vineri, 14 august 2015

Concert SoNoRo Conac la Muzeul Naţional "George Enescu"




Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac va avea loc marţi, pe 18 august, de la 20:30, în grădina Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti. 
Programul serii va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invenţiuni pentru vioară, violă şi violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Zoltan Kodaly (Serenadă pentru două viori şi violă, op. 21), Robert Fuchs (Terzetto pentru 2 viori şi viola, op.107), George Enescu (Aubade pentru vioară, viola şi violoncel/violă) şi Johan Halvorsen (Passacaglia pentru vioară şi violă după o temă de Georg Friedrich Händel), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Christian Naş (violă).
Concertul va avea loc în aer liber, în curtea din faţa Casei Memoriale "George Enescu", şi va fi urmat de un cocktail.
Evenimentul are scop caritabil, iar cu fondurile strânse din donaţiile participanţilor, Asociaţia Merci Charity Boutique va îmbunătăţi condiţiile de învăţare pentru copiii de la o grădiniţă şi şcoală primară din judeţul Mureş.
Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi: conac.sonoro.ro.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum :



· Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia (21 august 2015)

· Biserica fortificată din Viscri (22 august 2015)

· Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)

· Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)

· Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (10 septembrie 2015)

· Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015)

· Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti (13 septembrie 2015)

· Muzeul de Artă Timişoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)



Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti a fost înfiinţat în 1956, şi este găzduit de Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Muzeul expune documente şi obiecte personale ale muzicianului. Aici se află, alături de vioara pe care Enescu a primit-o cadou la vârsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome şi medalii ce i-au fost conferite, printre care şi cea a Legiunii Franceze de Onoare.
Palatul Cantacuzino a fost construit în primii ani ai secolului XX de arhitectul Ion D. Berindey, într-un stil ce îmbina academismul francez cu amintiri ale rococo-ului şi accente decorative de Art Nouveau. Palatul a aparţinut lui Gheorghe Grigore Cantacuzino "Nababul", om politic conservator, unul dintre cei mai bogaţi români de la începutul secolului XX. Interiorul este decorat cu picturi monumentale realizate de G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont, precum şi sculpturi realizate de Frederic Storck şi Em. W. Becker.
Palatul era recunoscut în Bucureştiul de altădată prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino împreună cu Maruca Rosetti (mai târziu, soţia lui George Enescu) le organizau aici. Seratele şi audiţiile muzicale, la care George Enescu era nelipsit, erau binecunoscute şi se bucurau de prezenţa numelor sonore din aristocraţia română şi străină.
***
Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac - , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoRo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României.

***
Merci Charity Boutique este o organizaţie nonprofit ce a înfiinţat primul concept store caritabil din ţară. Scopul asociaţiei este de a oferi sprijin cauzelor umanitare, având în prim plan copiii cu probleme medicale şi sociale. www.mercicharity.ro
***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Parteneri principali: Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arché
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Illy, Avincis, Aqua Carpatica, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Merci Charity Boutique, Muzeul Naţional George Enescu "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Festivalul "Dilema veche", Viscri 125, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Casa Boema, Crama La Salina/ISSA, Marrevolution, Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Grof Károlyi”, Direcţia de Cultură, Sport şi Turism Carei Nagykaroly-Grosskarol, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, Monumente Uitate.
Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Esquire, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, HotNews.

***
Contact:
Oana Dobre

Niciun comentariu: