marți, 4 octombrie 2016

Expoziţia magi*k – o tehno-arheologie a oraşului Bucureşti, de la radio la internet

5 octombrie – 15 noiembrie @MNAC Sala Dalles
Vernisaj: miercuri, 5 octombrie, 19:00

 


 Începem sezonul de toamnă şi de Suedia creativă cu magi*k – o expoziţie interactivă despre istoria apariţiei mass media în Bucureşti. Pornim de la antenele radio art deco şi ajungem la epoca contemporană, când oraşul e pus în priză la reţeaua globală.

Modulab şi Zeppelin, sprijiniţi de companiile suedeze, vă aduc poveşti pline de umor, artă şi tehnologie despre fragmente de arhitectură şi istorii personale, o explorare neobişnuită a oraşului ascuns, privit printre antene bricolate, reţele de cartier, puricii din televizor şi pixelii coloraţi ai lumii magice de azi.

Azi vedem o diversitate de antene pe acoperişurile caselor şi blocurilor din Bucureşti ce par nişte obiecte fără sens, dar care vorbesc despre fenomenul tehnologic cu cel mai mare impact asupra societăţii: apariţia culturii media. Această istorie porneşte de la momentul apariţiei radioului în Bucureşti în anii ‘20, când antenele radio erau un simbol al unei cuceriri tehnologice epocale, afişate cu mândrie în arhitectura art deco şi pe clădirile moderniste. În perioada de după război, când radioul şi TV-ul deveniseră tehnologii de masă, în România blocurilor comuniste apar antenele improvizate şi bricolate pentru a accesa cât mai multe posturi, ca formă de rezistenţă faţă de izolarea politică a ţării. Imediat după anii ‘90, acestea sunt înlocuite de parabolice şi ulterior de acces la media facilitat de cablu şi, azi, de fibră optică.

Pornim de la acest documentar în care evidenţiem atât arhitectura, cât şi artefactele din perioadele respective – radiouri şi electrocasnice, reclame în jurul universului domestic pe care tehnologia îl adusese la acele momente. Punctând legăturile între diverse momente ale oraşului (cel a vilelor moderniste, cel al blocurilor) şi vocabularul vizual al antenelor, implicăm şi legătura între diverse practici creative de la arhitectură la design de produs sau design grafic, precum şi straturi culturale mai profunde – practici sociale şi rearanjări ale vieţii domestice.

Istoria vizuală a oraşului citit prin antene şi cabluri este completată de instalaţiile care ne vor face să simţim zumzetul semnalului, al undelor invizibile care transportă informaţie şi care ne-au schimbat viaţa.
* Fb event


5 instalaţii interactive, un docu-fiction despre istoria Bucureştilor de la radio la internet

Magi*k explorează particularităţile istoriei media din România din perspectiva tehnnologilor de conectare prin intermediul a cinci instalaţii interactive realizate de Modulab. Acestea investighează ritualurile de la începutul interacţiunii noastre cu tehnologiile media şi felul în care conţinutul radio şi TV a revoluţionat percepţia asupra lumii în paralel cu ilustrarea fenomenelor fizice, în special a spectrului electromagnetic, a căror înţelegere şi exploatare constituie baza de evoluţie a acestor tehnologii.

Expoziţia este susţinută şi de o importantă componentă de documentare multi-stratificată a fenomenului media în România: pornind de la antenele şi cablurile ce formează o componentă vizuală particulară a oraşului Bucureşti şi trecând prin istoria radioului, a televizunii şi a conectivităţii la Internet până la reverberaţiile sociale şi culturale ale acestor fenomene la nivel local. “Mag*c” este un hibrid curatorial între expo-documentar, artă interactivă şi science exhibition ce îmbină practici diverse de documentare şi vizualizare pentru a oferi vizitatorilor o experienţă imersivă în domeniul cu cea mai puternică influenţă asupra societăţii actuale.

Instalaţia “The Dark Radio” aduce în spaţiul expoziţiei echivalentul radio a Dark Web-ului, frecvenţele ascunse aparatelor noastre de radio şi conţinutul pe care acestea îl criptează.
· “Estalgic TV” este un portal către magia televiziunii de pe vremea când un simplu strigăt de la un balcon cu “Desene” sau “Dallas” avea puterea să golească într-o clipă parcuri şi stăzi, laolaltă cu frustrarea de a trebui să ajustezi mereu antena să scapi de “purici”.
· “Lambda (λ)” îţi dezvăluie frumuseţea ascunsă a simetriilor trigonometrice ale undelor ce fac posibile telecomunicaţiile indispensabile vieţii contemporane.
· “RF278” va capta toate undele din poşetele şi buzunarele vizitatorilor, emise prin intermediul gadgeturilor acestora, şi le va aduce în faţa acestora, în timp real, prin intermediul unei vizualizări spectaculoase.
· “Cosmic Soup” adaugă o dimensiune cosmică, la propriu, expoziţiei, prin vizualizarea în timp real a radiaţiilor care vin de la stele, din cele mai îndepărtate colţuri ale galaxiei.

Expoziţia Magi*k face parte din programul Suedia Creativă #3, organizat de Ambasada Suediei şi Asociaţia Zeppelin
Partener principal: ABB
Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA, Volvo
Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa

Expoziţia Magi*k este organizată împreună cu Modulab şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană

• Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Bucureşti – Oraşul in–vizibil”
• Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN



e-zeppelin.ro/suedia-creativa





Credite expozitie magi*k
curatori: Ioana Calen, Constantin Goagea, Cosmina Goagea
texte broşură şi expoziţie: Ioana Calen, Constantin Goagea
design expoziţional: Constantin Goagea, Ștefan Păvăluţă, Paul Popescu
instalaţii interactive: Modulab
grafic design şi proiecţii: Radu Manelici, Ștefan Păvăluţă, Constantin Goagea
fotografii: Ioana Andra Staicu, Mihai Șom, Mircea Barac
desene, ilustraţii: Eliza Cernătescu, Anca Florina Georgiu, Anca Dumitrache, Alexandru Barat
cercetare, documentare: Mădălina Bombărescu, Ana Maria Sabău, Ioana Alexandra Staicu, Constantin Goagea
comunicare: Mugur Grosu, Andreea Ilinca

Mulţumiri pentru contribuţii şi discuţii despre antenele din perioada art deco şi despre radio şi televiziune în perioada comunistă

Adrian Bădescu – bucurestiivechisinoi.ro

Vasile Isache – tvarheolog.wordpress.com
Florian Ungur – casa-muzeu Radio-nostalgia, Brusturi

Niciun comentariu: