentru “moştenirea formidabilă pe care aceasta o lasă în urmă şi pentru activitatea inspiraţională care modelează societăţi şi nu doar clădiri sau oraşe.” A fost de asemenea desemnată una dintre cele “100 cele mai influente” personalităţi în arhitectură din întreaga lume de către jurnalul Italian de design Il Giornale dell’Architettura (Jurnalul de arhitectură).
Experienţa ei în arhitectură este completată de cea în cadrul artelor performative, Sheila Sri Prakash fiind în acelaşi timp dansatoare, muzician şi sculptor. Dansul este un element instrumental in felul în care arhitecta îşi abordează profesia, fiind pregătită în dansurile tradiţionale indiene Bharatanatyam şi Kuchipudi. Arhitectura şi dansul se bazează amândouă pe forţa liniilor, a ritmului şi a armoniei într-un spaţiu. “Ca dansatoare, am fost învăţată să îmi imaginez spaţiile în minte. Ritmul şi repetiţia mişcărilor mă ajută să desluşesc proporţiile unui spaţiu, prin dans reuşind să vizualizez un spaţiu înainte că acesta să devină tangibil.”
Sheila Sri Prakash a studiat la Anna University School of Architecture and Planning şi a urmat ulterior programul Executive Education în cadrul Graduate School of Design a Universităţii Harvard. “Iau foarte în serios rolul meu ca architect pentru că toate gândurile şi acţiunile mele sunt menite să influenţeze pe termen lung lumea, societatea şi planeta. Caut să ating astfel prin design o sustenabilitate holistică.”
Sheila Sri Prakash va fi prezentă ca invitat special în cadrul SHARE Forum Bucureşti în perioada 21-22 martie 2017 împărtăşindu-şi experienţa în arhitectură şi planificare.

Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitecţilor, inginerilor şi contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior şi confortul ambiental, arhitectura peisagistică şi de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor şi faţadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events şi Ordinul Arhitectilor din Romania. Informaţii despre cele 4 conferinţe din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com şi www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro. Biletele pot fi rezervate aici: http://share-architects.com/inregistrare-share.

Niciun comentariu: