joi, 12 noiembrie 2015

Au început înscrierile pentru International VELUX Award 2016


Grupul VELUX lansează ediţia din 2016 a renumitului concurs de arhitectură International VELUX Award, dorind să inspire studenţii la arhitectură din toată lumea să utilizeze lumina naturală în proiectarea clădirilor.
Pentru a putea participa, studenţii se pot înscrie până la data de 1 aprilie 2016.

Concursul International VELUX Award 2016 şi-a propus să încurajeze şi să provoace studenţii de la arhitectură să exploreze rolul luminii naturale în arhitectură.

“Ne dorim să aducem un omagiu luminii naturale şi să subliniem rolul acesteia în proiectarea clădirilor,” spune Per Arnold Andersen, Head of International VELUX Award.

“Timp de secole, lumina naturală a constituit principala sursă pentru iluminatul interior, iar arhitecţii au fost dintotdeauna interesaţi şi fascinaţi de aceasta; cu toate acestea, lumina naturală poate fi dificil de abordat, înţeles şi stăpânit,” a continuat acesta.

Light of Tomorrow - Lumina viitorului
Tema generală a concursului International VELUX Award este Light of Tomorrow, adică Lumina viitorului. Concursul îşi propune să inspire studenţii de la arhitectură să considere utilizarea luminii naturale ca principala sursă de energie şi lumină şi modul în care ea asigură sănătatea şi starea de bine a oamenilor care trăiesc şi muncesc în astfel de clădiri. O provocare crucială este modul în care se pot transforma clădirile existente prin intermediul utilizării strategice a luminii ca şi principal motor al schimbării.

Scop
Scopul general al concursului este lumina naturală în arhitectură, iar proiectele ar trebui să fie îndreptate fie spre a) lumina naturală în clădiri – cu proiecte care să demonstreze principii practice, aplicabile, care să furnizeze lumină naturală în interiorul clădirilor
sau b) cercetări ale luminii naturale  - prin proiecte care examinează factori, precum proprietăţile fizice ale luminii, materiale noi, sau lumină pentru sănătate şi starea de bine.

Premii regionale şi premii la nivel global
Concursul este o competiţie deschisă ideilor şi este organizată la nivel global în două faze. În prima fază, se vor acorda premii regionale proiectelor din 1) Europa de Vest, 2) Europa de Est şi din Orientul Mijlociu, 3) cele două Americi, 4) Asia şi Oceania şi 5) Africa. În marea finală, premiile vor fi acordate câştigătorilor din toată lumea.

Toate premiile vor fi acordate pentru 2 categorii – Lumina naturală în interiorul clădirilor şi Cercetarea luminii naturale. Juriul poate acorda premii pentru cele mai bune două proiecte care folosesc produsele VELUX, deşi studenţii nu sunt obligaţi să folosească aceste produse în proiecte.

Un juriu format din profesionişti va alege câştigătorii
Un juriu format din profesionişti şi arhitecţi recunoscuţi pe plan internaţional va evalua toate proiectele depuse. Componenţa juriului va fi stabilită în strânsă cooperare cu Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA).
Juriul International VELUX Award 2016 va fi anunţat la începutul anului 2016.

4000 de proiecte despre Lumina viitorului – şi vor mai urma 
International VELUX Award are loc o dată la doi ani şi este o iniţiativă a Grupului VELUX, făcând parte din eforturile continue pentru a stabili şi cultiva relaţiile cu profesioniştii din domeniul construcţiilor – nu doar cu arhitecţii – cu organizaţiile lor şi cu instituţiile de educaţie în arhitectură din toată lumea.

În cadrul ediţiei din 2014 a concursului au fost depuse 797 de proiecte. După evaluare juriului, 12 proiecte au fost premiate, iar valoarea totală a premiilor a fost de 30 000 de euro.

Proiectul câştigător al ediţiei 2014 “Light, Revitalization” (Lumină, Revitalizare) a fost creat de studenţii Du Dikang, Li Le, ZhouYujingandMaYao de la universitatea Tsinghua din Beijing, China: “Pentru noi, lumina viitorului înseamnă regândirea valorilor intrinseci ale vieţii de zi cu zi,” spune Dikang într-un interviu despre proiectul lor.

Ceilalţi câştigători ai ediţiilor anterioare ale concursului au provenit din Norvegia, Danemarca, Statele Unite, Coreea de Sud.

Încă de la prima ediţie a International VELUX Award care a avut loc în anul 2004, concursul a crescut şi a devenit cea mai mare competiţie dedicată studenţilor la arhitectură care şi-a propus să influenţeze clădirile viitorului. De la prima ediţie, aproximativ 5000 de studenţi din peste 80 de ţări au depus aproape 4000 de proiecte pe tema concursului “ Light of tomorrow” (Lumina viitorului).

Înscrierile la ediţia din 2016 a International VELUX Award pentru studenţii la arhitectură încep din luna noiembrie 2015. Data limită a înscrierilor este 1 aprilie 2016. Mai multe informaţii despre concurs sunt disponibile pe iva.velux.com. Ne puteţi urmări şi pe facebook.com/internationalveluxaward

Despre Grupul VELUX
De aproape 75 de ani, Grupul VELUX creează spaţii mai bune de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în casele oamenilor din toată lumea. Programul nostru de produse include atât ferestre de mansardă, cât şi o gamă complexă de rulouri decorative şi parasolare, rolete exterioare, tunele solare, ferestre pentru acoperiş terasă, ferestre pentru funcţii speciale (ieşiri pe acoperiş, ferestre pentru evacuarea fumului) şi soluţii automatizate. Pentru muncă, pentru studiu. Pentru joacă şi pentru bucurie. Avem o prezenţă globală – având companii de vânzări şi fabrici în mai mult de 40 de ţări, cu aproximativ 10 000 angajaţi în toată lumea. Grupul VELUX este deţinut de VKR Holding, o companie cu răspundere limitată care aparţine fundaţiilor şi familiei. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi velux.com şi velux.ro.

Contact
Mădălina Petrescu
Arhitect, Marketing Manager
S. C. VELUX România SRL

Niciun comentariu: