joi, 20 august 2015

Seria de evenimente "Loc. Şcoală de privit acasă" în satul Şona de lângă Făgăraş, în perioada 23 - 30 august


Galeria Posibilă, în colaborare cu Asociaţia Sătească „Şona Noastră” organizează în perioada 23-30 august, în satul Şona, de lângă Făgăraş, pentru al treilea an consecutiv, seria de evenimente plasate sub genericul Loc. Şcoala de privit acasă

Anul acesta, are loc inaugurarea Fierăriei lui Lazăr - atelier de fierărit, loc de întâlnire a comunităţii din Şona şi de organizare a evenimentelor culturale. 

Pe data de 23 august, vă invităm să vizitaţi, la Casa Albastră, expoziţia de sculptură a tânărului artist Matei Avramescu, cu lucrarea "În care se arată imaginea ce i se-arată domnului W." (fier şi tablă) realizată în cadrul rezidenţei sale la Şona.

Suntem onoraţi să îi avem ca invitaţi pe Şerban Sturdza şi Alexandra Mihailciuc, într-o discuţie despre meştesuguri vechi şi valorile comunităţii. De asemenea, Eugen Vaida de la Asociaţia Monumentum ne va vorbi despre creditul BCR pentru restaurarea şi amenajarea clădirilor tradiţionale şi de patrimoniu.

În cadrul programului vor avea loc două ateliere de meserii tradiţionale: demonstraţie de fierărit şi de ţiglărit.

___________________________________________________________________________________
Început în 2013, ca o iniţiativă a pictorului Ştefan Câlţia şi a echipei de la Galeria Posibilă, proiectul Loc. Şcoala de privit acasă a crescut cu fiecare ediţie, devenind treptat o componentă importantă şi un „ferment” al vieţii sociale şi culturale a satului. În fiecare an, prin invitaţii săi, seria de evenimente a adus împreună preocupări din domenii diverse precum istoria, arhitectura, antropologia, ecologia, artele vizuale etc. Ideea călăuzitoare a proiectului este aceea că a privi atent, cu grijă şi implicat lucrurile din jur, devenite „invizibile” pentru o privire uzată în confruntarea cu imaginile cotidiene, e un lucru ce se poate (re)învăţa. Mai mult decȃt un exerciţiu cu finalitate estetică, a privi cu adevărat înseamnă, între altele, a conştientiza importanţa lucrurilor aparent banale din jur. Prin urmare, privirea astfel înţeleasă devine un act ce poate conduce la decizii, acţiuni, consecinţe cu un caracter etic.

Niciun comentariu: