vineri, 3 februarie 2017

Cea mai ambiţioasă construcţie pentru psihiatrie în Danemarca, din perspectiva lui Christian Karlsson

 Arhitectul Christian Karlsson, fondatorul Karlsson Architects, Danemarca, va fi GUEST SPEAKER la expo-conferinţa internaţională GIS cu tema arhitectură de interior şi design ambiental. El va prezenta proiectul Spitalului de Psihiatrie din Slagelse, Danemarca. GIS face parte din Forumul Internaţional de Arhitectură şi Inginerie SHARE Bucureşti, cel mai mare eveniment dedicat arhitecţilor, inginerilor, contractori care va avea loc în perioada 21-22 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Karlsson Architects / VLA a câştigat competiţia cu 2 faze pentru propunerea noului spital psihiatric din Slagelse care întruchipează cea mai mare şi cea mai ambiţioasă construcţie de psihiatrie în Danemarca, din ultimii 100 de ani şi a fost finalizat în septembrie 2015. Cu o suprafaţă totală de 44.000 m2, clădirea este formată din secţii generale de psihiatrie, medicină medico-legală şi de înaltă securitate, o clinică ambulatoriu, recepţie de urgenţă, centre de formare, bazin de înot şi un centru de cercetare şi educaţie. Capacitatea de ansamblu include 194 pacienţi spitalizaţi şi 200-300 consultaţii zilnice în clinica ambulatoriu.
Transparenţa între oameni şi funcţiuni a fost cheia în procesul de dezvoltare al designului. Aceasta include utilizarea consecventă a pereţilor de sticlă între funcţiile relevante - spaţii de lucru, camere de întâlnire şi facilităţi pentru diverse activităţi, conferind clădirii o atmosferă personală şi plină de viaţă. Cu ajutorul sticlei în proiectarea zonelor de lucru pentru personalul din fiecare secţie, se oferă posibilitatea vizualizării zonelor comune partajate între 2 - 3 secţii. Acest lucru subliniază noţiunea de proximitate şi permite accesul uşor al personalului, dar, de asemenea, sprijină şi strategia de securitate dinamică.

Concentrându-se pe arhitectura care ajută în procesul de vindecare şi de recuperare, una dintre ideile proiectului a inclus optimizarea luminii naturale şi artificiale cu tehnologie inovatoare LED. Proiectul este completat de un design al iluminatului în ritm circadian, care se bazează pe o tehnologie dinamică cu LED-uri, sprijinind lucrul cu pacienţii atât ziua cât şi noaptea. Luminile variază în culoare, intensitate şi compoziţie, în funcţie de momentul zilei. O serie de studii au demonstrat că acest lucru susţine tratamentul pacienţilor şi limitează nivelul de stres al personalului în timpul turelor de noapte.
Clădirea este organizată şi proiectată într-un mod informal şi deschis, în jurul unităţii pline de evenimente a spaţiilor interioare şi grădinilor. Secţiunile separate ale spitalului sunt unite prin facilităţi comune pentru tratamente, activităţi, antrenament, gătit şi spaţii în aer liber, sprijinind organizarea inovatoare a viitorului psihiatriei.

Din exterior, clădirea arată simplu, cu o faţadă din cărămizi galbene lucrate manual. Peisajul înconjurător uşor muntos, cu iarbă sălbatică şi grupuri de stejar, formează o atmosferă primitoare şi de sprijin pentru toată lumea care soseşte sau pleacă din clădire.
Sinergia şi împărtăşirea cunoştinţelor între personal este facilitată prin spaţii de lucru pe bază de activităţi deschise concepute pentru specialiştii care lucrează în tratament, cercetare şi educaţie. Proiectul este un rezultat al unei colaborări fructuoase între arhitecţi, specialişti în psihiatrie şi grupuri de pacienţi, prin mai multe ateliere de implicare a utilizatorilor care au avut loc în timpul procesului de proiectare. Datorită accestui fapt, principiile de psihiatrie daneze au fost transpuse cu succes în arhitectura care susţine, este caldă şi primitoare, cu fiecare pacient în centrul atenţiei.
Pentru majoritatea pacienţilor, o parte substanţială a tratamentului constă în menţinerea competenţelor sociale şi a abilităţilor de bază. Sport şi alte activităţi fizice sunt incluse în terapie pentru a creşte nivelul de implicare şi activitate, ajutându-i să se adapteze mai bine. Pacienţii au acces la facilităţi, cum ar fi două săli de sport, bazin de înot şi zone de antrenament în aer liber. În plus, mai mult de 40 de curţi şi grădini, care diferă ca mărime şi caracteristici, dau o varietate de opţiuni pentru activităţile în aer liber, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal. Inventarul şi plantarea susţin noţiunea de schimbare a anotimpurilor şi completează stimularea observaţiilor vremii, păsărilor etc.
  
Despre arhitect
Din 1993 până în 2003, Christian Karlsson a fost arhitect şi partener asociat în KHR Architects, responsabil de proiecte pentru noile staţii de metrou København / Frederiksberg, staţia de metrou Flintholm şi Universitatea din Odense.
Din 2003 a fost Head of The Danish for Building şi Property Agency (SES), cu responsabilitatea pentru dezvoltarea şi menţinerea proprietăţilor şi castelelor statului până în 2007, când a fondat Karlsson Arkitekter. El a fost responsabil de proiectul noului Spital de Psihiatrie I Slagelse (lead consultant), Spitalul de Psihiatrie nou în Vejle DK (consultant OPP), Domiciliu pentru Ministerul Locuinţei, Afacerilor Urbane şi Rurale (lead consultant).
În prezent, este profesor asociat la Royal Academy of Fine Arts, Copenhaga şi membru al Societăţii daneze a Artiştilor. Face parte din juriu la concursurile naţionale de arhitectură din Danemarca.
Christian Karlsson are mai multe premii de arhitectură naţionale şi internaţionale: Architectual Award Review 2016 (Health Buildings), Premiul WAF 2016 / Finalist, Premiul WAN / Finalist, Premiul Construction Client 2016, The Danish Architecture Award Farveprisen 2016, Goldlabel Danish Green Building Counsil 2016, The Danish Light Prize 2016 / Finalist şi The Danish Architecture Award Tyndpladeprisen 2009.

Forumul SHARE , cel mai amplu eveniment adresat arhitecţilor, inginerilor şi contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior şi confortul ambiental, arhitectura peisagistică şi de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor şi faţadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events şi Ordinul Arhitectilor din Romania. Informaţii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.comşi www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.
Biletele pot fi rezervate aici: http://share-architects.com/inregistrare-share

Niciun comentariu: