vineri, 24 iunie 2016

25.000 de vizitatori la Romanian Design Week 2016

Cea de-a patra ediție Romanian Design Week, organizată de The Institute și ING Bank, ce s-a desfășurat pe parcursul a 17 zile, a prezentat peste 200 de proiecte de design românesc în expoziția centrală și în cele peste 50 de evenimente colaterale care au avut loc în București și în spațiul central al evenimentului – Piața Amzei.

Expoziția centrală a prezentat unui public, estimat la peste 25000 de vizitatori, cele mai bune proiecte din ultimul an, realizate de peste 150 de designeri și arhitecți, din domeniile: Arhitectură și Urbanism, secțiuni susținute de Gealan, Design de obiect, suținut de Lenovo, Design grafic şi ilustraţie, secțiuni prezentate de Grolsch, Design Vestimentar, susținut de Burn, Design de produs, susținut de Philips,  și o serie de proiecte multidisciplinare sau aflate la intersecția dintre disciplinele designului, reunite în categoria Design Hibrid, susținută de Sony.

Selecția lucrărilor a fost făcută de către organizatori, alături de un board de consultanți din care fac parte: Adrian Soare, Arhitect Partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă Elle, Maurice Munteanu, editor de modă Elle, Mihai Gurei, director de creație și fondator Intro, Ovidiu Hrin, graphic designer și Ștefan Barutcieff, director de creație la Pilotfish, München. Designul expoziției centrale a fost semnat pentru al patrulea an consecutiv de arhitectul Attila Kim.

Lucrările au fost apreciate și de specialiști de renume internațional:
„Anul acesta, la fel ca si anul trecut, am fost impresionat de entuziasmul comunității locale de design și de dorința acesteia de a se afirma. Mi-au plăcut lucrările designerilor români pe care le-am văzut în ambele ediții, ca de altfel cred că expoziția principală este o platformă de promovare generoasă pentru designeri”, declară Max Fraser, London Design Guide.
„În cadrul expoziției centrale, o mână de tineri designeri a demonstrat un talent care nu ar trece neobservat nici la Salone del Mobile din Milano”, spune Jessica Klingelfuss într-un articol din Wallpaper.

Piața Amzei a găzduit pe 28 mai și Designer’s Parade, un fashion show concept care a anunțat lansarea platformei online Who’s who by ING printr-o defilare a designerilor și arhitecților prezenți în expoziția centrală Romanian Design Week. Platforma Who’s Who, dezvoltată împreună cu ING Bank și curatoriată de Romanian Design Week, aduce în prim plan birouri de arhitectură, branduri de fashion, agenţii de publicitate și freelanceri din toate ariile designului și reunește comunitatea formată în jurul evenimentelor The Institute. Miza acestui proiect online o reprezintă scopul asumat de The Institute, acela de a moderniza România prin promovarea industriilor creative.
Lista designerilor selectați pentru ediția 2016 și detalii despre proiectele pe care le-au expus pot fi accesate pe institute.ro.


Spațiul central al RDW, Piața Amzei, a găzduit și noua platformă dezvoltată de RDW – SHOW OFF - un spațiu dedicat și curatoriat unde branduri și companii care înțeleg și promovează designul și inițiativele artistice au organizat expoziții si prezentări design-related, cu accent pe creativitate si pe experiențe memorabile. Anul acesta, SHOW OFF a prezentat expoziția Found.Lost.Found by Assamblage, Capsula Inovației Philips, Link Twin by Amber, Sony, X1 Anniversary by Illy, Work on Canvas by Grolsch, redacția A-List, NeoGalateca Gallery Shop și Sneakers Art Exhibition by Burn.
SHOW OFF este o nouă manifestare a intenției Romanian Design Week de a căuta și de a promova proiecte multidisciplinare care pot reprezenta exemple de bune practici pentru colaborările dintre companii, designeri și producători sau dintre profesioniști ce provin din discipline diferite.

Harta evenimentelor conexe de anul acesta a inclus un circuit special, prezentat de UniCredit Bank, care a cuprins expozițiile Diploma Selected, Romanian Design Week Classics, INSTALART/ OBIECT/ 004, Assamblage/ Project: Found.Lost.Found și Nopțile Industriilor Creative. Diploma Selected este o expoziție capsulă care a adus în prim plan dialogul artistic între 11 profesioniști din industriile creative și 13 proaspeți absolvenți ai facultăților vocaționale. Șerban Țigănaș (Arhitect, Partener Dico & Țigănaș/Președinte OAR România) –  secția Arhitectură // Eliza Yokina (Arhitect Partner SYAA) – secția Arhitectură de Interior // Andreea Sandu (coordonator Galateca și inițiator și coordonator programul Măiastra) – secția Arte Textile // Mădălina Teler (designer "De Ceramică") – secția Ceramică // Dragoș Motica (Designer Ubikubi) – secția Design de Obiect // Andreea Bădală (MURMUR) – secția Design Vestimentar // Ileana Bîrsan (editor, lector și fondator Filmikon) – secția Film // Matei Câlția (Galerist Galeria Posibilă) – secția Grafică // Antonia Oprea (Curator MNAC) – secția Pictură // Cosmin Năsui (critic de artă, curator) – secția Sculptură // Eugen Pănescu (Arhitect, Partener Planwerk) – secția Urbanism &  secția Peisagistică au fost curatorii expoziției.


Romanian Design Week Classics, care are loc la Institutul Cultural Român până pe 8 iulie, reunește proiecte create de patru designeri pentru cele patru ediții RDW și documentează dezvoltarea tehnicilor și stilului lor de-a lungul anilor: Atelier Mass, Dragoș Motica, Ioana Ciolacu și Paul Dersidan. Noaptea Agențiilor de Publicitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură au invitat publicul să participe la evenimentele organizate de 10 agenții de publicitate și de peste 20 de studiouri de arhitectură.

Programul Romanian Design Week 2016 a inclus și o serie de prezențe internaționale.
Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, țările invitate la cea de-a patra ediţie a Romanian Design Week, au prezentat expoziția “A Turn for the Better” care a inclus cinci propuneri nordice de dezvoltare urbană create de arhitecţi, urbanişti şi activişti din ţările nordice. Expoziţia a fost organizată cu sprijinul ambasadelor Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei în România, cu aportul financiar al Fondului Cultural Nordic și cu suportul Iceland Design Center.
Programul RDW a mai inclus și expoziția de afiș de film “O fereastră către arta grafică spaniolă: afișe de film din anii '50, '60 şi '70”, prezentată de Ambasada Spaniei la galeria Point, expoziția „Design-ul la origini”, prezentată de Institutul Polonez la NOD Markerspace și evenimentele Ambasadei Suediei – proiecția filmului “Bikes vs. Cars” și expoziția de fotografie “Swedish Dads”.
Datorită unui parteneriat cu Institutul Cultural Român, RDW 2016 s-a bucurat și de prezența a peste 20 de profesioniști în design și arhitectură din Europa, dar și a unor jurnaliști străini care au acoperit evenimentul pentru publicații precum Wallpaper, Dezeen, Design Milk, Fiera sau Interior Magazine.
Design for Change Center, inițiativă ING Bank, găzduită de cafeneaua The Institute, a prezentat patru conferințe susținute de diverși specialiști în design - „A turn for the better”, „Routes to market”, „Mapping the change”, „The designer’s new skin”, „Why is design so popular?” și „How gamedesign is changing your life”. Printre vorbitori s-au numărat reprezentații celor cinci studiouri de arhitectură și proiecte implicate în expoziția nordică, Kathrine Lønstad & Cosmin Cioroiu -NOIDOI Design Studio, Andrews & Christian Degen de la andrews:degen, Max Fraser, jurnalist, consultant, curator si editor al London Design Guide, Ali Morris, jurnalist Wallpaper*, Interior Design sau The Guardian Weekend sau Lucas Verweij  de la Dezeen.

Proiectul Romanian Design Week a beneficiat anul acesta și de susținerea ARCUB și a Muzeului București – Casa Filipescu-Cesianu. Romanian Design Week este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Printr-un parteneriat semnat cu Administrația Piețelor Sector 1, The Institute va derula anul acesta un program susținut de evenimente și manifestări cultural-artistice și de promovare a antreprenorilor din industrii creative, menit să contribuie la reinventarea și promovarea spațiului Pieței Amzei și la reintroducerea acestuia în circuitul urban și în atenția publicului larg.
Toate aceste activități se vor derula sub numele Amzei Market Makers, și în efortul de a-și atinge obiectivele asumate, The Institute se bucură de parteneriatul demarat în 2014 cu ING Bank, prin care sunt încurajate atât antreprenoriatul creativ din România, cât și dezvoltarea urbană cu ajutorul energiei și resurselor industriilor culturale și creative.
Romanian Design Week 2016 și Târgul de design organizat în cadrul programului Street Delivery în perioada 11-12 iunie au fost primele evenimente din programul Amzei Market Makers.

Niciun comentariu: