miercuri, 11 noiembrie 2015

De-a Arhitectura Talks – ediţia a II-a – 07.11.2015 – Conferinţă internaţională dedicată educaţiei de arhitectură și mediu construit pentru copii



Pentru a avea oraşe mai sigure, mai frumoase şi cu o calitate a vieţii crescută, educaţia este privită din ce în ce mai mult ca fiind cea mai eficientă investiţie, cu rezultate reale şi consistente, susţinute pe termen lung. Este parte din misiunea noastră să îi învăţăm pe copii care este rolul lor în dezvoltarea oraşelor de mâine, ca utilizatori şi viitori beneficiari sau investitori ai clădirilor şi ai oraşelor. Oraşul şi siguranţa lui este rezultatul activităţilor şi implicării tuturor locuitorilor săi şi a lucra în echipă este esenţial.

La această a doua ediţie a „De-a arhitectura Talks” am avut onoarea participării a 11 specialişti în educaţie de arhitectură pentru copii, toţi membrii ai grupului de lucru „Arhitectura şi copiii” al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, veniţi de pe 4 continente, toţi având aceeasi viziune: aceea că oraşul şi arhitectura sunt un mediu perfect pentru învăţare şi o materie perfectă pentru studiu în programele şcolare deoarece implică o gamă largă de discipline, de la matematică la arte plastice, de la istorie la sociologie, de la istorie la tehnologie.
Exemplele de bună practică din Franţa, Suedia, Austria, Germania, Spania, Croaţia, Egipt, Bulgaria, Turcia, Azerbaijan și Costa Rica, completate de exemplele româneşti, au făcut parte din programul evenimentului desfăşurat pe 7 noiembrie 2015 în Bucureşti, în Sala Amfiteatru a Institutului Cervantes, program la care au participat peste 60 de arhitecţi, învăţători şi alţi specialişti interesaţi de educaţia de arhitectură pentru copii. Am aflat contextul şi provocările desfăşurării educaţiei de arhitectură pentru fiecare ţară în parte, am descoperit idei noi despre introducerea noţiunilor mediului construit copiilor, am văzut cum arhitectura îi poate stimula chiar şi pe copiii cu dizabilităţi intelectuale, am înţeles rolul studiului artelor şi al culturii în dezvoltarea şcolarilor.

Am plecat inspiraţi, încrezători în necesitatea muncii noastre, recunoscători voluntarilor arhitecţi din România care săptămânal sprijină profesorii la clasele primare şi gimnaziale în joaca serioasă de-a arhitectura a elevilor şi cu bucuria că, prin implicarea de 4 ani a Asociaţiei De-a arhitectura, România este parte din această reţea internaţională care contribuie la ridicarea nivelului de cunoştinţe al copiilor în domeniul locuirii oraşelor.

Întâlnirile De-a Arhitectura/De-a Arhitectura Talks este un eveniment desfăşurat de Asociaţia De-a Arhitectura, în cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), finanţat de OAR prin taxa de timbru de arhitectură. Pentru că este nevoie ca arhitectura să ajungă la cât mai mulţi copii de diferite grupe de vârstă, într-un mod profesionist, Asociaţia De-a arhitectura a pregătit în prealabil cadrele didactice şi arhitecţii care predau în acest an şcolar printr-o finanţare a Uniunii Arhitecţilor din România. Astfel, asociaţiile profesionale ale arhitecţilor contribuie şi prin investiţia în educaţia timpurie la schimbările atât de necesare în societatea noastră.

Mulţumiri:
Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti.
Speakerilor: Ewa Struzynska, Suzanne de Laval,  Barbara Feller, Heba Safey Eldeen, Magdalina Polinova Rajeva, Elchin Aliyev, Cristina Llorente-Roca, Tezcan Karakus Candan, Mia Roth-Cerina, Corina Drocas, Ioana Ciurea, Hannes Hubrich, Raluca Iacob Pop, Carolina Pizzaro.

Asociaţia De-a Arhitectura
Asociaţia De-a Arhitectura a fost înfiinţată în 2013, urmărind dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Numai prin înţelegerea şi asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creştere durabilă a calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale. Noi credem că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor, iar această idee a dat naştere programului cultural-educaţional „De-a arhitectura”.

Asociaţia desfăşoară programe educaţionale despre arhitectură şi mediu construit:
- de-a arhitectura în oraşul meu: curs pentru clasele a III-a şi a IV-a
- de-a arhitectura în școala mea: curs pentru clasele a VI-a şi a VII-a
- de-a arhitectura after school: curs pentru after school
- de-a arhitectura mini: curs pentru preşcolari şi şcolari mici
- de-a arhitectura povestită: conferinţe în săptămâna „Şcoala altfel”.

Niciun comentariu: