miercuri, 19 octombrie 2016

Expoziția H2O. Arhitectură contemporană suedeză

18 octombrie – 15 noiembrie 2016 @ MNAC Sala Dalles
7 proiecte suedeze, într-o expoziție dedicată sustenabilității, identității și esteticii în arhitectura suedeză contemporană. Participă birourile suedeze de arhitectură Kjellgren Kaminsky Architecture, Kjellander Sjöberg, Notedesignstudio, Petra Gipp Arkitektur, PS Arkitektur, Wingardhs și IceHotel.

Peisajul suedez este cu siguranță unul expresiv, în care apa, sub toate formele ei de agregare, dar și la nivel simbolic, joacă un rol dominant. Că vorbim de zăpada sau gheața de la cercul polar, că vorbim de ploaia care cade abudent pe metru pătrat, despre Stockholm cu cele 14 insule ale sale, despre bălți și ceața din pădurile nesfârșite, despre râuri și despre norii pe care se-aprinde, noaptea, aurora boreală, vedem peste tot un mediu cu accente extreme, pe care arhitecții învață să-l repecte, să-l înțeleagă și să-l apropie oamenilor. Un mediu pe cât de puternic și de dificil uneori pe atât de înțesat cu mistere și poezie, incitând la o arhitectură inteligentă în care tehnologia bine stăpânită nu uită de specificul locului, de istorie și de oamenii care o locuiesc.
Expoziția H2O ne dezvăluie, în cele 7 proiecte, 7 idei diferite despre coabitarea cu apa în toate aceste forme ale ei. De la scara cea mai mică a unor case ce se înscriu în peisajul plin de zăpezi și ape, la un nivel mai amplu, simbolic-cultural în cazul pavilionului de la Bienala de arhitectură de la Veneția, la cea dramatică a unui centru pentru situații maritime de urgență, un muzeu al apei care privește apa ca pe o resursă educativă, sau un hotel în gheață, care invită vizitatorii la experiențe extreme la polul Nord.

Eveniment în cadrul programului cultural Suedia Creativă #3, organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin
Partener principal: ABB
Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA, Volvo Cars
Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa
Colaboratori: Asociația Oricum, Eematico, Expirat @ Halele Carol, Fargfabriken, IDZ, Modulab, Muzeul Național de Artă Contemporană, NOD Makerspace
Parteneri media: Arhitext, Cărturești, De Design.Tv, Designist, Feeder.ro, Ideaslab, Igloo, IQads, Modernism, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Șapte Seri, The Institute, Urbology

Niciun comentariu: